Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Χοληστερίνη: Γιατί να τη μειώσω;



Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που είναι γνωστή ως ένα λιπίδιο και είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Κυρίως παράγεται από το ήπαρ, αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί σε ορισμένα τρόφιμα.
 
 
Έχοντας ένα υπερβολικά υψηλό επίπεδο των λιπιδίων στο αίμα σας (υπερλιπιδαιμία) μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία σας. Η ίδια υψηλή χοληστερόλη δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων υγείας.
 
Σχετικά με τη χοληστερόλη
 
Η χοληστερόλη μεταφέρεται στο αίμα σας από τις πρωτεΐνες, και όταν τα δύο συνδυάζονται αυτοί ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. 
 
Η ποσότητα της χοληστερόλης στο αίμα (και τα δύο LDL και HDL) μπορεί να μετρηθεί με μια εξέταση αίματος. Τα συνιστώμενα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα κυμαίνονται μεταξύ εκείνων με ένα υψηλότερο ή χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης αρτηριακής νόσου.
 
Γιατί να μειώσω τη χοληστερίνη μου;
 
Τα στοιχεία δείχνουν έντονα ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο:
 
στένωση των αρτηριών (αρτηριοσκλήρυνση)
έμφραγμα
χτύπημα
μίνι-εγκεφαλικό επεισόδιο (ΤΙΑ)
 
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χοληστερόλη μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών, περιορίζοντας τη ροή του αίματος προς την καρδιά, τον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα σας. Επίσης, αυξάνει την πιθανότητα ενός θρόμβου αίματος αναπτυσσόμενες κάπου.
 
Ο κίνδυνος για στεφανιαία καρδιακή νόσο (όταν η παροχή αίματος σε καρδιά σας έχει αποκλειστεί ή να διακοπεί) αυξάνεται επίσης όσο αυξάνεται το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα σας και αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο μπροστινό μέρος του θώρακα ή του βραχίονα (στηθάγχη) κατά τη διάρκεια του στρες ή της σωματικής άσκησης.
 
Τι προκαλεί υψηλή χοληστερόλη;
 
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες σας να έχουν καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
 
η ανθυγιεινή διατροφή: ορισμένες τροφές περιέχουν ήδη χοληστερόλης (γνωστή και ως διαιτητική χοληστερόλη), αλλά δεν είναι η ποσότητα του κορεσμένου λίπους στη διατροφή σας, το οποίο είναι πιο σημαντικό
 
κάπνισμα: μια χημική ουσία που βρίσκεται στα τσιγάρα που ονομάζεται ακρολεΐνη σταματά HDL μεταφορά λιπαρών καταθέσεων στο ήπαρ, οδηγώντας σε στένωση των αρτηριών (αρτηριοσκλήρυνση)
 
διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
έχουν οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής νόσου
 
πηγή: mayo clinic
 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα