Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

ΝΑΙ ΣΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ..ΟΜΩΣ ΠΟΙΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ..


Το σουβλάκι, αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων και ξένων.
 Ειναι χορταστικό, απλό, φθηνό, και ελαφρα.. παχυντικό…
Τωρα, αν δεν τηρηθούν ωρισμένοι παράμετροι…γινεται κακη επιλογη..
Ας πούμε αν λαδωθεί..
(με κακής ποιότητος λάδια, κυρίως φοινικέλαια, ή ακόμα χειρότερα με το λίπος
που περισεύει απ το ψήσιμο των χοιρινών λιπαρών εδεσμάτων),
αποκτα μιαν απίθανη νοστιμιά, αλλά τα κορεσμένα,καμμενα, κακης ποιοτητος λίπη…
μας δηλητηριάζουν το αίμα…


Οι διατροφολόγοι,τωρα
( μια καινοφανης κατηγορία επιστημονων , που καλως ή κακως,
προσπαθουν να διαφεντεψουν ότι μας απέμεινε από απολαύσεις…το φαγητό μας)
αφού τέλειωσαν μ όλα τ άλλα, έπιασαν και το σουβλάκι, πρόσθεσαν τις…
θερμίδες των υλικών που περιέχονται σ αυτό,και διαπίστωσαν έκπληκτοι
( λές και δεν τόξεραν απ την αρχή)  πως είναι μια φθηνή μεν αλλά
θερμιδική βόμβα..
O λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πως οι ψήστες στα σουβλατζίδικα
τυλίγουν στην πίτα γενναίες δόσεις λίπους ( που προσθετει έξοχη γευση)
κάνοντας έτσι οικονομία στην ποιότητα, με στόχο να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Ετσι ¨γεμίζουν¨ τη βουτηγμένη στο λάδι πίτα με ..πατάτες, γύρο, και ποικίλες γευστικές σώς, με βάση τη μαγιονέζα..
( με σπορέλαια κι βιομηχανικά, κακής ποιότητος αυγά και πολλά , κακα λιπαρά).

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως οι λάτρεις του 
πίτα με απ΄ όλα
δεν μπορούν να παραγγείλουν μια πιο λάιτ εκδοχή.
Δηλαδη.. κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας.. είτε είναι αυτό χοιρινό είτε κιμάς…
καθώς έχει μικρότερη ποσότητα λίπους.
Παράλληλα, όμως, αποφεύγοντας εντελώς τις πατάτες
και τις διάφορες σάλτσες και επιλέγοντας πίτα
ψημένη στα κάρβουνα, με..καπνιστη πάπρικα..και το κυριώτερο..αλαδωτη, ξεροψημενη
πατημενη την έλεγε ο..Λευτερης..)  
το μυστικο του Λευτέρη.. ( όχι του καλου μου φίλου,) αλλα του σουβλατζιδικου,
που εγινε διασημο τη δεκαετια του 70 , και εξακολουθει μεχρι σημερα να είναι μακραν γευστικότερο.. στη γειτονια μου..
εχει μιαν αριστη, γευστικη, οικονομικη, χορταστικη, κι απολυτα ισορροπημενη προταση..
Ξερουμε πλεον.. ότι το κόκκινο κρέας επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό.
Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 500 χιλιάδων πολιτών για οχτώ χρόνια,
συνυπολογίζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες.
Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος
αυξάνει από 30% έως και 60% τον κίνδυνο εμφάνισης καποιας κακοήθειας..
(μας λεει ο πολύ καλός, καθηγητης  Καφάτος.)

Διατροφικό δυστυχημα..είναι σύμφωνα με τους ειδικούς και το λάδι
που χρησιμοποιείται στα ταχυφαγεία, συνεπώς και σουβλατζίδικα, το οποίο σπανίως είναι ελαιόλαδο.
Το φοινικέλαιο, μια από τις συνηθέστερες επιλογές των επιχειρηματιών
εξαιτίας του χαμηλού κόστους, περιέχει σε ποσοστό 80% κορεσμένα – κακά- λιπαρά.

Αντίστοιχα, η κατανάλωση 
σπορέλαιου, έχει συσχετισθεί ύστερα από έρευνες,
με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως Αλτσχάιμερ και  καρδιαγγειακά, συμπληρώνει ο κ. Καφάτος.

Δεν έχει, όμως, σημασία μόνο τι είδους λάδι χρησιμοποιούν στα σουβλατζίδικα
αλλά και πόσες φορές το αλλάζουν -κυρίως στο τηγάνισμα-
καθώς η συχνή χρήση χρησιμοποιημένων λαδιών αυξάνει τον κίνδυνο
να παρουσιάσουν οι καταναλωτές σοβαρές βλάβες στον οργανισμό.
Συμπερασματικα…τι κανουμε…τρωμε σουβλάκι;
Και βεβαια τρωμε..ετσι για αλλαγη κι όχι σε μονιμη βαση..Χαιρετε..




 
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα