Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Αδυνατίστε και κόψτε το τσιγάρο με τον σύντροφό σας

diet couples


Ένα ζευγάρι μπορεί από κοινού να υιοθετήσει υγιεινές συνήθειες πιο εύκολα, από ό,τι κάθε ένας ξεχωριστά, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου μελέτησαν για τέσσερα χρόνια πάνω απο 3.722 ζευγάρια, ηλικίας άνω των 50 ετών, που ήταν παντρεμένα ή συζούσαν.

Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες, είχαν τουλάχιστον τριπλάσιες πιθανότητες να πετύχουν τον στόχο τους (διακοπή καπνίσματος, απώλεια βάρους, σωματική άσκηση κ.α.), όταν το «έτερον ήμισυ» τους έκανε κάτι ανάλογο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι, η επιρροή ενός συντρόφου στη συμπεριφορά και στην υγεία του άλλου μπορεί να είναι μεγάλη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια ή καρκίνο.


Όταν κάποιος αρχίζει να ζει μαζί με κάποιον που ήδη έχει πιο υγιεινές συνήθειες (δεν καπνίζει, προσέχει τη διατροφή του, ασκείται κ.λπ.), τότε και ο ίδιος παρακινείται να κάνει το ίδιο. Όπως όμως έδειξε η νέα μελέτη, ακόμη σημαντικότερη είναι η επιρροή, όταν ο ένας σύντροφος αποφασίζει να κάνει μια δραστική υγιεινή αλλαγή στον τρόπο ζωής του, γεγονός που συχνά επηρεάζει καθοριστικά και το ταίρι του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για παράδειγμα, μία καπνίστρια έχει διπλάσια πιθανότητα να το κόψει, αν ο σύντροφός του δεν καπνίζει, ενώ αν ο σύντροφός της κάπνιζε, αλλά το κόψει, τότε είναι δεκαπλάσιες οι πιθανότητες να το κόψει και η ίδια. Η έρευνα έδειξε ότι το 50% των γυναικών καπνιστριών κατάφεραν να κόψουν το τσιγάρο, όταν ο σύντροφός τους το έκοψε. Μόνο 17% το έκοψαν, όταν συζούσαν με άνδρες που ήδη ήταν μη καπνιστές και μόλις το 8% κατάφεραν να το κόψουν, όταν οι σύντροφοί τους ήταν καπνιστές.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην περίπτωση της σωματικής άσκησης. Αν αρχίσει να συζεί κανείς με κάποιον που ήδη αθλείται, τότε και ο ίδιος παρακινείται να ασκείται περισσότερο. Όμως, η πιο ουσιαστική θετική επιρροή συμβαίνει, όταν κάποιος βλέπει τον επί χρόνια αδρανή σύντροφό του να πηγαίνει στο γυμναστήριο για πρώτη φορά.

Και όντως, το 66% των γυναικών και το 67% των ανδρών άρχισαν να γυμνάζονται, όταν ο σύντροφός τους πρώτος πήρε την απόφαση να το κάνει, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν πολύ μικρότερα (24% και 26%), όταν ο σύντροφός τους παρέμενε σωματικά αδρανής.

Όσον αφορά την απόφαση να αρχίσει κανείς δίαιτα, το 26% των ανδρών και το 36% των γυναικών την ξεκίνησαν, όταν το έτερον ήμισυ έκανε το ίδιο, ενώ τα ποσοστά ήταν πολύ μικρότερα (10% και 15%), όταν ο/η σύντροφός τους δεν το έπαιρνε απόφαση να αδυνατίσει και δεν πρόσφερε χείρα βοηθείας εν προκειμένω.

 stogiatro

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα