Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Σχέση της παχυσαρκίας με την άνοια


Γεια σας
Γνωρίζετε οι περισσότεροι τα προβλήματα που η παχυσαρκία δημιουργεί στην υγεία. Υπέρταση, καρδιοπάθειες κ.λπ. Πόσοι όμως γνωρίζετε πως η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει και τον εγκέφαλο, επιδρώντας στην μνήμη και την γνωστική ικανότητα;

Σε μία πρόσφατη μελέτη που έγινε από Αυστραλούς επιστήμονες σε 420 άτομα, μετρήθηκε ο δείκτης μάζας σώματος και ελέγχθηκε με μαγνητική τομογραφία ο εγκέφαλός τους  4 καθώς και 8 χρόνια μετά την αρχική τους μέτρηση που είχε γίνει στην έναρξη της μελέτης.

Μετά από προσαρμογή των αποτελεσμάτων για διάφορους παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα παχύσαρκα άτομα, είχαν μικρότερου μεγέθους ιππόκαμπο κατά την έναρξη της μελέτης, και πως το μέγεθος αυτό μίκρυνε ακόμη περισσότερο στις επόμενες μετρήσεις ( μετά από 4 και 8 χρόνια), ανάλογα με την μάζα σώματος .

Κάθε 2 βαθμοί αύξησης του δείκτη μάζας σώματος, οδηγούσαν σε 7,2% μείωση του μεγέθους του ιπποκάμπου (του αριστερού του τμήματος).

Ο ιππόκαμπος είναι  το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την μνήμη και την γνωστική ικανότητα. Μέσω αυτού πιστεύει σήμερα η επιστήμη πως γίνεται η πρόσβαση στην μνήμη, της οποίας η ακριβής  θέση ακόμη ερευνάται. Μέσω αυτού δηλαδή ένα ερέθισμα καταγράφεται στην μνήμη, ή ανασύρεται από αυτήν, όπου και αν βρίσκεται αποθηκευμένο.

Η συρρίκνωση αυτή του ιπποκάμπου που παρατηρήθηκε στα παχύσαρκα άτομα κατά την πρόσφατη αυτή μελέτη στην Αυστραλία, οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως η παχυσαρκία είναι, πιθανά, σοβαρός παράγων άνοιας, στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει τώρα να ερευνηθεί, γιατί στην μελέτη αυτή δεν αξιολογήθηκαν τα συμπτώματα των παχύσαρκων και η γνωστική  και απομνημονευτική τους ικανότητα. Μετρήθηκε απλά, το μέγεθος του ιπποκάμπου τους.

Ωστόσο, είναι γνωστό πως το στρες, γενικά, επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του ιπποκάμπου, επηρεάζοντας έτσι την μνήμη και την γνωστική ικανότητα του ατόμου. Η μεγάλη κατανάλωση φαγητού, οδηγεί σε υπερπαραγωγή ελευθέρων ριζών οξυγόνου στον οργανισμό. Λειτουργεί δηλαδή επάνω του σαν στρες

Είναι επομένως λογικό, η παχυσαρκία,  που οφείλεται σε περίσσεια πρόσληψη θερμίδων σε σχέση με την κατανάλωση που κάνει το άτομο, να οδηγεί, μέσω του στρες που δημιουργεί ο αυξημένος μεταβολισμός, σε βλάβη του ιπποκάμπου. 

Μένει να διαπιστωθεί με καινούργιες μελέτες,  εάν η βλάβη που προκαλεί το στρες αυτό περιορίζεται στην σμίκρυνση του μεγέθους του ιπποκάμπου, που βρέθηκε στην μελέτη που προαναφέρθηκε, ή εάν επηρεάζεται ο ιππόκαμπος και λειτουργικά.

Μπορεί το καλό φαγητό να είναι μία από τις απολαύσεις της ζωής, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ποτέ και σε αυτό, το γνωστό αρχαιοελληνικό «παν μέτρον άριστον»…

Και ξέρετε η βουλιμία, μέσα από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού λειτουργεί σαν στρες στον οργανισμό, αλλά και το στρες κάθε είδους, οδηγεί μέσα από ορμονικές αλλαγές στην βουλιμία. 
Δεν χωράει αμφιβολία, δηλαδή, πως η σωστή αντιμετώπιση του στρες, στην οποία είναι αφιερωμένος αυτός ο ιστότοπος,  είναι απαραίτητη για μια υγιεινή ζωή.


Με αγάπη 


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα