Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Τσιμπήματα και δαγκώματα από έντομα: Συμπτώματα, πρώτες βοήθειες και πρόληψη

Τα τσιμπήματα και τα δαγκώματα από έντομα μπορούν να προκαλέσουν από ήπια έως πολύ σοβαρά προβλήματα στους ανθρώπους. Τα έντομα ζουν παντού, έρχονται εύκολα σε επαφή με τους ανθρώπους και γι’ αυτό, τα τσιμπήματα (δήγματα) ή τα δαγκώματα από έντομα είναι πολύ συχνά.
Στα έντομα περιλαμβάνονται τα κουνούπια, οι ψείρες, τα τσιμπούρια (κρότωνες), οι ψύλλοι, οι μέλισσες, οι σφήκες, οι κοριοί, οι αράχνες, οι σκορπιοί και πολλά άλλα.
Τα έντομα υπάρχουν παντού στον κόσμο, στις πόλεις, στα χωριά, στην ύπαιθρο, μέσα και έξω από τα σπίτια και σε κάθε μορφής οικοδομή στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τα τσιμπήματα και τα δαγκώματα από έντομα μπορούν να προκαλέσουν, από ήπια έως πολύ σοβαρά προβλήματα στους ανθρώπους.
Στα σημεία και συμπτώματα που δυνατόν να προκαλούν περιλαμβάνονται τα εξής:

  1. Πόνος τοπικά στο σημείο του τσιμπήματος, αλλά κάποτε και στην κοιλιά
     
  2. Αλλεργικές αντιδράσεις, αναφυλαξία με δύσπνοια, σφύριγμα αναπνοής (συριγμός), πρήξιμο του προσώπου, των χειλών και των αναπνευστικών οδών, υπόταση (πτώση της πίεσης), κυάνωση και ταχυκαρδία με κυκλοφορικό σοκ (καταπληξία) 
     
  3. Ναυτία
     
  4. Φουσκάλα, ερυθρότητα ή οίδημα στο δέρμα, εκεί όπου έγινε το τσίμπημα
     
  5. Μολύνσεις, τοπικά ή γενικευμένες
     
  6. Νεκρώσεις ιστών.
Αρκετά από τα έντομα που δαγκώνουν ή τσιμπούν τους ανθρώπους μεταφέρουν μικροβιακούς παθογόνους παράγοντες στο σώμα, στο αίμα, στο σάλιο ή στο δηλητήριό τους.
Όταν ένα τέτοιο έντομο δαγκώνει ή τσιμπά ένα άνθρωπο ή ένα ζώο, ο παθογόνος παράγοντας μεταδίδεται και προκαλεί παθήσεις.
Σε μερικές περιπτώσεις ο οργανισμός (άνθρωπος ή ζώο) που δέχεται το μικρόβιο από το έντομο μπορεί να μην ασθενήσει, αλλά να είναι φορέας του παθογόνου αυτού παράγοντα, που μπορεί να είναι βακτήριο, ιός ή παράσιτο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν ένα έντομο, που είναι φορέας παθογόνου παράγοντα, δαγκώνει ή τσιμπά ένα άνθρωπο ή ένα ζώο, του προκαλεί την αντίστοιχη ασθένεια.
Πολλές από τις ασθένειες, που μεταδίδονται από τα έντομα στους ανθρώπους, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτων ανθρώπων παγκόσμια, κάθε χρόνο.
Στις σημαντικότερες ασθένειες, που μεταδίδονται από τα έντομα στους ανθρώπους, περιλαμβάνονται:
  1. Η μαλάρια ή ελονοσία
  2. Η μόλυνση από τον ιό του Δυτικού Νείλου
  3. Ο κίτρινος πυρετός
  4. Ο δάγγειος ή δάγκειος πυρετός
  5. Η νόσος του Lyme (νόσος του Λάϊμ)
  6. Ο πυρετός των βραχωδών ορέων (πυρετός Rocky Mountain)
  7. Η νόσος Chagas
  8. Η πανώλη
  9. Η ιογενής εγκεφαλίτιδα
  10. Η ογκοκερκίαση (η τύφλωση των ποταμών)
  11. Η λεϊσμανίαση.
Οι πρώτες βοήθειες μετά από τσίμπημα ή δάγκωμα εντόμου
  1. Ο αριθμός των εντόμων που τσιμπούν το θύμα και η περιοχή του σώματος στην οποία γίνεται η επίθεση έχουν σημασία. Εάν κάποιο άτομο δεχθεί τσιμπήματα από μία ή περισσότερες μέλισσες ή παρόμοια έντομα και παρουσιάζει δυσκολίες αναπνοής (δύσπνοια), πρήξιμο στο πρόσωπο, στο λαιμό ή εάν το κεντρί του εντόμου βρίσκεται στο στόμα ή στο λαιμό, τότε απαιτείται επειγόντως ιατρική περίθαλψη. Για το λόγο αυτό καλέστε αμέσως τον αριθμό 112 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 911 στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά ή οποιοδήποτε άλλο αριθμό έχετε για επείγοντα περιστατικά στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή για γιατρό. 
     
  2. Εάν ο ασθενής φαίνεται, ότι παρουσιάζει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, όπως αναφυλαξία με δύσπνοια, σφύριγμα αναπνοής, κυάνωση, πρήξιμο προσώπου ή χειλών και ταχυκαρδία, τότε ρωτήστε τον και ψάξτε, εάν έχει μαζί του αδρεναλίνη επείγουσας χορήγησης, που δυνατόν, να του σύστησε να έχει πάντα μαζί του, ο γιατρός του.
     
  3. Αφαιρέστε γρήγορα οποιοδήποτε μέρος του κεντριού του εντόμου φαίνεται, ότι έχει παραμείνει στο δέρμα του ασθενούς. 
     
  4. Προσέχετε όταν αφαιρείται τσιμπούρια από κάτω από το δέρμα του ασθενούς, για να μην παραμένει οποιοδήποτε μέρος του εντόμου εκεί. 
     
  5. Καθαρίστε καλά την περιοχή με νερό και σαπούνι
     
  6. Τοποθετήστε πάγο στην περιοχή για ανακούφιση από το πόνο. Μπορείτε επίσης να βάλετε κάποια κρέμα με αντιισταμινική ουσία ή που περιέχει κορτιζόνη. 
     
  7. Στον ασθενή μπορούν να δοθούν αναλγητικά, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη για ανακούφιση από τον πόνο.
Η πρόληψη των τσιμπημάτων και δαγκωμάτων από έντομα
  1. Η κάλυψη του δέρματος είναι σημαντική για προστασία από τα έντομα. Να φοράτε ελαφριά μακρυμάνικα πουκάμισα ανοικτού χρώματος, μακριά παντελόνια και παπούτσια ή μπότες, που να καλύπτουν το δέρμα σας. 
     
  2. Βάζετε ειδικά δικτυωτά υφάσματα, που να μην επιτρέπουν τη διέλευση κουνουπιών ή άλλων εντόμων πάνω από το κρεβάτι σας όταν κοιμάστε. Χρησιμοποιήστε ανάλογα δικτυωτά υλικά για φραγή της διέλευσης εντόμων, από τα ανοικτά παράθυρα και πόρτες. 
     
  3. Μην αφήνετε στάσιμα νερά, οπουδήποτε είναι δυνατόν αυτά να υπάρχουν, όπως σε δοχεία, αυλάκια, υδρορροές, δεξαμενές, λούκια ή αλλού. 
     
  4. Διατηρείτε όλους τους εσωτερικούς χώρους καθαρούς, έτσι ώστε να μην υπάρχουν εστίες προσέλκυσης των εντόμων. 
     
  5. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές που δυνατόν να υπάρχουν φωλιές σφηκών, μυρμηγκιών ή που είναι γνωστό ότι υπάρχουν μολυσμένα έντομα που μεταδίδουν ασθένειες.
     
  6. Χρησιμοποιείτε απωθητικά εντόμων. 
     
  7. Όταν τρώτε έξω, σε ανοικτούς ή υπαίθριους χώρους χρειάζεται περισσότερη προσοχή διότι τα φαγητά και τα ποτά (ιδιαίτερα τα ζαχαρούχα) προσελκύουν τα έντομα. 
     
  8. Μην ενοχλείτε τις φωλιές εντόμων. Εάν στο σπίτι σας ή κάπου κοντά στην κατοικία σας, υπάρχουν φωλιές εντόμων, που φοβάστε ότι δημιουργούν κινδύνους, ζητήστε τη γνώμη ειδικών για την απομάκρυνση ή την εξολόθρευση τους. 
     
  9. Εάν γνωρίζετε, ότι είστε αλλεργικοί και δυνατόν να έχετε σοβαρές αντιδράσεις αναφυλαξίας, μετά από τσίμπημα εντόμων, τότε να έχετε πάντοτε μαζί σας ένεση αδρεναλίνης (επινεφρίνη, EpiPen, Twinject) επείγουσας χορήγησης, που θα ζητήσετε από το γιατρό σας, να σας δώσει, εάν κρίνει ότι το χρειάζεστε.  
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα