Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Το γκολ ως διείσδυση του πέους

goal colombia

Ας επιχειρήσουμε να απαντήσουμε από τη μια στα ερωτήματα γιατί το πέος εκλαμβάνεται ως πυροβόλο όπλο και η εκσπερμάτιση ως πυροβολισμός και από την άλλη να διερευνήσουμε τη σχέση της ποδοσφαιρικής διείσδυσης με τις δυο αυτές αντιλήψεις των ανδρών στη δυτική πατριαρχική κοινωνία. Η εργασία αυτή γίνεται για να διατυπώσουμε μια απάντηση στο ζήτημα κατά πόσο το ανδρικό ποδόσφαιρο διαιωνίζει, αναπαράγει και ενισχύει τη δυτική πατριαρχία. Πριν λίγους μήνες, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νοβολι, με πρωτοβουλία των Θρησκευόμενων Κόκκινων Επιστημόνων (Θ.Κ.Ε) μια συλλογή δοκιμίων που φέρει τον τίτλο «Οπαδική Βία και άλλες πτυχές της βίας στον αθλητισμό».

Οι Θ.Κ.Ε. είναι, κατά τα λεγόμενά τους, «μια ανεξάρτητη, μικρή, αλλά δραστήρια ομάδα επιστημόνων και καλλιτεχνών, οπαδών του Ολυμπιακού,  η οποία δημιουργήθηκε εδώ και τέσσερα χρόνια, με σκοπό, πέρα από την ενίσχυση της ομάδας μας, να συμβάλλει στη διατήρηση του λαϊκού χαρακτήρα της και στην ανάδειξη της πολιτιστικής πτυχής του αθλητισμού». Ένα από τα κείμενα της συλλογής έχει συνταχτεί από τον Γιώργο Κεντρωτή, καθηγητή της Θεωρίας της Μετάφρασης του Ιονίου Πανεπιστημίου, μεταφραστή και ποιητή, αν δεν κάνω λάθος.

Ο Γ. Κεντρωτής «αγαπάει το ποδόσφαιρο», το ανδρικό υποθέτω, «είναι οπαδός του Ολυμπιακού κι έχει ζήσει χρόνια και χρόνια μέσα στους αγωνιστικούς χώρους». Πιθανόν εννοεί ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια πάει στο γήπεδο και βλέπει μπάλα από τις κερκίδες. Είναι μάλιστα και φανατικός οπαδός αφού “ο φανατισμός είναι η υγεία του οπαδισμού’, όπως γράφει χαρακτηριστικά. Αν και φανατικός όμως δεν είναι χυδαίος – διότι είναι άνθρωπος με παιδεία. Ποιοι είναι όμως οι χυδαίοι;
Είναι αυτοί που «λένε ό,τι (κυριολεκτικώς) τους κατεβεί: πως έτσι γαμάει ο Πειραιάς (… η Λεωφόρος, η Τουρκία, η Βουλγαρία), πως είναι πουτάνες όλες οι μάνες των διαιτητών και των αντίπαλων παικτών, πως θα γαμήσει ο ημέτερος αθλητής τουλάχιστον όλο το σόι των αθλητών του αντιπάλου συλλήβδην μέχρι δεκάτης τετάρτης γενιάς κατά την ανιούσα και την κατιούσα γραμμή, κ.τ.ό.
Προτείνει μάλιστα κι ένα τρόπο να εξαλειφθεί η χυδαιότητα και η βία από τα γήπεδα: η παιδεία. «Αν ο κόσμος παιδευθεί» δεν θα βρίζει, δεν θα τα σπάει, θα κάθεται ήσυχος  στη θέση του και θα παρακολουθεί πολιτισμένα τον αγώνα, όπως ο Κύριος Καθηγητής. «Ο απαίδευτος οπαδός», μας λέει, «είναι βάρος για τον Ολυμπιακό μας. Ο πεπαιδευμένος οπαδός – για να μιλήσουμε στο πνεύμα της αθλητικής διαλέκτου- είναι η καλύτερη διαχρονική μετεγγραφή μας.»
Ο Κύριος καθηγητής δεν έχει αναρωτηθεί γιατί όταν ο Ολυμπιακός βάζει γκολ, οι οπαδοί του φωνάζουν έτσι γαμάει ο Πειραιάς; Γιατί όταν βάζει γκολ η ΑΕΚ, οι οπαδοί της φωνάζουν έτσι γαμάει η Τουρκία κι όταν βάζει ο ΠΑΟΚ, οι οπαδοί του φωνάζουν έτσι γαμάει η Βουλγαρία;  Λένε ότι τους κατέβει κυριολεκτικά ή μήπως το σύνθημα αυτό και εκατοντάδες άλλα παρόμοια αποτελεί ομολογία του πως βλέπουν το ποδόσφαιρο οι οπαδοί; Για να φωνάζουν αυτά τα συνθήματα οι οπαδοί σημαίνει ότι βλέπουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ του γκολ (της ποδοσφαιρικής διείσδυσης) και της διείσδυσης του πέους.
Όταν λένε «έτσι» τι εννοούν; Το σύνθημα αυτό το φωνάζουν κάθε φορά που η ομάδα τους βάζει γκολ; Όχι, φυσικά! Δεν το φωνάζουν στη περίπτωση του αυτογκόλ. Δεν το φωνάζουν σε περίπτωση που το γκολ σημειωθεί με όχι δυνατή κεφαλιά. Πότε συνηθίζουν να το φωνάζουν; Όταν το γκολ σημειωθεί από μακριά, με δυνατό σουτ και τραντάξει τα δίχτυα της αντίπαλης εστίας. Όσο πιο δυνατό είναι το σουτ, τόσο πιο παθιασμένα το φωνάζουν. Το «έτσι» παραπέμπει στη ισχύ της διείσδυσης της μπάλας. Έτσι γαμάει ο Πειραιάς σημαίνει ο Πειραιάς γαμάει με δύναμη, αλύπητα.
Όταν οι οπαδοί βλέπουν τη μπάλα να μπαίνει στην αντίπαλη εστία, η οποία είναι τρύπα, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να βλέπουν μια διείσδυση του πέους. Το γκολ είναι μια συμβολική αναπαράσταση της διείσδυσης του πέους; Που διεισδύει το πέος; Από τη στιγμή που οι αντίπαλοι είναι άνδρες, δεν μπορεί παρά να διεισδύει στον πρωκτό του αντιπάλου. Ο αντίπαλος προσπαθεί να την αποφύγει αλλά τελικά την υφίσταται. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για συμβολική αναπαράσταση του βιασμού άνδρα από άνδρα. Το γεγονός ότι ο αγώνας συνεχίζεται σημαίνει ότι υπάρχει ελπίδα να γαμήσει κι αυτός που υπέστη τη διείσδυση.  Έχουμε λοιπόν να κάνουμε και με συμβολική αναπαράσταση της αλλαξοκωλιάς,
goal

Κύριε Κεντρωτή!
Στο ποδόσφαιρο η νίκη εξασφαλίζεται με τη διείσδυση της μπάλας σε μια μικρή και καλά φυλασσόμενη περιοχή του αντιπάλου που έχει μορφή τετράγωνης τρύπας. Όποιος επιτυγχάνει τη διείσδυση, νικάει. Όποιος την υφίσταται, ηττάται. Γιατί όμως η επίτευξη της διείσδυσης να είναι ταυτόσημη με την νίκη; Γιατί ηττάται όποιος υφίσταται τη διείσδυση; Να η απάντησή μου: όποιος επιβάλλει τη διείσδυση όχι μόνο προβάλλει αξιώσεις Κυριαρχίας πάνω στον αντίπαλο αλλά και επιβεβαιώνει την θέση μέσα στην πατριαρχική κοινωνία.
Όποιος την υφίσταται, υποβιβάζεται στην κατάσταση του Υποτελούς, του ηττημένου. Γιατί; Διότι όποιος υφίσταται τη δείσδυση, υποβιβάζεται στην κατάσταση της γυναίκας, ταυτίζεται με τη γυναίκα, η οποία εξ ορισμού, σύμφωνα με την πατριαρχία, είναι προορισμένη, από τη φύση της ή τον κοινωνικό της ρόλο, να υφίσταται τη διείσδυση. Πως προήλθε η έκφραση «τρώω γκολ;» Έτσι του κατέβηκε κάποιου και του είπε ή μήπως πρόκειται για την προσαρμογή στο πεδίο του ποδοσφαίρου της έκφρασης «έφαγε ένα πούτσο;» Όταν τρώει μια ομάδα γκολ, υποβιβάζεται στη κατάσταση της γυναίκας. Γαμιέται και σαν άνδρας αλλά και σαν γυναίκα.
Το γκολ όμως δεν αναπαριστάνει μόνο τη διείσδυση του πέους. Αναπαριστάνει και την αντίληψη της διείσδυσης του βλήματος των πυροβόλων όπλων. Το δυνατό σουτ αποκαλείται κανονιά και ο παίκτης που το επιτυγχάνει κανονιέρης. Το ποδόσφαιρο είναι υποκατάστατο του πολέμου. Το ποδόσφαιρο είναι ένας συμβολικός πόλεμος. Καταρχήν η μπάλα είναι βλήμα! Αυτός είναι ο λόγος που οι αμυντικοί στο τείχος καλύπτουν με τα χέρια τους τα γεννητικά τους όργανα. Ένα δυνατό σουτ μπορεί να σκοτώσει παιδί εάν χτυπηθεί από κοντά. Με τι όπλα πολεμούν; Με ποιο όπλο μοιάζει η μπάλα; Με βλήμα πυροβόλου όπλου. Η εστία είναι το τραύμα, η τρύπα που δημιουργεί το βλήμα.
Γνωρίζουμε ότι ο δυτικός άνδρας εκλάμβανε το πέος ως όπλο που διεισδύει στο σώμα του αντιπάλου. Σήμερα, το εκλαμβάνει ως περίστροφο επαναληπτικό, ως εξάσφαιρο, ως καραμπίνα. Σε πολλές πορνοταινίες οι γυναίκες παίρνουν στο στόμα τους τη κάνη ενός περιστρόφου δίκην πέους. Όταν πάει κάποιος να γαμήσει, οι άλλοι άνδρες του εύχονται καλό βόλι. Όταν εκσπερματίζει στο πρόσωπό της, θα πεί ότι την πήραν τα σκάγια. Στα αγγλικά, θα το γνωρίζει ο Κύριος καθηγητής, Ι shoot my girl σημαίνει γάμησα τη γκόμενά μου, ενώ  cumshot σημαίνει την εκτόξευση του σπέρματος σαν να είναι βλήμα πυροβόλου όπλου.
Από τη στιγμή που το πέος εκλαμβάνεται ως όπλο και η μπάλα ως όπλο, δεν θα πρέπει να μας παραξενεύει που η μπάλα εκλαμβάνεται ως πέος και το γκολ ως διείσδυση του πέους. Έτσι λοιπόν, οι οπαδοί δεν λένε ό,τι τους κατέβει, όπως ισχυρίζεται ο Κύριος καθηγητής. Πίσω από κάθε σύνθημα που εκσφενδονίζουν κρύβεται μια ολόκληρη ιδεολογία, κρύβονται συστήματα αξιών, αντιλήψεις, συμπεριφορές και πρακτικές που σχετίζονται άμεσα με την δυτική πατριαρχία και τον δυτικό πολιτισμό. Πολλα από αυτά είναι προκαπιταλιστικά κατάλοιπα, θλιβερά απομεινάρια που καταδυναστεύουν τους ζωντανούς, όπως έλεγε και ο Μαρξ.
Golden- Goal

Αλλά για τους νεκροζώντανους αριστερούς και αναρχικούς αυτά είναι ψιλά γράμματα. Αφού το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό παιχνίδι, τότε δεν μπορεί παρά να είναι καλό. Ξεχνούν όμως ότι δεν θα πρέπει να ταυτίζουμε ένα μεγάλο τμήμα των ανδρών με το λαό: το ποδόσφαιρο δεν είναι λαϊκό, είναι ανδρικό. Και ξεχνούν ακόμα ότι οι δωσίλογοι στη Κατοχή λαός ήταν – όπως και οι οπαδοί του Χίτλερ λαός ήταν, όπως και η Κου Κλουξ Κλαν λαός είναι!
***
Αθανάσιος Δρατζίδης
Ανωτάτη Σχολή Κακών Τεχνών

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα