Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Η πιο ακριβή φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ!



Ο τίτλος της πιο ακριβής φωτογραφίας αμφισβητείται. Υπάρχει μια λίστα στη Βικιπαίδεια με τις πιο ακριβές φωτογραφίες, με βάση όμως την τιμή με την οποία αγοράστηκαν και όχι με την ακριβή φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ.

Αυτός ο τίτλος ανήκει μάλλον στην φωτογραφία που βλέπουμε πιο πάνω, όπου φωτογραφήθηκαν το 1913 και οι 12.000 εργάτες του εργοστασίου της Ford Motor στο Highland Park, την ημέρα που εγκαταστάθηκε στο εργοστάσιο η πρώτη πλήρης γραμμή συναρμολόγησης του κόσμου.



Κατάλληλη για μια εταιρεία της οποίας το αξίωμα ήταν "ο χρόνος είναι χρήμα", η φωτογραφία κόστισε χιλιάδες δολάρια. Το 1913, ο Φορντ πλήρωνε μεροκάματο 2,34 δολάρια -το ελάχιστο μεροκάματο τότε ήταν 1 δολάριο- για εννιά ώρες δουλειά (την επόμενη χρονιά, διπλασίασε το μεροκάματο στα 5 δολάρια και μείωσε τις ώρες σε οκτώ). Αν υποθέσουμε ότι χάθηκε μια ολόκληρη εργάσιμη ημέρα εξαιτίας της φωτογραφίας, ο Φορντ πλήρωσε μισθούς συνολικής αξίας 28.080 δολαρίων –σχεδόν όσο το ποσό των χρημάτων που διέθεσε για την ίδρυση της εταιρείας το 1903. Επιπροσθέτως, ο Ford εκείνη την ημέρα δεν κατασκεύασε 600 αυτοκίνητα (το 1913, η Ford παρήγαγε 250.000 αυτοκίνητα ετησίως), το καθένα αξίας 600 δολαρίων. Συνολικά, το κόστος της φωτογραφίας ξεπέρασε τα 9 εκατομμύρια δολάρια (σε τιμές 2013).

Ο Φορντ ήταν γκρινιάρης και μια τυραννική φιγούρα. Οι υπάλληλοι του γράφτηκαν σε ένα Τμήμα Κοινωνιολογίας, που τους ανάγκασε να αλλάξουν τις υγειονομικές, καταναλωτικές, σεξουαλικές και κοινωνικές συνήθειες τους και να ταιριάξουν με την πουριτανική και υποχόνδρια κοσμοθεωρία του Φορντ. Οι αυξήσεις στους μισθούς τους -σήμερα παρουσιάζεται ως μια επαναστατική πράξη μεγαλοψυχίας- ήταν ωθούμενη από υψηλό κύκλο εργασιών των εργαζομένων (370% το 1913) που προκαλούνταν από αυτούς τους περιορισμούς.

 Ξωτικό


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα