Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

Πώς η ευτυχία μας αλλάζει όσο μεγαλώνουμε

Πώς η ευτυχία μας αλλάζει όσο μεγαλώνουμεΝέα έρευνα υποστηρίζει ότι όσο αυξάνεται η ηλικία, οι άνθρωποι απολαμβάνουν περισσότερο τις καθημερινές εμπειρίες ενώ οι νεότεροι αυτοπροσδιορίζονται περισσότερο με βάση ασυνήθιστες εμπειρίες.
Στην έρευνα (Bhattachrjee & Mogilner, 2014) ερωτήθηκαν πάνω από 200 άνθρωποι ηλικίας 19-79 ετώνσχετικά με εμπειρίες συνηθισμένες ή ασυνήθιστες που τους κάνουν ευτυχισμένους.  Οι ασυνήθιστες εμπειρίες ευτυχίας – όπως ένα ακριβό ταξίδι -  συμβαίνουν λιγότερο συχνά, ενώ οι συνηθισμένες εμπειρίες – όπως το να βλέπεις την οικογένεια σου – είναι πολύ πιο συνηθισμένες.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών, σύμφωνα με την έρευνα, βρίσκουν ευχαρίστηση σε κάθε είδους εμπειρία, συνηθισμένη ή ασυνήθιστη. Απολαμβάνουν τα χόμπι τους, το να βρίσκονται στην φύση, τα ταξίδια, το φαΐ, τον έρωτα ή απλώς να χαλαρώνουν. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ωστόσο καταφέρνουν να αντλήσουν περισσότερη ικανοποίηση από σχετικά καθημερινές δραστηριότητες. Ευχαριστιούνται περισσότερο το να περνάνε χρόνο με την οικογένειά τους, το βλέμμα κάποιου ή μια βόλτα στην εξοχή. Οι πιο νέοι αντίθετα, έχουν την τάση να προσδιορίζουν τους εαυτούς τους μέσω ασυνήθιστων εμπειριών.  Οι συγγραφείς της έρευνας εξηγούν:

«οι νέοι αναζητούν ενεργά τον αυτοπροσδιορισμό και έτσι  βρίσκουν ιδιαίτερα ανταποδοτική την συσσώρευση ασυνήθιστων εμπειριών που σηματοδοτούν  την εξέλιξη τους μέσα από ορόσημα ζωής και τους βοηθούν να χτίσουν ένα ενδιαφέρον και βιωματικό βιογραφικό»
Επιπλέον έρευνες υποστηρίζουν όπως η εστίαση στις συνηθισμένες, εν αντιθέσει με τις ασυνήθιστες εμπειρίες ζωής, επηρεάζεται από το πόση ζωή μας μένει ακόμα:
Πώς η ευτυχία μας αλλάζει όσο μεγαλώνουμε«φυσιολογικές εγκόσμιες στιγμές που απαρτίζουν την καθημερινότητα τείνουν να αγνοούνται όταν το μέλλον φαίνεται απεριόριστο. Παρόλα αυτά η πιθανότητα αυτές οι καθημερινές εμπειρίες να συμβάλουν στην ευτυχία αυξάνει όσο οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πως οι μέρες τους είναι μετρημένες» (Bhattachrjee &Mogilner, 2014)
Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την σημασία των απολαυστικών εμπειριών. Κάποιες από τις μεγαλύτερες στιγμές της ζωής περνάνε εν ριπή οφθαλμού, χωρίς τυμπανοκρουσίες και πολύ σκέψη. Το να μάθουμε να απολαμβάνουμε αυτές τις στιγμές, είτε είναι συνηθισμένες είτε όχι, είναι μια δεξιότητα που χρειάζεται εξάσκηση αλλά μπορεί να φέρει τεράστια ανταμοιβή.  
Μετάφραση από το πρωτότυπο: How aging changes what make you happy
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα