Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

'Εχετε Στρες; Κοιτάξτε το Πιάτο σας! Στρες, Άγχος και Διατροφή


'Εχετε Στρες; Κοιτάξτε το Πιάτο σας! 
 
Στρες, Άγχος και Διατροφή: Το στρες και το άγχος αποτελούν φυσικά πρόβλημα από μόνα τους. Αλλά μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε ανθυγιεινούς τρόπους ζωής- κάτι το οποίο οδηγεί σε περισσότερο στρες και άγχος. Για παράδειγμα, όταν βιαζόμαστε και είμαστε υπό την επήρεια άγχους, έχουμε την τάση να κάνουμε κακές επιλογές τροφής. Δυστυχώς, αυτές οι διατροφικές επιλογές μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερο άγχος μακροπρόθεσμα, όπως ακριβώς γίνεται και με άλλα προβλήματα. Καθώς θα διαβάζετε τους ακόλουθους τρόπους που το στρες μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές μας επιλογές, αναρωτηθείτε το εξής: όταν νιώθετε καταβεβλημένοι, θυμάστε να κάνετε κάτι από τα παρακάτω;

Πίνετε Πολύ Καφέ: Όταν νιώθουν υπερβολικά πιεσμένοι πολλοί νιώθουν απαραίτητη την κατανάλωση καφέ το πρωί, γεγονός που συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τρώτε Τα Λάθος Φαγητά: Εξαιτίας, εν μέρει, των αυξημένων επιπέδων της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, οι αγχωμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να επιθυμούν τροφές υψηλές σε περιεκτικότητα λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού.

Παραλείπετε Γεύματα: Τα αγχωμένα άτομα έχουν ακόμα την τάση να παραλείπουν γεύματα. Σας έχει τύχει ποτέ να βγαίνετε βιαστικός από το σπίτι χωρίς να έχετε φάει πρωινό, ή να συνειδητοποιείτε ότι πεινάτε υπερβολικά αργά το απόγευμα γιατί δεν έχετε φάει αρκετά;


Άσκοπο Τσιμπολόγημα: Αντιστρόφως, το στρες μπορεί να σας κάνει επιρρεπή στο ‘συναισθηματικό’ φαγητό, όταν τρώτε χωρίς να είστε πεινασμένοι ή τρώτε τροφές που σας κάνουν κακό. Σας έχει τύχει ποτέ κάτι τέτοιο;

Ξεχνάτε να Πιείτε Νερό: Όταν είστε πολυάσχολοι, είναι εύκολο να ξεχνάτε να πιείτε νερό. Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα ή τουλάχιστον 4;

Έτοιμο Φαγητό:  Πλέον οι άνθρωποι τρώνε λιγότερο στο σπίτι τους, σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, καθώς είναι πιο εύκολο να παραγγείλουν από έξω ή να πάνε σε κάποιο εστιατόριο, από το να μαγειρέψουν κάτι. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο είναι δαπανηρό και συχνά ανθυγιεινό.

Εξοντωτικές, Γρήγορες Δίαιτες: Εξαιτίας της αύξησης βάρους λόγω άγχους, κάποιοι τρώνε σκοπίμως λιγότερο φαγητό από αυτό που χρειάζονται, ή δοκιμάζουν επικίνδυνες και περίεργες δίαιτες, με σκοπό να χάσουν το περιττό βάρος. Οι δίαιτες που δεν είναι ισορροπημένες με φρούτα και λαχανικά, πρωτεΐνες και καλούς υδατάνθρακες, μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία σας μακροπρόθεσμα, ακόμα και αν έχουν ελκυστικά αποτελέσματα βραχυχρόνια.

Αυτές οι κακές συνήθειες μπορεί να επηρεάσουν το σώμα σας με πολλούς τρόπους. Οι παρακάτω είναι μόνο μερικοί από αυτούς:

Ανισορροπία στο Ζάχαρο του Αίματος: Όταν δεν τρώμε αρκετό φαγητό, ή δεν τρεφόμαστε υγιεινά (πολύ λίγη πρωτεΐνη και καλοί υδατάνθρακες, πολλή ζάχαρη κ.λ.π.) προκαλείται  αυξομείωση του ζαχάρου του αίματος. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε εναλλαγές της διάθεσης, κούραση, κακή συγκέντρωση και άλλες αρνητικές συνέπειες βραχυπρόθεσμα, και σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η υπογλυκαιμία μακροχρόνια.

Παρενέργειες της Καφεΐνης: Η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή συγκέντρωση και μειωμένη αποτελεσματικότητα, διαταραχές ύπνου, και αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, όπως και άλλες παρενέργειες.

Επιπτώσεις στην Υγεία: Η κακή θρέψη μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα να γίνεστε ευάλωτοι σε ασθένειες, τόσο ασήμαντες όσο και σοβαρές. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου άγχους.
greekpsychologypages

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα