Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Τα ..¨ταπεράκια ” της μαμάς , πάνε… Ευρώπη!

mama-peinao-mama-fovamai-mama-gernao-mama_s
Το κύμα της μετανάστευσης φέτος σηκώθηκε απειλητικό  και ψηλότερο τον τελευταίο χρόνο. Διάφοροι φίλοι και φίλοι φίλων με έχουν ρωτήσει εάν υπάρχει φτηνή λύση για αποστολή δεμάτων από Ελλάδα για εξωτερικό και αντίστροφα. Εξαρτάται, καλό μου πατριωτάκι, από το περιεχόμενο, τους λέω. Αν στείλεις κανένα δωράκι του ενός κιλού, καλός είναι και ο ΕΛΤΑ. Αν το καμάρι σου περιμένει γουρουνόπουλο από τη μανούλα, τότε θα σου το φέρει ο κ. Μήτσος με το πούλμαν οπως γινόταν στα χρόνια μας με τον Σεχίδη στην Ιταλία.
Δυσκολα ξεφεύγει κανείς από το σύνδρομο της κούτας, πόσο μάλλον η αιώνια Ελληνίδα μάνα. Το θέμα αναλύεται εκτενώς στην εγκυκλοπαίδεια της Ελληνικής Κουλτούρας και Ψυχισμού. Το ζήτημα όμως εδώ είναι πώς το χειρίζεσαι το πρόβλημα , γιατί αν είναι να φτάσεις 35 χρονών γαϊδούρι και σου φέρνουν ακόμα το αυγουλάκι βραστό σε ταπεράκι, τότε κάηκες, παλικαρά μου, δε θα μεγαλώσεις ποτέ! Άκουσα από μια φίλη χτες ότι έστειλε ένα φιλέτο στο γιο της..Οχι μερίδα αλλά  κομμάτι και ανατρίχιασα! Καλά στο Λονδίνο δεν πουλάνε πια φιλέτα αναρωτήθηκα και εύλογα πιστεύω.

Ελλάδα-Ιταλία-Γαλλία-Αγγλία: από αυτές και σε αυτές τις χώρες γίνονται το τράφικο των.. ” τάπερ”.
-Το λεωφορείο ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη αλλά  περνάει κι από την Αθήνα και παίρνει  κούτες μου λέει η Ολγα.. Δυστυχώς, δεν κάνει στάση για παραλαβές από επαρχιακές πόλεις! Ευτυχώς ( σκεφτομαι) !
Δε λες πάλι καλά που δεν υπάρχει σύνδεση με το Βορρά, γιατί αλλιώς θα θρηνούσαμε μουχλιασμένα κεφτεδάκια…( της απαντάω θυμωμένη)
Το μέγεθος μιας κούτας γάλακτος, ας πούμε, κοστίζει ένα 50ευρο, μετά χτυπάει 60ευρο. Βέβαια, αν έχεις κάτι σε μικρότερο μέγεθος οι τιμές αλλάζουν. ( συνεχίζει και μου λέει ακάθεκτη)
Τα τηλέφωνα του οδηγού  σας τα δίνουν από τα γραφεία;; Eπειδή υποθέτω δεν πραγματοποιούνται διαδρομές κάθε εβδομάδα, γι’ αυτό πρώτα ελέγξτε και μετά ανοίξτε φύλλο για πίτα, μην πάει χαμένο το αλεύρι, είναι και ζόρικοι καιροί κορίτσια ( κοροϊδεύω εγώ)
Η διαδρομή τερματίζει δίπλα στο Μadame Τussauds, Allsop Place Street. Μου έχει πει ο κ. Γιάννης ότι μετά πηγαίνουν και στο Liverpool και στο Leeds, όχι όμως κάθε φορά, λέει η Όλγα, στις υπόλοιπες αγνοώντας επιδεικτικά το σχόλιο μου.
-Ρε συ Πόλυ τα παιδιά σου δεν διαμαρτύρονται γι αυτό;;.
- « Το συζήτησα μαζί τους τις προάλλες γιατί κάπου ένιωσα τον μικρό να ξίνισε.. »
- «Εσυ όμως αμετανόητη ε;;
- “΄ ρε μάνα σου έχουμε πει τόσες φορές να μη στέλνεις τίποτα γιατί τα βρίσκουμεόλα εδώ! Αλλά εσύ από τότε που χάσαμε τον πατέρα μας κανακεύεις σα μωρά» -  ” Όχι γιε μου μια και η ίδια δεν μπορώ να έρχομαι συχνά όταν σου στέλνω το δέμα είναι σαν να έρχομαι εγώ εκεί και να σας βλέπω του απάντησα γαλίφικα.. και πώς να μου το αρνηθεί μετά από αυτό;»
Σύνδρομο κούτας «Μάνα, κουράγιο» , σκέφτομαι και παίρνω τον καφέ μου ανά χείρας και προχωράω προς το παράθυρο. Στέκομαι όρθια εκεί κοιτάζω τον ορίζοντα και βυθίζομαι στις σκέψεις μου προσπαθώντας να συγκρατηθώ μην την «αρπάξω» από τα μούτρα..
-Η μικρή της Δήμητρας περιμένει αλεύρι που φουσκώνει μόνο του! ( ακούω να λένε πίσω μου)
Καλέ, τι έχουν τα αγγλικά αλεύρια, μια χαρά τουμπάνια γίνονται», γυρίζω και της λέω. Αμετάπειστη αυτή!
Σύνδρομο κούτας «Αγάπη μου συρρίκνωσα την πίτα!».
- Το Λενάκι μου μου δεν πλένει  ούτε στριγκάκι  !
-Τα πετάει ή φοράει το μπρός πίσω ( τολμάω να ρωτήσω )
Η μάνα της ξεκαρδίζεται .. γελάει ..
-Καλέ μου τα κάνει πακέτο και τα στέλνει κάθε μήνα με το πούλμαν και τα πλένω..
δωςτο στη μανα σου
Σύνδρομο μάνα  Πλύστρα .. γιος Κινέζος ..
- “ Ο Θανασάκης  μου χωρίς… γιουβαρλάκια” !
Από πού να κρατηθώ για να μην ανοίξω το παράθυρο και πέσω, πείτε μου; Lover boy, στην Αγγλία ζεις, όχι στην Αλάσκα!
Ρούφα το αυγό σου μπούλη Θανασάκη » πες του, πήγα να σχολιάσω , αλλά τελικά κρατήθηκα. Σύνδρομο κούτας «Φραπές ή θάνατος».
Κλείνω προς στιγμή τα μάτια και προσπαθώ να φανταστώ το σκηνικό. Και καθώς η μυρωδιά από το συσσίτιο πλησιάζει, η ελληνο-μυρμηγκοφωλιά μάλλον θα γίνεται απροσπέλαστη.
Καλέ, πείτε και κανένα «καλώς ήρθατε, κ. Γιάννη» στον οδηγό που σας τα φέρνει κάθε 158νθήμερο .. ασφαλώς και τον γνωρίζετε πια τον άνθρωπο! Ή τουλάχιστον, αφήστε τον να πάρει καμιά ανάσα πριν χωθείτε στη μπαγκαζιέρα ! ( γυρίζω και τους φωνάζω νοητά)
Σύνδρομο κούτας «Κάτω τα χέρια γιατί σας την άναψα!».
Αχ Ελληνίδα μάνα που, όσα χρόνια και αν περάσουν, θα βγάζεις από το στόμα τη μπουκιά σας για να ταΐσετε τα σπλάχνα σας γυρίζω και λέω στις φιλενάδες μου που απορούν γιατί εγώ η άστοργη μάνα δεν έδειξα και ούτε σκοπεύω να καταλάβω μια τέτοια ανάγκη του παιδιού μου . Το Πάσχα σαν θα’ ρθουν διοργανώνω free of charges σεμινάριο βρασίματος μακαρονιών και εύκολων συνταγών πείτε τους.. Θα τους χρειαστεί !
- ” μμμ τι μας λες ( γελάνε) !
Εγώ εκεί αμετακίνητη στη θέση μου .. Κοιτάζω πάλι έξω και φαντάζομαι το σκηνικό .. «λυντσαρίσματος» του περιεχομένου του … πακέτου. Θυμάμαι τι μου είχε σχολιάσει η μικρή Μαφάλντα για τη σχετική πρόσκληση στο σπίτι  ενός φίλου της φοιτητή που μόλις είχε πάρει το δέμα.
«Θα είμαστε γύρω στα 15 άτομα, έλα!». – 15!Aκούω  ποδοβολητά και  το μυαλού μου, προειδοποιεί με ένα τεράστιο κατακόκκινο STOP! Η αλήθεια είναι ότι είχα τραυματικές εμπειρίες σε μαζώξεις απόδημου ελληνισμού. Η αφετηρία πανηγυρική και στο τέρμα εμφύλιος ! Και πάντα αυτή η ανεκδιήγητη ατάκα «τα μυαλά φεύγουν έξω, πέθανε η Ελλάδα». Και μέσα μου αλλεπάλληλοι μικροί θάνατοι. Είπα το “ναι” ευελπιστώντας σε μια ευχάριστη, αυγουστιάτικη καλοκαιρινή βραδιά. Ο χάρος βγήκε παγανιά και ξέχασα και το αλεξίσφαιρο σπίτι! Η σύνθεση της παρέας προκλητική, ηλικίες 19-35 (αντιλαμβάνεστε τη σύγκρουση των γενεών), καλλιτέχνες, σερβιτόροι, γιατροί, αρχιτέκτονες, ακαδημαϊκοί. Ωραία, λέω μέσα μου , μοίρασμα εμπειριών και δέσιμο..φιλίες ! Με τα πρώτα ποτήρια  τσιπουρο, μπαμ, εκτοξεύεται η πρώτη βόμβα!
- «Εντάξει ρε, ξόφλησε η Ελλαδίτσα, ποιος μένει πια εκεί, τίποτα ταλαιπωρημένοι που δεν έχουν και τα κότσια να την κάνουν!». ( λέει ο  Αντρέας ο Πατρινός )
Φτου και   δεν έχω  και  λεξοτανιλ επανω μου ! Κάνε διαλογισμό, λέω στον εαυτό μου, συγκρατήσου!  Τα κότσια -σκέφτομαι-    τα είχαν οι δικοί σου «παλικαρά», που ποιος ξέρει πόσες δουλειές έκαναν  ή κάνουν  οι άνθρωποι για να καλύψουν σπουδές 16 χιλιάδων λιρών για την πρόοδο του κανακάρη τους.Τελικά τα καταφέρνω! Με συγκρατώ! Εγώ κυρία, σσσ…
Η δεύτερη βόμβα ήταν πυρηνική!
Μου κάνει παράπονα το βράδυ το τέκνο μου μέσω Σκαυπ  για το τι ειπώθηκε σε  ένα φίλο της κατά τη διάρκεια ένός τέτοιου τσιμπουσιού..
«Καλά, ήρθες εδώ για να γίνεις σερβιτόρος; Ας έμενες στην Ελλάδα!Αν και,  οι Πακιστανοί θα μας πάρουν και αυτές τις δουλειές χαχαχα!».
Ένσταση, κύριε δικαστά! Έλεος, ήμαρτον, σταματήστε τον βέβηλο!  Ο σερβιτόρος δουλεύει  και βοηθάει την οικογένειά του, τους «ταλαίπωρους » εκεί κάτω στο Ελλαδοχώρι! Φτάνει πια!  Όλα στην πυρά λοιπόν, για να ξορκίσουμε τι; Tο εγώ μας;
Ναι αγοράκι μου βουτυρομπεμπέ! Η  Ελλάδα επουλώνει  κάποιες από τις πληγές  της αλλά ανοίγονται ταυτόχρονα και άλλες από κάποιους αν κι εσένα. Η Ελλάδα  είμαστε όλοι εμείς. Είναι οι γονείς σου ρε  βρωμόπαιδο , οι πρόγονοί σου, φίλοι σου, οι «ταλαίπωροι» που άφησες πίσω! Και σε αυτή τη πατρίδα  πάντα θα γυρνάς πάντα τα  Καλοκαίρια , κι ας σου προσφέρουν φτηνότερα πακέτα διακοπών στην  Τουρκία ή το Ντουμπάι. Αντε τώρα πλύνε τα  άπλυτα σωβρακια που χώνεις καθημερινά στη βαλίτσα για να τα κατεβάσεις για πλύσιμο το Πασχα στην μάνα στην Ελλάδα!
Ουφ τα είπα! Αλλά δεν εκτονώθηκα, ακόμα …
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα