Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Θλίψη αλλά και συγκίνηση: Μοναδικές αρχαιότητες της Ρόδου διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο για πρώτη φορά μαζί σε έκθεση στο Λούβρο


[Θλίψη επειδή δεν είναι εδώ, αλλά από την άλλη και εκεί που είναι διαφημίζουν την Ελλάδα σε κόσμο που δεν θα μπορούσε να τα δει εδώ]

Δαινόνιοι αρχαιοκάπηλοι, φιρμάνια των Τούρκων αρχόντων αλλά και νομότυπες διαδικασίες οδήγησαν σημαντικά κοσμήματα, αγάλματα και άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ρόδου που ήρθαν στο φως τον 19ο αιώνα, σε μουσεία και συλλογές ανά τον κόσμο. Τα θα συγκεντρωθούν για πρώτη φορά μαζί σε μια συγκινητική έκθεση που θα γίνει στο Μουσείο του Λούβρου, που για δεύτερη φορά μετά από τρία χρόνια τιμά τον ελληνικό πολιτισμό.


Η έκθεση θα αρχίσει στις 15 Οκτωβρίου του 2014 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 10 Μαρτίου του 2015. Σύνολα κοσμημάτων από τους τάφους της Καμείρου, από τις συλλογές του Λούβρου και του Βρετανικού Μουσείου, τα πρώτα μυκηναϊκά αγγεία που εντοπίστηκαν στην Ιαλυσό και άλλα σημαντικά ευρήματα ανασκαφών που τα βρίσκονται σε μουσεία της Δανίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας θα απαρτίζουν τις τρεις εκθεσιακές ενότητες του αφιερώματος «Ρόδος: ένα ελληνικό νησί πύλη από και προς την Ανατολή. Από την Υστερη Εποχή του Χαλκού έως τους αρχαϊκούς χρόνους». Υπάρχουν μάλιστα σκέψεις στη συνέχεια η έκθεση να μεταφερθεί και στην Ελλάδα.


Προχθές, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε προσωρινό δανεισμό περισσότερων από 100 αρχαίων έργων από την ΚΒ ΕΠΚΑ και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου. «Ιστορία των ανασκαφών στη Ρόδο, μια Ευρωπαϊκή Ιστορία» είναι ο τίτλος της πρώτης ενότητας, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κοσμήματα και κεραμική από πρόσφατες ελληνικές ανασκαφές μυκηναϊκών τάφων στην Πυλώνα, ένα ελεφαντοστέινο αδράχτι και μία σφραγίδα σε σχήμα σκαραβαίου από το νεκροταφείο της Υστερης Εποχής του Χαλκού στην Αγία Αγάθη, ευρήματα από τις ανασκαφές Δανών αρχαιολόγων στο ιερό της Αθηνάς στη Λίνδο, τον αρχαϊκό οικισμό στη Βρουλιά και το γεωμετρικό και αρχαϊκό νεκροταφείο στην Εξοχή -σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο της Κοπεγχάγης- και αμφορείς των αρχών του 9ου π.Χ. αιώνα από τις ιταλικές ανασκαφές στην Ιαλυσό.


Ο ρόλος της Ρόδου στη διάδοση στοιχείων από τους μεγάλους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής θα είναι στο επίκεντρο της δεύτερης ενότητας, «Η Ρόδος τόπος ανταλλαγών στην Ανατολική Μεσόγειο», όπου θα παρουσιάζονται αιγυπτιακά ειδώλια από τα ιερά της Λίνδου, της Ιαλυσού και της Καμίρου, κυπροφοινικικά αγγεία, ένα εξάρτημα σκήπτρου από το Λουριστάν κ.ά. Το σύνολο θα συμπληρώνεται με μία αναφορά στη θεωρία ορισμένων μελετητών πως Φοίνικες τεχνίτες και έμποροι είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στην Ιαλυσό.
Η τρίτη και τελευταία ενότητα θα εστιάζει στα ροδιακά εργαστήρια κεραμικής και μικροτεχνία με πλήθος αντικειμένων, όπως σκύφους με πουλιά, πινάκια του ρυθμού των Αιγάγρων από το εργαστήρι της Νισύρου, ειδώλια από φαγεντιανή με εμφανείς αιγυπτιακές επιρροές, γυάλινους μεγεθυντικούς φακούς του 8ου π.Χ. αιώνα, περιδέραια με παραστάσεις Πότνιας Θηρών και μία πήλινη πυξίδα από την Κάμειρο.


DEXI EXTREM


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα