Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί δεν κάνει να φιλάμε τα παιδιά στο στόμα;

Γιατί δεν κάνει να φιλάμε τα παιδιά στο στόμα;

O τρόπος με τον οποίο οι γονείς εκδηλώνουν τρυφερότητα και αγάπη προς τα παιδιά τους μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Εξαρτάται από την πολιτισμική προέλευση τους και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών. Για παράδειγμα σε ορισμένες δυτικές κοινωνίες θεωρείται αποδεκτό και φυσικό οι γονείς να φιλιούνται στο στόμα με τα παιδιά τους ενώ στην ελληνική οικογένεια, γονείς και παιδιά αγκαλιάζονται και φιλιούνται στο μάγουλο. Παγκοσμίως, το φιλί στο στόμα ανταλλάσσεται ανάμεσα σε ερωτικούς συντρόφους.


Ένα φιλί στο στόμα από τον γονιό μπορεί να μην κρύβει  κάτι πονηρό όταν συμβαίνει, ωστόσο χρειάζεται να αναρωτηθούμε αν το παιδί μας μπορεί να επεξεργαστεί ανάλογα αυτή την πράξη μας. Και αυτό διότι είναι γνωστό ότι σύμφωνα με μια πιο ψυχοδυναμική σκέψη το στόμα αποτελεί την πρώτη ζώνη διέγερσης και ικανοποίησης στην ανάπτυξη του ανθρώπινου ψυχισμού κατά τον πρώτο χρόνο ζωής που συνοδεύει όμως τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια της εξελικτικής του πορείας. 

Ο γονιός ενώ έτσι εκδηλώνει μια ανάγκη για εγγύτητα, οικειότητα και σωματική ένδειξη αγάπης προς το παιδί του, έχει σκεφτεί  ότι το φιλί στο στόμα του παιδιού εκ μέρους του, μπορεί να προκαλέσει ίσως μια κάποια ικανοποίηση στο παιδί του με την μορφή όμως της αταξινόμητης ψυχικής έντασης;

Παράλληλα  υπάρχει και ο κίνδυνος το παιδί  να μην μπορέσει να διακρίνει τα όρια που υπάρχουν σε κάθε διαπροσωπική σχέση. Δηλαδή να μην μπορέσει να κατανοήσει τι τελικά κάνουν οι ‘μεγάλοι’ για να εκδηλώσουν την αγάπη τους και τι θεωρείται κοινωνικά αποδεκτό ή μη. 

Το πόσο τελικά μπορούμε να πλησιάσουμε σωματικά τον άλλο και ταυτόχρονα να σεβόμαστε τον σωματικό αλλά και τον ψυχικό του χώρο είναι ούτως ή άλλως μια πολύπλοκη στην κατανόηση διαδικασία. Ταυτόχρονα , όπως είναι γνωστό, η ύπαρξη ξεκάθαρων ορίων, τα οποία οι ίδιοι οι γονείς μαθαίνουν στα παιδιά τους, βοηθάει στη σωστή και υγιή ανάπτυξή τους.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι ενήλικες είμαστε συχνά φορείς μικροβίων χωρίς να νοσούμε. Το γεγονός αυτό αποτελεί έναν άλλο λόγο που  το φιλί στο στόμα των παιδιών δεν είναι καλή ιδέα διότι παρεμβάλλεται με την σωματική υγεία τους, καθώς φιλώντας τα παιδιά μας στο στόμα υπάρχει κίνδυνος να τους μεταφέρουμε τα δικά μας μικρόβια.

Από την άλλη μεριά αν το παιδί μας επιδιώκει αυτή την προσέγγιση η οποία πιθανόν μας δημιουργεί αμηχανία και ανησυχία, μπορούμε με απλό και ήρεμο τρόπο να οριοθετήσουμε αυτήν την συμπεριφορά.  Ο γονιός μπορεί για παράδειγμα να εξηγήσει στο παιδί, με λόγια απλά και κατανοητά για την ηλικία του, πως στο στόμα φιλιούνται συνήθως η μαμά και ο μπαμπάς και οι ενήλικοι γενικότερα. 

Ταυτόχρονα καλό είναι να τονίσουμε πως το φιλί στο μάγουλο ή η αγκαλιά που προσφέρει απλόχερα  η μαμά ή ο μπαμπάς στο παιδί  έχει την ίδια συναισθηματική βαρύτητα και αποδεικνύει την εκδήλωση αγάπης και τρυφερότητας από τους γονείς στο παιδί.

Αναστασία Τσακίρη Ειδική Παιδοψυχίατρος
Ζέτα Συμεώνογλου Παιδίατρος

singleparent

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα