Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Η εμπειρία του να ζούμε


Το πιο σημαντικό από  τα ζητήματα τα οποία καλείται ο σύγχρονος άνθρωπος να κατανοήσει ώστε να μπορέσει να  εισέλθει σε μια διαφορετική και πιο πνευματική  υπαρξιακή κατάσταση…είναι το ζήτημα του τρόπου  να <<υπάρχει >>στο κόσμο  και να βιώνει αυτή την εμπειρία του  να….. ζει .

Είναι προφανές ότι οι καταστάσεις και τα γεγονότα σε όλο το κόσμο  είναι ραγδαία, φαίνονται παράξενα, οι εξελίξεις αναπάντεχες, και είναι από τις λίγες φορές στην ιστορία του ανθρώπου που δεν μπορεί να κάνει ένα προγραμματισμό για το μέλλον του, ή ένα σχέδιο όπως είχε μάθει και έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα .
Φαίνεται λοιπόν ότι όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας , κατά κάποιο τρόπο  μας <<φωνάζουν >>…….<< κάτι μας λένε >>.
Κάτι το οποίο οφείλουμε  να καταλάβουμε και να κατανοήσουμε  για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.
Είναι φανερό ότι αλλάζουν πολλά πράγματα και σε όλα τα επίπεδα , το να προσπαθεί κάποιος να μείνει στο παλιό είναι τελείως μάταιο .
Θα πρέπει να μπορέσει να <<στηθεί >> στο κατάλληλο  σημείο ώστε να κατευθύνει ο ίδιος το την ζωή του, και να κινήσει ο ίδιος  το προσωπικό του σύμπαν [ όπως έλεγε ο Αρχιμήδης ]


Η εικόνα που έχουμε για τον κόσμο,  ή αν θέλετε ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο, δεν είναι παρά ο πολυμορφικός  εαυτός μας, τον οποίο προβάλουμε στον κόσμο, και σε όλα τα πράγματα, τα γεγονότα, αλλά και τα όντα που τον αποτελούν .

Στην ουσία αντιλαμβανόμαστε και βλέπουμε  αυτό που εμείς είμαστε ψυχολογικά …
Έτσι αν κατανοήσουμε αυτή την αλήθεια , αυτό τον  τρόπο αντίληψης [ ότι ο κόσμος δεν είναι κάτι άλλο  παρά η εικόνα που εμείς προβάλουμε και βλέπουμε  σύμφωνα με αυτό που είμαστε  ]…..Τότε ….όλα  γίνονται πολύ ενδιαφέροντα… αποκτούν ένα καινούριο και διαφορετικό νόημα, με επίκεντρο και σημείο εκκίνησης  τον ίδιο τον εαυτό μας.
Ο σκοπός είναι να αλλάξουμε εμείς, την ψυχολογία μας, το ψυχολογικό μας επίπεδο, την δόνηση μας, ή όποια ορολογία τέλος πάντων μας αρέσει να χρησιμοποιουμε σε αυτό το θέμα. 
Κάτι το οποίο κανένας δεν μπορεί να κατανοήσει  όσα βιβλία και αν διαβάσει, και όσες πληροφορίες και αν συγκεντρώσει. 
 Η κατανόηση αυτή  είναι ....βιωματική...

Τώρα βέβαια υπάρχει το ερώτημα  …πως θα κατανοήσουμε αυτόν τον  τρόπο αντίληψης που αναφέρω, και πως θα τον βιώσουμε ?.
Θα έλεγα λοιπόν ότι αυτοί οι οποίοι ενδιαφέρονται πραγματικά  για μια ουσιαστική προσωπική  αλλαγή,
ήδη έχουν ξεκινήσει την αλλαγή νοοτροπίας τους και κατανοούν αυτόν τον τρόπο αντίληψης της ζωής.
 Και όσοι   ακόμη αναζητούν και ερευνούν  με πραγματικό ενδιαφέρον  πολύ  σύντομα  θα έχουν τις απαντήσεις τους και θα αισθανθούν και αυτοί τις προσωπικές τους αλλαγές .

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι ….. αν το ερώτημα είναι αυθεντικό και πηγάζει από μέσα μας, τότε  θα έρθουν και οι κατάλληλες  εσωτερικές πληροφορίες που χρειαζόμαστε και τις οποίες μάλιστα θα αναγνωρίσουμε όταν βρεθούν μπροστά μας, διότι υπάρχει μέσα μας η αυθεντική και ειλικρινής ανησυχία [ ερώτηση]  η οποία θα ενωθεί αρμονικά με την εμπειρία που της αντιστοιχεί  [απάντηση].

Αν το ερώτημα δεν είναι αυθεντικό.. αλλά μόνο απλή διανοητική   περιέργεια … πάλι θα υπάρχουν οι πληροφορίες  όπως και πάντα,  αλλά δεν θα μπορούμε να ξεχωρίσουμε μέσα στην τεράστια πληροφόρηση αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε, δεν θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε την εμπειρία , διότι δεν την επιδιώκουμε, και έτσι θα συσσωρεύουμε μόνο  πληροφορίες που απλά θα μένουν πάντα επιφανειακή νοητική γνώση.

Και αυτό διότι απλούστατα θέλουμε και αναζητούμε  μόνο την επιφανειακή γνώση και πληροφορία .
Αλλά επίσης και η παραπληροφόρηση  που στολίζετε όμορφα , και πλασάρετε με γλαφυρότητα, τα διάφορα προσωπεία , η δήθεν ευσπλαχνία, ή θρησκευτικότητα,  οι συνομωσίες  κλπ …  συνέχεια θα μας γοητεύουν και θα μας αποκοιμίζουν καλά.

    Αυτό σημαίνει ότι για κάποιους ίσως ο καιρός τους δεν έχει φτάσει ακόμα, ή και ότι πιθανότατα δεν έχουν  πνευματικές ανησυχίες, αλλά ενδιαφέρονται μονάχα για τα <<περιφερειακά>>, κάτι που επίσης είναι πολύ φυσικό και σε καμία περίπτωση κατακριτέο. 

Η απλή παρατήρηση δεν ωφελεί στην εσωτερική ανάπτυξη ..παρά μόνο στη συσσώρευση πληροφοριών για αυτήν .
Η αυτοπαρατήρηση όμως είναι αποκαλυπτική ……..


Ο μηχανικός και ρομποτικός  [ νοητικός ] τρόπος του να υπάρχουμε αποδεικνύεται ότι τελικά δεν ωφελεί πουθενά .
Η ανθρωπότητα μπλέχτηκε σε αυτό παιχνίδι  για κάποιους λόγους, υπάρχουν πολλοί αρχαίοι μύθοι , αλλά και σύγχρονες  θεωρίες ενδιαφέρουσες  και γοητευτικές πάνω σε αυτό.

Έχω εκπλαγεί με αυτά που διαβάζω στο διαδίκτυο, και βλέπω το πόσο εύκολα ένας νους μπορεί να παραποιήσει , και να νοθεύσει την γνώση και την πληροφορία και να δώσει μια εντελώς διαφορετική ερμηνεία , ανάλογη με τα κίνητρα ή  το συμφέρον του κάθε ενδιαφερομένου.
 Επίσης και αυτό είναι πολύ φυσικό,  ο νους έτσι λειτουργεί πάντα, και προσαρμόζειοτιδήποτε με τέτοιο τρόπο ώστε να επιβεβαιώνει πάντα την θεωρεία του .


Η τάση του ανθρώπου να μεταθέτει τις ευθύνες για όλα σε όλους τους άλλους, είναι ένα χαρακτηριστικό  το ποσό χαμηλά βρίσκετε η αντίληψη του και η δόνηση του .

Για το αν κάποιος ή κάτι  φταίει ή και όχι για την  φτώχεια, και την αρνητική κατάσταση του ανθρώπου  σήμερα , δεν έχει καμιά απολύτως σημασία .
Ειδικά για την φτώχια Θα συμφωνήσω  με τον αρχαίο Έλληνα τραγικό τον Ευριπίδη που είπε…… "Πενία δε σοφίαν έλαχε" (της φτώχειας της έλειψε η….. σοφία)
Σαφώς η σοφία που αναφέρετε ο Ευριπίδης δεν αφορά  στις γνώσης του χρηματιστηρίου, αλλά στη αληθινή οικονομία [ οίκο- νέμω = από το διανέμω στον <<οίκο>> μου]  

Κανένας δεν πρόκειται ποτέ να ξυπνήσει ή να αλλάξει την ζωή του προς το καλύτερο, αν διαβάσει ή ακούσει  κάπου ότι για την κατάσταση του ανθρώπου φταίει ..αυτός ή εκείνος , ή μια ελίτ δήθεν ατόμων που εξουσιάζουν τις τύχες του κόσμου .

Αντίθετα θα κοιμηθεί ακόμα βαθύτερα …και <<καλύτερα >>, και ίσως και γίνει άλλος ένα <<γοητευμένος>>  ακόλουθος ενός νέου σωτήρα  ..

Το σημαντικό είναι ο άνθρωπος  να κατέχει την ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑ … την οποία ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ .
Το πιο σημαντικό είναι πως δρα ο άνθρωπος…. ΤΩΡΑ !!!

Η ασυνειδησία  και η μηχανική συμπεριφορά προκάλεσε την αύξηση και την δημιουργία πολλών << εμπλοκών>>  στο ψυχολογικό περιβάλλον του ανθρώπου [ψυχικά επιπρόσθετα όπως ο φόβος, η απληστία , η ζήλια , ο φθόνος κλπ] με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις αυτές να είναι ορατές  στο  φυσικό κόσμο και στο περιβάλλον του.
Και είναι καταγεγραμμένες και στην ιστορία του κόσμου, στη λογοτεχνία και παντού.

Η μηχανική αυτή συμπεριφορά κατέστησε τον άνθρωπο έρμαιο στην χειραγώγηση και εκμετάλλευση από συνανθρώπους του ….ή αν θέλετε έρμαια στην εκμετάλλευση από παράξενους τύπους και σωτήρες και ο άνθρωπος τελικά μετατράπηκε σε ακόλουθο ή σε τύραννο.

Πολλοί παρουσιάζουν ένα ψεύτικο πρόσωπο στο κόσμο, προκειμένου να αρπάξουν μια ευκαιρία και να εξελιχθούν σαν προσωπικότητες στην πολιτική, στην οικονομία , στην κοινωνία ,διότι  έτσι ελπίζουν  ……..ότι θα σωθούν από τον εαυτό τους.
Πολύς κόσμος περιμένει ένα θαύμα , ίσως  κάποιον ηγέτη, ή κάτι που θα προκαλέσει μια κοσμογονική αλλαγή, έτσι δίνουν χώρο και πεδίο στους επιτήδειους να τους ελέγχουν και να τους κατευθύνουν.
 Άλλοι περιμένουν  εξωγήινους , ή τον θεό καθισμένο σε ένα θρόνο να κατεβαίνει από τον ουρανό, ή κάποιον να μοιράζει λεφτά ,  εστιάζονται σε πολιτικές , σε δόγματα, και συνομοσιολογίες  και περιμένουν  κάποιο  θαύμα  σύμφωνα με αυτά που τους έχουν μάθει.

Πόσο άσκοπα όμως χάνουμε τον χρόνο μας.  
Πόσο άσκοπα περιμένουμε   εκεί έξω ….ένα θαύμα …το οποίο εμείς μπορούμε να προκαλέσουμε …..
το οποίο ήδη συμβαίνει   …….


Αρκεί να μετακινήσουμε  προσοχή μας στον εαυτό μας και να αφήσουμε  να πέσει η ψεύτικη εικόνα του εαυτού που έχουμε  φτιάξει από τα πρέπει, απο δανικές συμβουλές,  και άλλες ανοησίες ..
Και να δούμε τον εαυτό μας όπως πραγματικά είναι  ……. Γυμνό χωρίς …τίποτα
Για να μπορέσουμε  έτσι να δούμε  και την εικόνα του κόσμου όπως πραγματικά είναι …και όχι έτσι όπως νομίζουμε  ότι είναι, ή έτσι όπως θέλουν να μας τον παρουσιάζουν.

Η παλιά ενέργεια δεν θέλει να φύγει …
Εκφράζετε με πολλούς τρόπους, όπως μέσα από τις  πολιτικές, όπου εκεί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι κάθε λογής σωτήρες , μέσα απο τα θρησκευτικά δόγματα όπου εκεί ο άνθρωπος ξεχνάει τις πνευματικές του ανησυχίες μέσα στο μυρωδάτο λιβάνι  τα κεράκια των ναών και φυσικά την ……θεϊκή συμπαράσταση.
Πιστεύει ότι η πνευματικότητα και η γνώση  είναι ιδιοκτησία  ηγετών, πολιτικών , ιερέων, γκουρού, και μυστών ,και έτσι χαρίζει την δική του ενέργεια σε αυτούς και ξεχνάει τον εαυτό του.

Όσο όμως η παλιά ενέργεια δεν θέλει να φύγει και οι εκφραστές της προσπαθούν να εγκλωβίζουν τον κόσμο .
 Τόσο θα δημιουργούνται περισσότερες ευκαιρίες  και ο δρόμος θα γίνετε πιο ευδιάκριτος για αυτούς που ξέρουν να διακρίνουν  και  να δρούνε στο τώρα τους.

Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο για αυτούς που διακρίνουν  τον τρόπο του να ζούνε …..είναι μια <<εσωτερική χαρά >>..η οποία συνεχώς υπάρχει …ακόμα και όταν αντιμετωπίζουν φυσικές δυσκολίες …ή ακόμα και εσωτερικές αναταράξεις .
atheatos.blogspot.gr
Έτσι τελειώνω την ανάρτηση με ένα απόσπασμα που βρήκα στο διαδίκτυο από τον OSHO που μου άρεσε πολύ.


<<   “Ο Ζορμπάς είναι τα θεμέλια και ο Βούδας είναι το ανάκτορο.

Ο Βούδας είναι η κορυφή, αλλά οι θεμέλιες λίθοι μπαίνουν από τον Ζορμπά.

Θα είναι κουτό να επιλέξεις να είσαι Βούδας χωρίς να έχεις τις θεμέλιες λίθους. 

Είμαι απόλυτα μαθηματικός ως προς αυτό: πρέπει να υπάρχει ο Ζορμπάς κι όσο πιο ισχυρός είναι ο Ζορμπάς που υπάρχει εκεί, τόσο πιο καλός ο Βούδας που μπορεί να υπάρξει.

Μπορώ λοιπόν να γίνω Βούδας ανά πάσα στιγμή κι ο Ζορμπάς είναι αναγκαίος ως η βασική ενέργεια από την οποία θα λαξευτεί ο Βούδας.

 Ο Ζορμπάς είναι το μάρμαρο από το οποίο πρέπει να λαξευτεί το άγαλμα του Βούδα.

 Επιλέγω το μάρμαρο...κι έπειτα ο Βούδας είναι εύκολος.

Το ζήτημα είναι πώς να ανοίξεις τα μάτια σου.  >>

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα