Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

METATΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ



Πολλοί άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να μετατρέπουν τους μικρούς λόφους σε βουνά. Τους αρέσει να ‘μεγαλώνουν’ τα πράγματα, δίνοντάς τους περισσότερο βάρος από ό,τι χρειάζεται και κάνοντας τα σπουδαιότερα από τη ζωή. Αλλά αυτό το είδος της στάσης και του βλέμματος μας εξυπηρετούν πραγματικά;
Πόσες φορές δεν εκνευριστήκαμε για μικρές καταστάσεις που δεν είχαν πραγματικά  και τόση σημασία;
Εάν κάποιος έχει ένα βλέμμα που υπερβάλλει, σχεδόν πάντα θα βλέπει τα πράγματα δυσανάλογα. Τα πάντα για αυτόν γίνονται υπερβολικά και δεν υπάρχει ενθουσιασμός ή αδρεναλίνη αν δεν είναι! Είναι σχεδόν σαν να ζει μια ιστορία φαντασίας ή περιπέτειας και ηρωισμού κάνοντας το κάθε τι ένα μεγάλο δράμα!
Ένας άλλος λόγος που κάνουμε τα πράγματα μεγαλύτερα από ό, τι είναι, είναι λόγω του φόβου. Σε μια πρόσφατη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το 94% των φόβων μας είναι φανταστικοί, με άλλα λόγια, έχουν πολύ μικρή βάση στην πραγματικότητα. Εξαιτίας του φόβου μας, δημιουργούμε φόβο και στους άλλους. Ο φόβος και το άγχος μπορούν να δημιουργήσουν μόνο μια από τα ίδια. Συνειδητοποιούμε ότι με το να στέλνουμε τη φαντασία μας μακριά σε αυτές τις σφαίρες, γινόμαστε δημιουργοί της πραγματικότητας μας, καθώς αιθέρια επικαλούμαστε εκείνα τα σενάρια (ως επί το πλείστον αρνητικά) προς εμάς.
Στην πραγματικότητα, το να πάμε στην επέκταση μιας κατάστασης είναι εύκολο: μπορούμε να κερδίσουμε πολλή προσοχή από την υπερβολή μικρών θεμάτων, και για αυτό το λόγο για μερικούς ανθρώπους αυτό έχει γίνει σχεδόν ένας εθισμός. Είναι μόνο «μικρά μυαλά» που κάνουν τα μικρά πράγματα μεγάλα. Αντίθετα, το να κάνεις τα μεγάλα πράγματα μικρά είναι μια τέχνη. Χρειάζεται ωριμότητα, σοφία και ένα ορισμένο ποσοστό αυτο-πειθαρχίας. Το να κάνει κάποιος τα «μεγάλα πράγματα μικρά» είναι συνήθως το σημάδι ενός ατόμου που μπορεί να διαχειριστεί τον εαυτό του και ως εκ τούτου μπορεί πιο εύκολα να διαχειριστεί τις καταστάσεις γύρω του. ‘Μεγαλώνοντας’ με αυτόν τον τρόπο, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις καταστάσεις καθώς γινόμαστε σπουδαιότεροι ή «μεγαλύτεροι» από την ίδια την κατάσταση.
Είναι πολύ απελευθερωτικό για την ψυχή να αφήσει τις παλιές συμπεριφορές, προκαταλήψεις, γεγονότα που πονάνε και μνησικακίες από το παρελθόν. Αν δεν το κάνουμε, αυτά μπορούν να αποδυναμώσουν και να μολύνουν κάθε στιγμή της δράσης μας.
Το βλέμμα μας επίσης δεν είναι αθώο. Αρκετά συχνά αναζητούμε το αρνητικό, για να κατηγορήσουμε κάποιον, ή έχουμε την τάση να βρίσκουμε σφάλμα σε κάτι ή κάποιον. Αν επεκτεινόμαστε με αυτόν τον τρόπο, δεν βοηθάμε τον εαυτό μας. Αν μπορούμε να αποδεχθούμε κάθε στιγμή μόνο για αυτό που είναι και να μην φέρουμε τις  μνήμες από το παρελθόν και τους φόβους για το μέλλον, τότε γίνεται πολύ πιο εύκολο να βάλουμε μια τελεία.
Για οποιοδήποτε λόγο κι αν έχουμε την τάση να υπερβάλλουμε - είτε είναι από πανικό, φόβο ή απλά μια επιθυμία για δραματοποίηση, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το Εγώ μας είναι στον έλεγχο μας εκείνη τη στιγμή. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε μια κατάσταση, αν είμαστε σκλάβοι στα παραφουσκωμένα  συναισθήματά μας.
Αν στηριζόμαστε σε μια πραγματική αίσθηση του ποιοι είμαστε: αν είμαστε ήρεμοι, ελεγχόμενοι και ειρηνικοί, αν είμαστε χαλαροί και στο κέντρο μας, στη συνέχεια, αντί να ρίχνουμε  καύσιμα στη φωτιά μιας κατάστασης θα την καταβρέχουμε με δροσερό νερό. Θα παραμένουμε σταθεροί και θα κάνουμε τους άλλους γύρω μας να αισθάνονται ασφαλείς.
Σε ένα δευτερόλεπτο μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να επιδοθούν σε ένα αφηνιασμένο τρέξιμο σκέψεων, όπου η μια σκέψη οδηγεί στην άλλη και στην άλλη και στην άλλη ... ή στο ίδιο δευτερόλεπτο μπορούμε  να αποφασίσουμε να φρενάρουμε και να βάλουμε τέλος στη σπατάλη των σκέψεων, του χρόνου και της ενέργειας. Ας είμαστε ουσιώδεις. Όσο περισσότερο πάμε στην επέκταση μιας κατάστασης ή ενός γεγονότος, τόσο περισσότερη ζωή του δίνουμε. Αν κάτι δεν είναι και τόσο σημαντικό, τότε αφήστε το να φύγει. Μάθετε να βάζετε μια τελεία, τα ερωτηματικά είναι πιο δύσκολο να τα σχηματίσεις και να τα κυρτώσεις, οι τελείες είναι πιο εύκολες!
Ήρθε η ώρα ... να σταματήσουμε να μετατρέπουμε τους μικρούς λόφους σε βουνά και να μάθουμε να βάζουμε μια τελεία. Πριν πάτε σε επέκταση, αναρωτηθείτε αν είναι απαραίτητο να το κάνετε, ή μήπως είναι καλύτερα να εξοικονομήσετε το χρόνο σας, την ενέργεια και τον αυτοσεβασμό; Καθώς μετατρέπουμε το βουνό σε ένα μικρό εμπόδιο, γινόμαστε σπουδαιότεροι!
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα