Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Η μεγάλη επιδρομή της Εφορίας

Το υπουργείο Οικονομικών βγάζει στο σφυρί 56 σπίτια την ημέρα για οφειλές πάνω από 100.000 ευρώ. Ταυτόχρονα βάζει χέρι σε καταθέσεις, επιδόματα και ενοίκια όσων δεν μπορούν ή δεν θέλουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους

Των Κώστα Τσάβαλου – Μάριου Χριστοδούλου

76Πενήντα έξι σπίτια την ημέρα βγάζει στο σφυρί το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για κατοικίες, τις οποίες δήμευσαν τα δικαστικά τμήματα των εφοριών της χώρας από φορολογούμενους με οφειλές πάνω 100.000 ευρώ προς το Δημόσιο.


Εκτός από τα σπίτια η Εφορία έχει φτάσει να «αρπάζει» καταθέσεις, επιδόματα και ενοίκια από οφειλέτες, οι οποίοι παρά την απειλή της κατάσχεσης αποφεύγουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς αυτήν.

Την «καταιγίδα» αυτών των πλειστηριασμών, που έχουν φτάσει να τρέμουν δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες σε ολόκληρη την Ελλάδα, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων και Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών που παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Σύμφωνα με αυτά από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013 έχουν διενεργηθεί 13.597 προγράμματα πλειστηριασμού με τις διαταγές αυτές να αντιστοιχούν σε περίπου 56 ακίνητα την ημέρα στη διάρκεια αυτού του διαστήματος.

Aμαλιάδα και Πυργή

Μόνο τον Οκτώβριο η Εφορία έβγαλε σε πλειστηριασμό 1.553 ακίνητα (διαμερίσματα, μαγαζιά, οικόπεδα κ.ά.) από 1.190 τον Σεπτέμβριο.

Τον τόνο σε αυτό το πρόγραμμα δίνουν δύο εφορίες στον Πύργο Ηλείας. Μόνο η ΔΟΥ Πύργου εξέδωσε τον Οκτώβριο 169 προγράμματα πλειστηριασμών και η ΔΟΥ Αμαλιάδας άλλα 116.

Και ακολουθεί η ΔΟΥ Ζακύνθου με 113 ακίνητα, η ΔΟΥ Δ΄ Αθηνών στην Αττική με 111 και η ΔΟΥ Αχαρνών με 90. Οπως καταδεικνύουν τα ίδια στοιχεία αρκετούς φορολογούμενους με σοβαρά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία έχουν και τα Τρίκαλα που τον προηγούμενο μήνα η αρμόδια Εφορία κατάσχεσε και εν συνεχεία έβγαλε σε δημοπρασία ακίνητα από 60 οφειλέτες.

Οι πλειστηριασμοί στα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών έχουν πάρει μορφή επιδημίας, αφού η εντολή η οποία έχει δοθεί σε κεντρικό επίπεδο είναι «κατάσχεση για ό,τι δεν μπορεί να εισπραχθεί».

Ηδη μέχρι τον Οκτώβριο ασκήθηκαν πάνω από 156.000 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος όσων χρωστούν στην Εφορία, ενώ το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με φυλάκιση και άλλους 22.613 οφειλέτες. Με τους φρενήρεις ρυθμούς με τους οποίους γίνονται αυτές οι κατασχέσεις, όπως εκτιμάται από αρμόδια στελέχη, έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεπεράσουν τους 200.000 οι οφειλέτες που θα τους ασκηθούν διώξεις και κατασχέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι αιτήσεις ποινικής δίωξης, οι οποίες ασκήθηκαν με βάση τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 – δηλαδή, για χρέη που έχουν ρυθμιστεί πλην όμως οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των δόσεων μέσα στην κρίση (μη καταβολή τριών συνεχών δόσεων) ή για χρέη που υπήρξε συμφωνία για εφάπαξ εξόφληση και δεν τηρήθηκε- φτάνουν τις 11.849.

Οι φορολογούμενοι αυτοί έφθασαν να χρωστούν συνολικά στην Εφορία 2,2 δισ. ευρώ ή 1,9 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο ο καθένας. Από αυτές οι 2.012 αιτήσεις αφορούν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 100.000 ευρώ με το συνολικό ποσό οφειλής να φθάνει τα 2,031 δισ. ευρώ δηλαδή πάνω από 1 εκατ. ευρώ έκαστος.

Με την πληθώρα των ειδοποιητηρίων για κατασχέσεις που αποστέλλονται σε καθημερινή βάση υπολογίζουν οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος να έρθει φέτος στα ταμεία ένα ποσό που θα ξεπερνά το 1,5 δισ. με 1,8 δισ. ευρώ και με το οποίο θα μπορέσει να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος 812 εκατ. ευρώ

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι 132 έφοροι της χώρας έχουν φτάσει να «βομβαρδίζουν» τους οφειλέτες με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που πολλές φορές πάνω… στον ζήλο τους έχουν φθάσει να κυνηγούν οφειλές ακόμη και για ένα ευρώ.

Διασώζονται οι μισθοί!

Με βάση τις εντολές που έχουν, δεν προβλέπεται όριο προστασίας για κατασχέσεις επί των καταθέσεων, με σκοπό την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία. Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα «διασώζονται» από κατάσχεση μέχρι τα 1.000 ευρώ καθαρά τον μήνα. Κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών «εις χείρας τρίτων» όμως προβλέπονται πια και για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους κάτω από 300 ευρώ.

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι 132 εφορίες είχαν διατάξει 74.540 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων», ώστε το Δημόσιο να εισπράξει από εργοδότες, πελάτες, ενοικιαστές κ.λπ. τα χρήματα που χρωστούσαν άλλοι ιδιώτες στους οφειλέτες, πριν τα «αγγίξουν» καν αυτοί στα χέρια τους.

Το «ρεκόρ» κατέχει η ΔΟΥ Β΄ Ηρακλείου με 1.052 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» τον Οκτώβριο και ακολουθούν η ΦΑΕΕ Πειραιά με 793, η ΔΟΥ Κοζάνης με 592 και η ΔΟΥ Καλαμάτας με 588.

«Πολυβόλο» αποδείχθηκε και η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων με 504 τον ίδιο μήνα και 3.833 από την αρχή του χρόνου. Πιο πίσω βρίσκεται η ΦΑΕΕ Πειραιά με 474.

Πολύ λιγότερες είναι οι κατασχέσεις αυτού του είδους στην «πλούσια» ΔΟΥ Κηφισιάς, αφού δεν ξεπέρασαν τις 235 διαταγές τον Οκτώβριο.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα