Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013

Το Φύλλο Ελιάς και τα Οφέλη για την Υγεία


 Η καλύτερη εποχή για συγκομιδή των φυλλων της ελιας είναι μεχρι τώρα το Νοέμβριο γιατί έχουν απορροφήσει όλους τους χυμού από το δένδρο.

Το εκχύλισμα από το Φύλο Ελιάς φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει την χοληστερίνη και το σάκχαρο, αλλά και την πίεση του αίματος. Επίσης έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μικρόβια και μύκητες, ενώ ενδείξεις υπάρχουν ότι μπορεί να έχει και αντικαρκινική δράση. 
Τα περισσότερα στοιχεία προκύπτουν από μελέτες που έγιναν σε ζώα ενώ λίγες είναι αυτές που αναφέρονται σε ανθρώπους. Χρειάζονται όμως να γίνουν μεγαλύτερες μελέτες, για να μπορέσει να προσδιορισθεί η δόση και να ελεγχθεί η ασφάλεια, όταν χορηγείται σε ανθρώπους.
Η ελιά περιέχει μια ουσία που λέγεται ολευροπεΐνη και πιστεύεται ότι αυτή είναι υπεύθυνη για τις ευεργετικές ιδιότητες που παρουσιάζει το εκχύλισμα του Φύλου Ελιάς, στη μείωση της χοληστερίνης. Η ολευροπεΐνη μετατρέπεται σε ελενοϊκό οξύ το οποίο φαίνεται ότι αντιμετωπίζει τα μικρόβια και τους ιούς. Το εκχύλισμα παρουσιάζει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες οι οποίες βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. 
Η υπογλυκαιμική δράση σχετίζεται με ευόδωση της έκκρισης της ινσουλίνης από το πάγκρεας, αλλά και με καλύτερη δράση αυτής στους περιφερικούς ιστούς. Μάλιστα το εκχύλισμα των φύλλων που συλλέγονται το χειμώνα φαίνεται να έχει μεγαλύτερη υπογλυκαιμική δράση. Μια ακόμη ευεργετική δράση παρουσιάζεται και στη περίπτωση του νευροπαθητικού-διαβητικού πόνου στα πόδια μέσω αναστολής της απόπτωσης των κυττάρων του νευρικού συστήματος.
Παρενέργειες δεν έχουν αναφερθεί ακόμη, από τη λήψη εκχυλίσματος Φύλου Ελιάς, όμως καλό είναι να μην το χρησιμοποιούν όσοι έχουν αλλεργίες που εκδηλώνονται από το αναπνευστικό σύστημα. Επίσης όσοι κάνουν χημειοθεραπεία δεν συνιστάται να το χρησιμοποιούν, γιατί μπορεί να μειώσει την δράση των φαρμάκων, λόγω της έντονης αντιοξειδωτικής του δράσης.
Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα