Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Μοναδικότητα

Πέρα από την ανωτερότητα και την κατωτερότητα

 

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός στο είδος του. Δεν υπάρχει θέμα να είναι κάποιος ανώτερος ή κάποιος να είναι κατώτερος. Οι άνθρωποι ασφαλώς διαφέρουν.

Ας σου θυμήσω ένα πράγμα΄ διαφορετικά θα με καταλάβεις λάθος. Δεν λέω ότι όλοι είναι ίσοι. Κανείς δεν είναι ανώτερος, κανείς δεν είναι κατώτερος, αλλά και κανείς δεν ίσος. Οι άνθρωποι απλώς είναι μοναδικοί στο είδος τους, ασύγκριτοι. Εσύ είσαι εσύ, εγώ είμαι εγώ. Πρέπει να συνεισφέρω τις δυνατότητές μου στη ζωή, εσύ πρέπει να συνεισφέρεις τις δικές σου δυνατότητες στη ζωή. Πρέπει να ανακαλύψω την ύπαρξή μου, πρέπει να ανακαλύψεις τη δική σου ύπαρξη.


Οταν εξαφανιστεί η κατωτερότητα, κάθε αίσθημα ανωτερότητας εξαφανίζεται επίσης. Ζουν μαζί, δεν μπορείς να τα χωρίσεις. Ο άνθρωπος που αισθάνεται ανώτερος εξακολουθεί να αισθάνεται κατώτερος κάπου. Ο άνθρωπος που αισθάνεται κατώτερος θέλει να νιώσει ανώτερος κάπου. Ερχονται κατά ζεύγη αυτά΄ υπάρχουν πάντα μαζί, δεν μπορείς να τα χωρίσεις. 

Συνέβη... Ενας πολύ υπερήφανος άνθρωπος, ένας πολεμιστής, σαμουράι, ήρθε να δει έναν Δάσκαλο τού Ζεν. Ο σαμουράι ήταν διάσημος, γνωστός σε ολόκληρη τη χώρα. Κοιτώντας όμως τον Δάσκαλο, κοιτώντας την ομορφιά του Δασκάλου και τη χάρη της στιγμής εκείνης, ένιωσε ξαφνικά κατωτερότητα. Ισως έχει έρθει με την ασυνείδητη επιθυμία να αποδείξει την ανωτερότητά του. Είπε στον Δάσκαλο, ΄΄Γιατί αισθάνομαι κατώτερος; Μόλις πριν από μια στιγμή, όλα ήταν εντάξει. Καθώς μπήκα στην αυλή σου, ένιωσα ξαφνικά κατώτερος. Δεν έχω νιώσει ποτέ έτσι. Τα χέρια μου τρέμουν. Είμαι πολεμιστής, έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές τον θάνατο και δεν έχω νιώσει κανένα φόβο ποτέ΄ γιατί νιώθω τρομαγμένος;΄΄

Ο Δάσκαλος είπε, ΄΄Περίμενε. Οταν έχουν φύγει όλοι, θα απαντήσω.΄΄ Συνέχισε να έρχεται κόσμος να επισκεφτεί τον Δάσκαλο κι ο άνθρωπος άρχισε να κουράζεται, όλο και πιο πολύ. Ως το βράδυ πια το δωμάτιο είχε αδειάσει, δεν υπήρχε κανείς, κι ο σαμουράι είπε, ΄΄Τώρα μπορείς να απαντήσεις;΄΄ Κι ο Δάσκαλος είπε, ΄΄Τώρα έλα έξω.΄΄

Ηταν νύχτα με πανσέληνο, το φεγγάρι μόλις άρχιζε να ανατέλλει στον ορίζοντα... Και είπε, ΄΄Κοίταξε αυτά τα δέντρα, τούτο το δέντρο ως ψηλά στον ουρανό κι αυτό το μικρό δέντρο. Υπάρχουν και τα δυο δίπλα στο παράθυρό μου χρόνια τώρα και δεν υπήρξε πρόβλημα ποτέ. Το μικρότερο δέντρο δεν ρώτησε ποτέ το μεγάλο δέντρο, ΄Γιατί νιώθω κατώτερος μπροστά σου;΄΄΄ Πώς είναι δυνατόν; Αυτό το δέντρο είναι μικρό κι εκείνο το δέντρο είναι μεγάλο και δεν έχω ακούσει ποτέ κανένα ψίθυρο.΄΄

Ο σαμουράι είπε, ΄΄Επειδή δεν μπορούν να κάνουν συγκρίσεις.΄΄

Ο Δάσκαλος είπε, ΄΄Τότε δεν χρειάζεται να με ρωτάς΄ ξέρεις την απάντηση.΄΄

Οι συγκρίσεις φέρνουν κατωτερότητα, ανωτερότητα. Οταν δεν συγκρίνεις, κάθε κατωτερότητα, κάθε ανωτερότητα εξαφανίζονται. Τότε υπάρχεις, υπάρχεις απλώς. Ενας μικρός θάμνος ή ένα μεγάλο ψηλό δέντρο, δεν έχει σημασία΄ είσαι ο εαυτός σου. Είσαι αναγκαίος. Το φύλλο του χορταριού είναι τόσο αναγκαίο όσο και το πιο μεγάλο αστέρι. Χωρίς το φύλλο του χορταριού, ο Θεός θα είναι πιο λίγος από ό,τι είναι. Ο ήχος τού κούκου είναι αναγκαίος τόσο όσο και κάθε βούδδας΄ ο κόσμος θα είναι λιγότερος, θα είναι λιγότερο πλούσιος, αν εξαφανιστεί ο κούκος.

Κοίταξε γύρω σου. Τα πάντα χρειάζονται και τα πάντα ταιριάζουν μαζί. Πρόκειται για οργανική ενότητα: κανείς δεν είναι πιο ψηλά και κανείς δεν είναι πιο χαμηλά, κανείς δεν είναι ανώτερος, κανείς κατώτερος. Ο καθένας είναι ασύγκριτα μοναδικός.

Πηγή: Ταρώ της μεταμόρφωσης, Osho, www.osho.com


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα