Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Παγκόσμια ημέρα Πρώτων Βοηθειών

Κάθε δεύτερο Σάββατο του Σεπτέμβρη έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα Πρώτων Βοηθειών.
Οι Εθνικοί Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, σε όλο τον κόσμο, γιορτάζουν την ημέρα αυτή, προκειμένου να τονίσουν τη σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και στην...

καθημερινότητα, εκεί όπου η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση κάποιου που γνωρίζει Πρώτες Βοήθειες μπορεί να αποτρέψει μια αναπηρία ή να σώσει κάποια ζωή.
Τα ατυχήματα και οι ξαφνικές αδιαθεσίες εμφανίζονται χωρίς καμιά προειδοποίηση, στο δρόμο, στο γραφείο ή στο σπίτι και ο καθένας μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση.
Η καλή μας διάθεση και η αγάπη που έχουμε για κάποιον δεν είναι αρκετά για να τον σώσουν. Χρειάζεται γνώση και κατάλληλη εκπαίδευση για να είμαστε χρήσιμοι.


Είναι σημαντικό για μας και τους συνανθρώπους μας να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους κινδύνους, να παίρνουμε μέτρα για να τους αποφύγουμε, αλλά και να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
Στην εποχή μας η ανάγκη γνώσης Πρώτων Βοηθειών από όλους τους πολίτες είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, η αύξηση των τροχοφόρων, με συνέπεια τον μεγάλο αριθμό τροχαίων, αλλά και η αύξηση του ποσοστού των καρδιοαγγειακών νοσημάτων, μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.
Το ενδιαφέρον είναι ότι σε ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων υπάρχει το περιθώριο να σώσουμε ζωές εάν παρέμβουμε έγκαιρα. Στο χρονικό διάστημα μεταξύ της στιγμής του ατυχήματος και της παροχής οργανωμένης ιατρικής βοήθειας, είναι που οι πρώτες βοήθειες αποδεικνύουν την αξία τους.
Τα συνεργεία διάσωσης ή η ιατρική βοήθεια λογικά φτάνουν πολύ αργότερα.
Επομένως η πορεία ενός θύματος θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο αυτός που βρίσκεται δίπλα του γνωρίζει τι πρέπει να κάνει ή τι να μην κάνει.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός προσφέρει μαθήματα Πρώτων Βοηθειών από το 1962 προς όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες.
Τα μαθήματα γίνονται σε ολιγομελείς ομάδες και δίνουν ευκαιρίες για πρακτική άσκηση.
Προς διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων φορέων, τα μαθήματα μπορούν να φιλοξενηθούν και στους χώρους εργασίας.

Τι Είναι Οι Πρώτες Βοήθειες;
Πρώτες βοήθειες είναι το σύνολο των θεραπευτικών αρχών, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται με επιδεξιότητα, σε περιπτώσεις κακώσεως ή ξαφνικής ασθένειας, με την χρησιμοποίηση των διαθέσιμων εκείνη την στιγμή, υλικών.

Σκοπός τού να δοθούν οι πρώτες βοήθειες, είναι:
α) η διατήρηση του πάσχοντα στην ζωή,
β) η μη χειροτέρευση της καταστάσεώς του και
γ) η όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάρρωσή του.
Δεν πρέπει βέβαια ποτέ να ξεχνάμε ότι στην ουσία και ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για σοβαρό περιστατικό, ο ρόλος εκείνου που παρέχει τις Πρώτες Βοήθειες, είναι να διατηρήσει σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση τον πάσχοντα, μέχρι να τον αναλάβει κάποιος γιατρός ή μέχρι να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Για τον λόγο αυτό, σημαντικότερη θέση μέσα στην παροχή τού συνόλου των Πρώτων Βοηθειών, κατέχει η πάρα πολύ ΓΡΗΓΟΡΗ κλήση του ασθενοφόρου ή εν πάσει περιπτώσει, η γρήγορη και όσο το δυνατόν ασφαλέστερη μεταφορά του τραυματία σε νοσοκομειακή μονάδα.

15.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο στον δρόμο

Ετρεχε στον δρόμο, αγχωμένος, προκειμένου να είναι στην ώρα του σε μια συνάντηση.
Ξαφνικά ένιωσε έντονη ενόχληση.
Κοντοστάθηκε, έπιασε το στήθος του και σωριάστηκε στο πεζοδρόμιο.
Δύο- τρεις περαστικοί σταμάτησαν, τον τοποθέτησαν σε οριζόντια θέση και προσπάθησαν να τον βοηθήσουν.
Ενας απ΄ όλους προθυμοποιήθηκε να τον μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Παράλληλα κάλεσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Ο ασθενής μεταφέρθηκε σχετικά εγκαίρως στο νοσοκομείο.
Και πάλι όμως ήταν αργά...

Δεκαπέντε χιλιάδες Ελληνες αφήνουν κάθε χρόνο την τελευταία πνοή τους στον δρόμο ή σε άλλον δημόσιο χώρο λόγω εμφράγματος.
 «Από αυτούς το 10% θα μπορούσε να είχε σωθεί αν υπήρχε οργανωμένο σύστημα έγκαιρης προσφοράς πρώτων βοηθειών. Σήμερα επιζεί πολύ μικρό ποσοστό- μικρότερο του 5%» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Βλ. Πυργάκης. Οπως σημειώνει, «είναι δυνατόν να πάθει κάποιος ανακοπή και να επιζήσει, αν βρεθεί γιατρός ή άλλος που να ξέρει να κάνει μαλάξεις». 
Οι πρώτες βοήθειες πρέπει να δοθούν αμέσως στον πάσχοντα, διότι αν περάσουν τέσσερα λεπτά από την επέλευση της καρδιακής ανακοπής θα νεκρωθεί ο εγκέφαλος.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο μεταφέρονται στα ελληνικά νοσοκομεία 30.000 άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα.
Σύμφωνα με τον καρδιολόγο στο Νοσοκομείο του Αργους και πρόεδρο της Ομάδας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Χρ. Χασικίδη, η εφαρμογή καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης από τους παρευρισκομένους, πριν από την άφιξη ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, είναι ζωτικής σημασίας.

Ωστόσο στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως συμβαίνει σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ. Απινιδωτές υπάρχουν μόνο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ, στη Βουλή και σε λίγα γήπεδα.
Εκεί τοποθετήθηκαν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. «Το μέτρο αυτό λειτούργησε το καλοκαίρι του 2004 και μετά ατόνησε» αναφέρει ο κ. Χασικίδης.
Τα συγκεκριμένα μηχανήματα κάνουν ηλεκτρική απινίδωση, δηλαδή χορηγούν ρεύμα και κάνουν «ηλεκτροσόκ» στην καρδιά.

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νο μοθεσία,στην Ελλάδα μόνο γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές όπου και αν υπάρχουν. Ωστόσοοι νέοι αυτόματοι απινιδωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα από άλλους επαγγελματίες, όπως είναι οι πυροσβέστες ή οι ναυτικοί, οι οποίοι έχουν λάβει εκπαίδευση ελαχίστων ωρών»τονίζει ο κ. Πυργάκης.
«Ως Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά αυτόματοι απινιδωτές σε εμφανές σημείο στα γήπεδα, σ τα πολυκαταστήματα,στα ξενοδοχεία,στις τράπεζες,στους κινηματογράφους, στους σταθμούς λεωφορείων και σε άλλους δημόσιους χώρους. Ο,τι δηλαδή ισχύει για τους πυροσβεστήρες» προσθέτει.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε ειδική σύσκεψη με τους εκπροσώπους του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

ΠΗΓΗ


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα