Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ζήσε στο Εδώ και Τώρα


Η δύναμη να δημιουργηθεί οτιδήποτε είναι δυνατή μόνο στο εδώ και τώρα. Δεν μπορείς να εκδηλώσεις τίποτε στο παρελθόν ή στο μέλλον, αλλά μόνο στο «τώρα». Εάν εστιάζεις στη στιγμή, τότε απελευθερώνεις την ενέργεια που χρειάζεσαι για να επιφέρεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς.
Το «εγώ» σου δε λειτουργεί κατ΄αυτό τον τρόπο. Αυτό «πηδά» εδώ κι εκεί, μεταξύ περασμένων και μελλοντικών ημερών και χάνει έτσι εντελώς την ικανότητα να δημιουργήσει κάτι στη δεδομένη στιγμή. Το να παραμένεις σε αυτές τις άλλες ημέρες σου στερεί τη δημιουργική σου ικανότητα.



Το «εγώ» θα ήθελε πολύ να σε κάνει να πιστέψεις πως κατ΄αυτό τον τρόπο σε προστατεύει από την αρνητικότητα και την απογοήτευση, όμως αυτό είναι ένα ψέμα. Δεν σε προστατεύει και δεν μπορεί να το κάνει, διότι η δύναμη – όπως και η ικανότητα να δημιουργείς- μπορούν να βρεθούν μόνο στο τώρα. Το εγώ σου πρέπει να προπονηθεί ώστε να παραμένει στο παρόν.
Το να ζεις στο παρόν, στη στιγμή, απαιτεί αποφασιστικότητα και πειθαρχία, καθώς το «εγώ» αγαπά να σκηνοθετεί εκ νέου κάθε φορά όλες τις ασθένειες, τους πόνους, τις αδικίες, τις συνήθειες (καλές και κακές) και οτιδήποτε γνώριμο, για να σε αποσπά από το παρόν.
Εάν κρατήσεις την προσοχή σου πλήρως στο παρόν θα μπορέσεις να γιατρέψεις και το παρελθόν.
Παράδειγμα (τοξότισσα): Πολλές φορές έχοντας μία άσχημη εμπειρία από το παρελθόν την κουβαλάμε πεισματικά μαζί μας, ακόμη κι όταν έχουν θεραπευτεί από αυτό. Π.χ. άνθρωποι που εκ γενετής έχουν κάποιο άσχημο χαρακτηριστικό (μεγάλα πεταχτά αυτιά, στραβή μύτη, σημάδια κτλ) και το έχουν εγχειρήσει, βελτιώνοντας την εμφάνιση τους, συμβαίνει πάρα πολύ συχνά να συνεχίζουν να υποφέρουν συναισθηματικά και να απομονώνονται ενθυμούμενοι τα άσχημα πειράγματα, μολονότι το χαρακτηριστικό αυτό δεν υφίσταται πλέον.
Άλλες φορές πάλι ασχολούμενοι με τις επιθυμίες για το μέλλον παραβλέπουμε τις ευλογίες που έχουμε αυτή τη στιγμή στη ζωή μας. Εάν αυτό γίνεται σε μόνιμη βάση δεν είναι διόλου απίθανο να χάσουμε μέρος αυτής της ευλογίας, αφού δεν εκτιμούμε το παρόν… Η ζωή εξάλλου δεν είναι τίποτε άλλο από μικρές στιγμές και στιγμούλες… ας μην τις σπαταλάμε άσκοπα.
Το να ζεις στο παρόν δεν σημαίνει μόνο να ξυπνήσεις σε σχέση με όσα πέρασαν- το παρελθόν. Σημαίνει να μη χάνεσαι και σε σκέψεις σχετικά με το μέλλον, πιστεύοντας πως το μέλλον έχει μαγικές δυνάμεις που θα κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να έχεις χαρούμενες και ευχάριστες προσδοκίες, όμως την ποιότητα των μελλοντικών συμβάντων μπορείς να τη βελτιώσεις, μόνο εάν διάγεις μια θαυμάσια ζωή στο εδώ και τώρα.
Το παρόν, ακόμη και με όλες του τις φροντίδες και τις στενοχώριες είναι ένα δώρο του Δημιουργού του σύμπαντος. Κάθε εμπειρία –ευχάριστη ή επίπονη- έχει ως στόχο της να επιτρέψει στην ψυχή σου να μάθει και να αναπτυχθεί.
Μη μένεις δέσμιος των δραμάτων που μπορεί να βίωσες στην παιδική σου ηλικία. Η οικογένεια από την οποία προέρχεσαι σε επηρεάζει επειδή ακριβώς εκεί μέσα συνειδητοποιείς για πρώτη φορά την αξία σου, βιώνεις διάφορες σχέσεις και αποκτάς τα πρώτα σου εργαλεία, ώστε να μπορείς να βρεις το δρόμο σου μέσα στον κόσμο. Όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να αναγνωρίσεις τους περιορισμούς και τα όρια της οικογένειας σου, και τον τρόπο που ίσως σε πλήγωσε, να τη συγχωρέσεις και να προχωρήσεις παρακάτω.
Μην ξεχνάς πως οι συγγενείς σου είναι μέρος του ψυχικού σχολείου σου και πως εσύ τους επέλεξες. Είναι κάτι σαν ένα θερμοκήπιο, όπου μπορείς να αναπτύξεις την ψυχή σου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και στην πραγματικότητα αποτελούν πολύ καλούς βοηθούς σου. Ωστόσο οι πραγματικοί σου γονείς δεν βρίσκονται πάνω στο γήινο επίπεδο, διότι είναι ο θεϊκός Ιερός Πατέρας και η θεϊκή Μητέρα, αυτοί που σε δημιούργησαν. Οι γήινοι γονείς σου είναι τα ιερά δοχεία που έκαναν δυνατή την είσοδο σου στο γήινο σχολείο και για το λόγο αυτό τους πρέπει σεβασμός και τιμή, που συμφώνησαν – όμως με την πραγματική σου καταγωγή δεν έχουν σχέση.
Μπορείς να βλέπεις την οικογένεια σου σαν μέρος του σχεδίου μάθησης της ψυχής σου. Αυτό θα σου δώσει μια νέα προοπτική και συμπόνια και ίσως να σε προδιαθέσει έτσι ώστε να παρατήσεις κάθε θυμό ή οργή που πιθανόν φέρεις εντός σου. Αγάπα αυτούς τους ανθρώπους και αναγνώρισε, πως και αυτοί ψηλαφίζουν το δρόμο του γήινου σχολείου όπως και εσύ. Όσο είστε σε αυτό το επίπεδο είστε όλοι μαθητές και μαθαίνετε τόσο από κοινού όσο και ο ένας από τον άλλο. Εάν οι προσδοκίες σου από την οικογένεια σου, αλλά και από κάθε άλλο άνθρωπο είναι ρεαλιστικές, τότε αυτό θα σε βοηθήσει να απελευθερωθείς τόσο από το παρελθόν όσο και από το μέλλον και έτσι θα αρχίσεις να ζεις στο «εδώ και τώρα».
Δες όλα όσα αυτή τη στιγμή, εδώ και τώρα, αποτελούν πραγματικότητες της ζωής σου ακόμη και αν είναι επώδυνες. Εάν αισθάνεσαι πληγωμένος νιώσε πόσο ζωντανό είναι αυτό το συναίσθημα. Εάν είσαι αρκετά προσεκτικός, θα προσέξεις πως το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου δεν αφορά το παρόν, αλλά είναι αποτέλεσμα ενός φόβου εμπρός από πιθανούς μελλοντικούς πόνους, τους οποίους θεωρείς πως δεν μπορείς να αντέξεις.
Χρειάζεται εξάσκηση για να μπορεί κανείς να μείνει επικεντρωμένος στο παρόν. Πρόσεξε ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή εμπρός σου. Συνειδητοποίησε τα χρώματα, τις μυρωδιές, το φωτισμό, τις φόρμες, τους ήχους και τις ενέργειες. Χάρισε την προσοχή σου στο γεγονός πως όσο βρίσκεσαι στο εδώ και τώρα τόσο εντονότερα είναι οι αισθήσεις σου σχετικά με τον κόσμο γύρω σου. Συνειδητοποίησε τη δύναμη και την ελευθερία που αποτελούν αυτή τη δεδομένη στιγμή. Εάν συγκεντρώνεσαι στο τώρα, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις αυτό που επιθυμείς και να εστιαστείς σε αυτό.
Τώρα μπορείς να εφαρμόσεις αυτό το μάθημα.
Εάν μονίμως σε απασχολούν σκέψεις που αφορούν το παρελθόν ή στενοχωριέσαι για το μέλλον, εάν πολύ εύκολα αποσπάται η προσοχή σου και ως εκ τούτου δεν μπορείς να εστιαστείς στη στιγμή ή εάν απλά σπανίως συνειδητοποιείς αυτό που βρίσκεται άμεσα εμπρός σου… τότε σε αυτό το μάθημα είσαι ένας αρχάριος μαθητής.
Εάν επιθυμείς να ζεις στο παρόν, αλλά κουβαλάς μαζί σου αδιεκπεραίωτα πράγματα, οικογενειακές υποθέσεις, απογοητεύσεις ή πόνους από το παρελθόν, που δε σε αφήνουν ήσυχο, εάν είσαι έτοιμος να ζήσεις στο εδώ και τώρα, αλλά υπό την προϋπόθεση να είσαι σίγουρος πως το μέλλον δεν σου επιφυλάσσει οποιεσδήποτε άβολες εκπλήξεις, εάν έχεις αποφασίσει πως οποιοδήποτε χρονικό πλαίσιο είναι πολύ μεγάλο για να σκέφτεσαι σχετικά και απλά θέλεις να αποδεσμεύεσαι από αυτή τη διαδικασία καθώς διαλογίζεσαι, παίρνεις παραισθησιογόνα –ίσως για να γίνεις ένα με το Θεό- ή εάν είσαι πεπεισμένος πως πάσχεις από το σύνδρομο μειωμένης συγκέντρωσης και δεν μπορείς να συγκεντρωθείς πάνω σε κάτι συγκεκριμένο έστω για λίγο –επειδή έχεις «πολλές έγνοιες» και σου είναι δύσκολο… τότε είσαι ένας προχωρημένος μαθητής.
Εάν είσαι απόλυτα πεπεισμένος πως το καλύτερο είναι να μένεις επικεντρωμένος στο παρόν –αρκεί να μπορούσες να το έχεις πάντα κατά νου- και κατά κανόνα απλά ζεις και επιτρέπεις και στους άλλους να ζήσουν και δεν ξοδεύεις τις σκέψεις σου ούτε για το χθες, ούτε για το αύριο, εάν έχεις έγνοιες, αλλά παρολ’ αυτά καταλήγεις στο συμπέρασμα πως τα πράγματα θα στραφούν προς το καλό ή εάν παίρνεις τη ζωή με την εύκολη πλευρά της και απολαμβάνεις το σήμερα… τότε βρίσκεσαι στη φάση του πεπειραμένου φοιτητή.
Εάν ζεις σύμφωνα με το σλόγκαν «θα έρθει ότι είναι να’ ρθει», χαρίζεις όλη σου την προσοχή στους ανθρώπους και τα πράγματα του παρόντος, δεν πολυσκοτίζεσαι δεν γκρινιάζεις και δεν «ζεις» στο παρελθόν ή εάν κάθε μέρα χαίρεσαι εκ νέου για την νέα ευκαιρία να δημιουργήσεις αυτό ακριβώς που επιθυμείς … τότε είσαι σε πολύ καλό δρόμο να χειριστείς με μαεστρία αυτό το μάθημα.
Εάν είσαι αρχάριος μαθητής:
• Πάψε να μιλάς σχετικά με το παρελθόν
• Κατά τη διάρκεια συζητήσεων στρέψε την προσοχή σου σε αυτό ακριβώς που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή
• Απέφευγε συζητήσεις για το μέλλον - κυρίως εάν αφορούν επικίνδυνες καταστάσεις
• Κάθε μία ώρα σταμάτα για λίγο αυτό που κάνεις και πρόφερε δυνατά κάτι που να βρίσκεται ή να συμβαίνει μπροστά σου εκείνη τη στιγμή –π.χ. ημερολόγιο, ώρα, ο καιρός, ένα άτομο που είναι παρόν και πες «είμαι εδώ και όλα είναι καλά»
• Εξασκήσου στην απαλή βαθειά αναπνοή
• Εστιάσου κάθε μία ώρα για λίγα λεπτά σε ένα συγκεκριμένο πράγμα, όπως ένα νόστιμο φλιτζάνι τσάι, την καρέκλα όπου κάθεσαι ή την κουβέντα που κάνεις
Εάν είσαι προχωρημένος μαθητής:
• Κατέβα μερικές στάσεις πριν τον προορισμό σου από το λεωφορείο ή πάρκαρε μερικούς δρόμους μακρύτερα το αυτοκίνητο σου και πήγαινε με τα πόδια στην εργασία σου προσέχοντας τι υπάρχει γύρω σου και τι συμβαίνει
• Κατά τη διάρκεια τηλεφωνημάτων συγκεντρώσου στο παρόν και διέκοψε το συνομιλητή σου κάθε φορά που γλιστρά στο απογοητευτικό παρελθόν ή το αβέβαιο μέλλον.
• Να μιλάς μόνο γι’ αυτό που είναι σήμερα – ασχέτως του αν μοιάζει ασήμαντο σε σχέση με το αβέβαιο μέλλον ή το ενοχλητικό παρελθόν
• Παρακάλεσε το Δημιουργό να σε βοηθήσει να παραμείνεις επικεντρωμένος στην ημέρα που ζεις
Εάν είσαι ένας πεπειραμένος φοιτητής:
• Όποτε ξεφεύγεις πίσω στο παρελθόν ή μπροστά στο μέλλον, γέλα και παρακάλα το Θεό να αναλάβει τον έλεγχο
• Να είσαι πλήρως στο εδώ και τώρα. Τι κάνεις αυτή τη στιγμή? Πως αισθάνεσαι? Συνέχισε έτσι
• Γράψε στον τηλεφωνητή σου ένα μήνυμα που να λέει: «Αφήστε μου ένα δώρο, αφήνοντας μου ένα υπέροχο μήνυμα που να αφορά τη σημερινή ημέρα. Το παρελθόν και το μέλλον δεν χρειάζεται να απαντήσουν.»
• Αναζήτησε υποστήριξη σε οργανώσεις των οποίων η φιλοσοφία είναι να ζουν τη μία μέρα μετά την άλλη και συνεργάσου στενά με τους ανθρώπους αυτούς.
Εάν είσαι προς την πορεία μαεστρίας:
• Μη βιάζεσαι παίρνοντας το πρωινό σου –απόλαυσε το πρωινό σου ξεκίνημα
• Κράτα ένα χαλαρό τέμπο κατά τη διάρκεια της ημέρας σου και γέμισε χαρά για τους ανθρώπους που συναντάς
• Να παίρνεις συχνά βαθιές μεγάλες ανάσες
• Απόλαυσε το χρόνο, το χώρο και την εσωτερική γαλήνη που σου χαρίζει η ζωή στο παρόν
Μάθημα ψυχής:
Να ζεις στο παρόν
Εργασία ψυχής:
Να εκδηλώσεις τη δύναμη που πηγάζει από το να ζεις στο παρόν
από το βιβλίο
«Εργασίες Ψυχής – Η θεϊκή Δύναμη εντός σου» της Sonia Choquette
απόδοση: Βίκυ Χρυσού

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα