Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Καρκίνος του δέρματος: άλλα αίτια εμφάνισης εκτός από τον ήλιο



Επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος

Είμαστε απόλυτα ενημερωμένοι για τον καρκίνο του δέρματος και για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η ηλιακή ακτινοβολία, οπότε πριν εκτεθούμε στον ήλιο προετοιμαζόμαστε καταλλήλως παίρνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις. Και πολύ καλά κάνουμε καθώς ο ήλιος είναι ο νούμερο 1 καρκινογόνος παράγοντας για το δέρμα. Μάλιστα οι βλάβες που προκαλεί ο ήλιος λειτουργούν συσσωρευτικά, όσο πιο πολύ έχουμε εκτεθεί στη ηλιακή ακτινοβολία,  τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αναπτύξουμε κάποια καρκινική αλλοίωση στο δέρμα μας. Δεν είναι όμως ο ήλιος ο μόνος ένοχος πίσω από την εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες μπορεί να είναι το solarium, η μεταμόσχευση οργάνων, οι αυτοάνοσες παθήσεις, τα τατουάζ κ.α.
Σολάριουμ

Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα, οι λάμπεςsolarium εκπέμπουν UVΑ ακτινοβολία με μεγάλη ένταση. ΗUVA πλέον γνωρίζουμε ότι δεν είναι υπεύθυνη μόνο για  το μαύρισμα και την πρόωρη γήρανση, αλλά συνεισφέρει και στην εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το solarium είναι πιο ασφαλές από τον ήλιο με αποτέλεσμα να το χρησιμοποιούν για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από ότι θα χρησιμοποιούσαν το ηλιακό φως για να μαυρίσουν τεχνητά, ενώ επίσης εκθέτουν στην αρνητική UV ακτινοβολία τα πιο ευαίσθητα μέρη του σώματος που σε άλλη περίπτωση πιθανότατα θα ήταν καλυμμένα. Μάλιστα η δημοτικότητα των σολάριουμ τα τελευταία χρόνια θεωρείται ότι είναι ένας από τους λόγους που έχουν αυξηθεί τα κρούσματα μελανώματος στις νεαρές γυναίκες (αύξηση μελανώματος κατά 8 φορές σε γυναίκες κάτω των 40 ετών, σε σχέση με 40 χρόνια πριν).
Ακόμα και με το μανικιούρ μπορεί να εκτεθούμε σε υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία παράγεται από τις λάμπες στα «φουρνάκια» που χρησιμοποιούνται για να στεγνώσει το gelγια τα τεχνητά νύχια ή το βερνίκι. Αν και ο κίνδυνος να δημιουργηθεί κάποια δερματική βλάβη από τις λάμπες αυτές είναι χαμηλός, οι ειδικοί συμβουλεύουν να βάζουμε αντηλιακό στα χέρια μας πριν το μανικιούρ.
Μεταμόσχευση Οργάνων


Έρευνες δείχνουν ότι άτομα που έχουν υποστεί μεταμόσχευση κάποιου οργάνου, έχουν εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος, μέχρι και 200 φορές περισσότερο από τους υπόλοιπους. Αυτό οφείλεται στη φαρμακευτική αγωγή που δίδεται μετά τη μεταμόσχευση, η οποία έχει ως σκοπό την καταστολή της  λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα, το ανοσοποιητικό σύστημα που φυσιολογικά μάχεται ενάντια στα καρκινικά κύτταρα, υπολειτουργεί. Τα άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση, πρέπει να συμβουλευτούν δερματολόγο ώστε να ενημερωθούν για τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος, και για το πόσο συχνά πρέπει να ελέγχουν το δέρμα τους. Ο DrSerrif Ibrahim (assistant professor of dermatology at theUniversity of Rochester Medical Center in New York) τονίζει ότι σε κάποιες περιπτώσεις ατόμων που έχουν κάνει μεταμόσχευση, απαιτείται έλεγχος του δέρματος κάθε 3-4 εβδομάδες.
Τατουάζ

Αν και τα τατουάζ δεν θεωρείται ότι αυξάνουν άμεσα τις πιθανότητες για μελάνωμα, αρκεί βέβαια να μην έχει τραυματιστεί κάποια ελιά κατά το «χτύπημα», είναι πολύ πιθανό να δυσκολέψουν τον εντοπισμό αλλαγών στις ελιές που βρίσκονται στην περιοχή. Εάν σκέφτεστε να κάνετε κάποιο τατουάζ, φροντίστε να επιλέξετε μία περιοχή του σώματος όπου δεν υπάρχουν σπίλοι.
Αυτοάνοσες παθήσεις

Όπως και οι άνθρωποι που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων, έτσι και τα άτομα που έχουν κάποια αυτοάνοση πάθηση, συχνά παίρνουν φαρμακευτική αγωγή που καταστέλλει το ανοσοποιητικό. Και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται τακτικός έλεγχος των σπίλων.
Συμπαγείς λαμπτήρες φωτισμού

Αυτές οι φιλικές προς το περιβάλλον λάμπες εκπέμπουν υπεριώδες φως, το οποίο βέβαια δεν αποτελεί πρόβλημα λόγω της επικάλυψης της λάμπας με το κατάλληλο υλικό. Ωστόσο, εάν υπάρξει κάποια ρωγμή στην επικάλυψη αυτή, ηUV ακτινοβολία μπορεί να βρει δίοδο προς το περιβάλλον σας. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι όντως από τις λάμπες αυτές μπορεί να διαφεύγει UV ακτινοβολία, χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμα στοιχεία ότι αυτό μπορεί να  αυξήσει τις πιθανότητες για καρκίνο του δέρματος.
Ακτινοθεραπεία

Στις περιοχές του δέρματος που έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία, όπως σε περιπτώσεις ακτινοθεραπείας για κάποιον άλλο τύπο καρκίνου, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να αναπτυχθεί κάποια δερματική καρκινική αλλοίωση.
Πάρκινσον

Μία μελέτη που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Archives ofNeurology, ανέφερε αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη μελανώματος σε άτομα με Πάρκινσον. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι κάποια από τα γονίδια που ευθύνονται για τη νόσο του Πάρκινσον, εμπλέκονται ίσως και στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.
Κάπνισμα

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο κάπνισμα και τον καρκίνο του δέρματος. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι πιο κοινό ανάμεσα στους καπνιστές, παρά στους μη καπνιστές.
Έκθεση σε χημικά

Οι άνθρωποι που εκτίθενται στην εργασία τους σε συγκεκριμένα χημικά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποιον μη μελανωματικό τύπο δερματικού καρκίνου. Τα χημικά αυτά περιλαμβάνουν το αρσενικό, το οποίο χρησιμοποιείται στην παρασκευή κάποιων φυτοφαρμάκων, την πίσσα, τον άνθρακα, την παραφίνη, και κάποιους τύπους πετρελαιοειδών.
Οδήγηση

Στις Η.Π.Α. παρατηρείται ότι ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται συχνότερα στην αριστερή πλευρά του σώματος. Αντίθετα σε χώρες όπως η Αγγλία όπου οδηγάνε από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται συχνότερα στα δεξιά. Επίσης, αν και δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένες μελέτες, υπάρχει η υποψία ότι οι άνθρωποι που οδηγούν κάμπριο ίσως έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, λόγω της αυξημένης έκθεσης στον ήλιο. Σίγουρα οι άνθρωποι που εργάζονται ως οδηγοί, χρειάζεται και να ελέγχουν τακτικότερα το δέρμα τους και να παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις, καθώς εκτίθενται πολλές ώρες καθημερινά στον ήλιο.

Όπως και να έχει ο ήλιος παραμένει ο βασικότερος ένοχος για τον καρκίνο του δέρματος. Φαίνεται όμως ότι ακόμα και τα άτομα που παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις έναντι στην ηλιακή ακτινοβολία, αλλά ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες, χρειάζεται να είναι σε επιφυλακή και να ελέγχουν το δέρμα τους συχνά για τυχόν αλλοιώσει.
Πηγη webmd.com


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα