Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Σούρατ Σαμπντ Γιόγκα: Η Γιόγκα του Ηχητικού Ρεύματος Ζωής

Πρωτότυπη έρευνα - Ειρήνη Λεονάρδου


Surat Shabd Yoga

Η Γιόγκα του Ηχητικού Ρεύματος Ζωής

shurat01b

Φανταστείτε πως ξυπνάτε ξαφνικά και βρίσκεστε καθισμένοι σ’ ένα τεραστίων διαστάσεων αμφιθέατρο, ως μέλος μιας πολυάριθμης φιλαρμονικής ορχήστρας. Κρατάτε, όπως όλοι, ένα μουσικό όργανο και καλείστε να αρχίσετε να παίζετε με αυτό, το μουσικό κομμάτι που σας αντιστοιχεί.
Δεν έχετε ιδέα από μουσική αλλά όσοι κάθονται κοντά σας, σας παροτρύνουν με νοήματα πως οφείλετε να παίξετε οπωσδήποτε, πως είναι θέμα μέγιστης σημασίας και πως δεν έχετε άλλη επιλογή.

Ακολουθείτε τις υποδείξεις τους και αρχίζετε να τους μιμείστε προσπαθώντας να βρείτε μάταια τη σωστή νότα στη σωστή στιγμή. Ώσπου αντιλαμβάνεστε πως δεν είστε οι μόνοι που παίζετε φάλτσα! Για την ακρίβεια υπάρχει τόση κακοφωνία, που είναι αδύνατον να συλλάβετε αν υπάρχει όντως κάποια μελωδία και ποια είναι αυτή. Οι υπόλοιποι γύρω σας συνεχίζουν με αφοσίωση να εκτελούν, μεταφορικά και κυριολεκτικά, το μουσικό τους κομμάτι αδιαφορώντας για το τελικό αποτέλεσμα.
Αποφασίζετε πως δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσετε έτσι. Σταματάτε λοιπόν την απεγνωσμένη προσπάθεια να συγχρονιστείτε με τους άλλους και «κλείνετε» αυτιά και μάτια. Κι εκεί, στην εσωτερική σιωπή και εντελώς αναπάντεχα, αρχίζετε να βρίσκεται μια μελωδία! Την δική σας εσωτερική μουσική. Είναι υπέροχη, γεμάτη αρμονία και σας συνεπαίρνει! Όμως σύντομα αρχίζετε να την ακούτε και κάπου έξω από σας.
Αφουγκράζεστε με προσοχή και εντοπίζετε την κατεύθυνση από όπου έρχεται. 
Ανασηκώνετε με προσμονή τα μάτια και ψάχνετε ανάμεσα στο πλήθος. Τον εντοπίζετε εύκολα. Στέκεται όρθιος και παίζει με brio. Σαν να έχει αντιληφθεί πως τον προσέξατε, γυρίζει αργά προς το μέρος σας. Δυο φωτεινά μάτια σας κοιτούν με νόημα και σας χαμογελά. Ανταποδίδετε το χαμόγελο και νοιώθετε την ανάγκη να τον συνοδέψετε παίζοντας τη μελωδία μαζί του. Δειλά στην αρχή, όμως σύντομα αντιλαμβάνεστε πως μπορείτε να τα καταφέρετε θαυμάσια κι αυτό σας ενθουσιάζει. Σηκώνεστε όρθιοι και συγχρονίζεστε απόλυτα μαζί του ακολουθώντας την θεϊκή μουσική.
Νοιώθετε πως χάνετε την αίσθηση του χώρου και του χρόνου και δεν έχετε άδικο. Σας οδηγεί στο Σατ Λοκ, τον Αληθινό Τόπο, το Άφθαρτο Πεδίο! Έχετε βρει τον Σάτγκουρου σας…

Το σύστημα
Σούρατ Σάμπντ Γιόγκα σημαίνει σε ελεύθερη απόδοση «Ψυχο-Ηχητική Ένωση». Είναι η άσκηση της ένωσης της ψυχής με τον Πνευματικό Ήχο (Σάμπντ). Ως Σάμπντ νοείται η Δημιουργική Δύναμη, η Πηγή όλης της Δημιουργίας που εκδηλώνεται ως Ήχος και Φως στα πνευματικά πεδία. Η Θεία Δημιουργική Δύναμη της Ζωής. Αποκαλείται επίσης και Απεριόριστος (Άναχαντ) Ήχος. Ή αλλιώς, Ηχητικό Ρεύμα Ζωής. Αυτό το ρεύμα ή κύμα είναι το Δημιουργικό Πνεύμα εν δράσει και περιλαμβάνει όλες Του τις ιδιότητες. Η δόνηση είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να εκδηλωθεί το παγκόσμιο πνεύμα στην ανθρώπινη συνείδηση. Μπορεί να γίνει αντιληπτό, να ακουστεί και να ειδωθεί, από όσους έχουν αφυπνίσει την συνείδηση τους.
Η Σούρατ Σάμπντ Γιόγκα είναι το αρχαιότερο όλων των συστημάτων Γιόγκα. Διδάσκεται και εφαρμόζεται από τουςΣάτγκουρου (σατ-αληθινός και γκουρού-φωτοδότης) χωρίς τροποποίηση ή αλλαγή επί δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Ονομάζεται επίσης πρακτική εξάσκηση του Ήχου, επειδή συνίσταται κυρίως στην ακολουθία του εσωτερικού Ήχου. Είναι ο τρόπος της ανεξάρτητης ανάπτυξης και της καλλιέργειας της ψυχής καθώς και της πνευματικής κυριαρχίας.

shurat09
Οι Αληθινοί Φωτοδότες
Η παρουσία των Σάτγκουρου στην Γη ανάγεται στην αρχή της ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη. Σύμφωνα με την παράδοση, ο θεσμός τους δεν είναι προϊόν του σύγχρονου πολιτισμού. Απεναντίας υπήρξε ο κύριος παράγοντας στην γέννηση όλων των πολιτισμών, ακόμη και του σημερινού. Υπάρχουν στην παρούσα δημιουργία επί εκατομμύρια χρόνια κρατώντας τον πυρσό της πνευματικότητας και δείχνοντας τον δρόμο σε όσους είναι έτοιμοι να τον αντιληφθούν.
Δεν ανήκουν σε καμία θρησκεία και δεν διδάσκουν καμία θεολογία με την συνηθισμένη έννοια του όρου. Ακολουθούν, για την επίτευξη προόδου όσων εκπαιδεύονται κοντά τους, μια τεχνική διαδικασία βασισμένη σε ανώτερη ψυχολογία και πρακτικές εξάσκησης, αλλά ως πρωταρχική και βασική προϋπόθεση ορίζεται η βαθιά ηθική προσέγγιση της εκπαίδευσης και των αποτελεσμάτων της.
Η κατάκτηση της υπέρ-ανθρώπινης συνειδησιακής κατάστασης στην οποία στοχεύει αυτή η εκπαίδευση, εξαρτάται από τον συνδυασμό της Δύναμης με όλες τις υψηλότερες Αρετές και κυρίως με την Αγάπη. Την Αγάπη στην Κοσμική της έκφραση, την οποία μπορούμε να βιώσουμε μόνον αν την προσεγγίσουμε μέσα από το ενεργειακό κέντρο του Τρίτου Ματιού.
Οι ίδιοι μπορούν να θεωρηθούν Υπερανθρώπινοι αν και στην ουσία είναι κάτι περισσότερο ακόμη και από αυτό καθώς η σφαίρα της δραστηριότητας τους εκτείνεται πέρα από εκείνα που αποκαλούμε αισθητά.
Ωστόσο η μέθοδος την οποία χρησιμοποιούν είναι ταυτόσημη με την επιστημονική. Δεν στηρίζεται στην πίστη, αλλά στην διαπίστωση μέσω της πειραματικής επανάληψης.
Σε κάθε επιστημονικό πείραμα οφείλει κανείς να δεχθεί κάτι ως βασική υπόθεση. Έπειτα είναι έτοιμος να προχωρήσει στην εφαρμογή της επαλήθευσης του. Κατά την διαδικασία της επαλήθευσης αποκτά συγκεκριμένη γνώση. Έτσι και οι εκπαιδευόμενοι καλούνται στο εργαστήριο της ατομικής εμπειρίας και του πειράματος για να επαληθεύσουν και να αποδείξουν μόνοι τους όσα έχουν θεωρητικά διδαχθεί. Αυτό είναι συγχρόνως και η τελική τους δοκιμασία!
Κάποια από τα αντικειμενικά κριτήρια που χαρακτηρίζουν έναν Σάτγκουρου είναι, πρώτο και σημαντικότερο πως πάντοτε είναι αυτοσυντήρητοι. Δεν επιδοτούνται ποτέ από τους μαθητές τους ή από φιλανθρωπίες. Ποτέ δεν καυχιούνται ότι είναι Διδάσκαλοι ή για τις πνευματικές τους δυνάμεις ή επιτεύξεις. Δεν παραπονιούνται ποτέ για την τυχόν άσχημη συμπεριφορά κάποιων απέναντί τους ή για την αγνωμοσύνη όσων έχουν βοηθήσει. Δεν σχολιάζουν τα σφάλματα των άλλων και δεν κατηγορούν κανένα. Δεν τιμωρούν ποτέ κανένα, ούτε εκδικούνται ακόμη και αν πρόκειται για τον χειρότερο εχθρό τους. Η ζωή τους διέπεται αποκλειστικά από τον νόμο της Αγάπης. Δεν επιδίδονται σε ασκητικές πρακτικές, ούτε σε παράλογα αυστηρές μεθόδους αυτοπειθαρχίας και δεν κάνουν ποτέ θαύματα με σκοπό την δημόσια επίδειξη.
Και το καθοριστικότερο όλων των κριτηρίων είναι πως κάθε παραδοσιακός Σάτγκουρου διδάσκει και ασκείται στο Ηχητικό Ρεύμα Ζωής. Αυτό είναι ο πυρήνας των διαλογισμών και των ομιλιών τους. Δεν υποδεικνύουν απλώς στους εκπαιδευόμενους τον ορθό τρόπο ζωής, πρωτίστως ζουν οι ίδιοι κατ’ αυτόν τον τρόπο. Άλλωστε μόνον έτσι είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν Αληθινοί Φωτοδότες.
Για την ακρίβεια υπάρχει ένας μόνο τρόπος για να διαπιστώσουμε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ένας άνθρωπος είναι Σάτγκουρου. Να τον δούμε σε κάποιο ανώτερο πεδίο, όπου η εξαπάτηση είναι αδύνατη. Εκεί όπου οι πνευματικές ιδιότητες είναι φανερές σε όλους. Αν τον δούμε εκεί στην ακτινοβόλο μορφή του τότε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την ταυτότητα του.
Όμως θα πρέπει πρώτα να βρούμε έναν Σάτγκουρου εν ζωή. Κάτι που εκ πρώτης όψεως φαίνεται δύσκολο αν όχι αδύνατο παρόλο που όσοι υπάρχουν δεν ζουν απομονωμένοι αλλά ως κοινοί θνητοί.
Ωστόσο, σύμφωνα με την παράδοση, αν κάποιος είναι έτοιμος και το επιθυμεί ειλικρινά θα έχει την ευκαιρία να τον συναντήσει. Το αν θα το αντιληφθεί είναι θέμα βαθμού ετοιμότητας και εσωτερικών διεργασιών που πρέπει να έχουν προηγηθεί. Εκείνος δεν πρόκειται έτσι κι αλλιώς να δηλώσει την βαθύτερη ταυτότητα του.
Δεν απομένει λοιπόν στον αναζητητή παρά να προετοιμάζεται και να επιθυμεί με όλη του την καρδιά.
Κάθε Σάτγκουρου από την πλευρά του έχει το καθήκον κατ’ αρχήν να συντονίσει και να συνδέσει την ψυχή του εκπαιδευόμενου με το Ηχητικό Ρεύμα Ζωής και στη συνέχεια να την οδηγήσει «ψηλά» και «έξω» απ’ αυτό τον κόσμο, στην αρχική της κατοικία. Που βέβαια δεν είναι παρά η Ουσία του Υπέρτατου Δημιουργού. Να την απελευθερώσει από τα δεσμά των επαναγεννήσεων. Παράλληλα θα υποδείξει στον εκπαιδευόμενο θεωρητικά, αλλά και με ζωντανό παράδειγμα τον τρόπο της δικής του ζωής εδώ στο φυσικό πεδίο, τον Δρόμο προς την τελειότητα. Αλλά δεν έχει καθήκοντα μόνο απέναντι σε όσους βρίσκονται συνειδητά κοντά του. Είναι υπεύθυνος και ως προς το να φέρει σε όλο τον κόσμο Φως και Αγάπη. Αυτό όμως είναι μέσα στα πλαίσια του μυστικού του έργου.
Στην ουσία οι Σάτγκουρου είναι ένα με τον Υπέρτατο Κύριο, την Πηγή όλων των Ψυχών. Ό,τι είναι το Οικουμενικό Πνεύμα, το ίδιο είναι και ο Σάτγκουρου ως άτομο –ταυτόσημος σε Ουσία και γνωρίσματα. Είναι ακριβώς το ίδιο με μόνη διαφορά τους περιορισμούς του υλικού σώματος που χρησιμοποιεί ως όχημα για όσο παραμένει στο πεδίο της Ύλης. Όμως και ο κάθε άνθρωπος είναι εν δυνάμει ταυτόσημος μαζί Του. Χρειάζεται απλά ανάπτυξη και συνειδητοποίηση. Χρειάζεται τη Φλόγα που φωλιάζει σ’ ένα Σάτγκουρου για να ανάψει η φωτιά και μέσα στον ίδιο. Και αυτός είναι και ο στόχος όλης της ανθρώπινης εξέλιξης. Η συνειδητή ενότητα με την Πηγή μας. Γνωρίζοντας την σχέση μας με την Υπέρτατη Υπερψυχή θα είμαστε σε θέση να ασκήσουμε συνειδητά τις δυνάμεις και τα δικαιώματα μας ως μέρη της Ολότητας.
Αυτής της Ολότητας της οποίας οφείλουμε να σεβόμαστε την κάθε εκδήλωση, ακόμη και αν είναι ένα μικρό βοτσαλάκι ή μια σταγόνα βροχής.
shurat14

Εσωτερική προετοιμασία
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη προόδου με το σύστημα της Σούρατ Σάμπντ Γιόγκα είναι η εσωτερική προετοιμασία. Με αυτό εννοείται πως ο αναζητητής πρέπει πρωτίστως να έχει εδραιώσει έναν άψογο, ηθικά ανώτερο χαρακτήρα και στην συνέχεια να αποταθεί στον Σάτγκουρου για να ζητήσει την μύηση. Φυσικά δεν είναι δυνατό να είναι στην αρχή απόλυτα τέλειος, αλλά είναι απαραίτητο να έχει αγνή πρόθεση και επιμονή.
Ακολουθώντας την Ατραπό της μύησης, το πρώτο βήμα είναι η κατάκτηση της Βιβέκ που σημαίνει Διάκριση. Την σωστή διάκριση που αποκτάται από την αναζήτηση, την συνεχή έρευνα και την προσεκτική μελέτη. Η έρευνα έχει σαν αντικείμενο της οτιδήποτε συντείνει στην αποσαφήνιση των σωστών πληροφοριών από όπου και αν προέρχονται και το ξεκαθάρισμα των δογματισμών.
Παράλληλα η μελέτη στρέφεται και προς το ίδιο το σύστημα, στις φιλοσοφικές του αρχές και στην επιστημονική του βάση. Και το ζητούμενο από τον εκπαιδευόμενο είναι να το συγκρίνει με όλες τις άλλες πληροφορίες που έχει αποκομίσει από την έρευνα του και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Ένα μέρος της ερευνητικής διάκρισης είναι και το να εξοικειωθεί ο εκπαιδευόμενος με τους τέσσερις τρόπους δράσης του νου του. Ο πρώτος τρόπος δράσης είναι η Διασκόρπιση σε κάθε είδους έγνοιες, σκέψεις και ασχολίες, είτε αυτές αφορούν την εργασία, τις σχέσεις ακόμη και τις απολαύσεις.
Ο δεύτερος και ιδιαίτερα επίβουλος είναι το Σκοτείνιασμα. Η ανία και η νωθρότητα, η αναβλητικότητα και η παραίτηση από κάθε εκδήλωση ζωντανής δημιουργικότητας και χαράς.
Τρίτος είναι η Περισυλλογή, ο αγώνας δηλαδή να υπερνικηθούν οι τάσεις διασκόρπισης και σκοτεινιάσματος, να αντιστραφούν οι διαδικασίες και να αρχίσει η περισυλλογή του νου σε ένα σημείο. Σ’ αυτό βοηθά και η εξάσκηση με τον περιορισμό της προσοχής αρχικά σε ένα πράγμα και στην συνέχεια με την επιλογή ενός κέντρου προσοχής. Στην Σούρατ Σάμπντ Γιόγκα η μέγιστη έμφαση δίνεται στο κέντρο του Τίσρα Τιλ, (Τρίτο Μάτι) από το οποίο οι εκπαιδευόμενοι ξεκινούν την ανύψωση τους.
Ο τέταρτος τρόπος δράσης του νου είναι η Συγκέντρωση. Η απόλυτα προσηλωμένη μορφή νοητικής δράσης η οποία, όταν τελειοποιηθεί, οδηγεί στην «στροφή προς τα μέσα» (σαμάντι). Αυτό σημαίνει πως όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της συγκέντρωσης η προσοχή βρίσκεται εξ ολοκλήρου εσωτερικά. Ο εξωτερικός κόσμος έχει αποκλειστεί εντελώς από την σφαίρα της συνείδησης.
Το δεύτερο βήμα στην νοητική προετοιμασία είναι η Βαϊράγκια. Η νοητική δηλαδή Αποδέσμευση του εαυτού από τον εξωτερικό κόσμο. Ουσιαστικά, καλείται ο εκπαιδευόμενος να πάψει να ταυτίζεται με τα υπάρχοντα του και το περιβάλλον του. Δεν πρέπει να αποτελούν την ουσία της ζωής και της σκέψης του, αλλά να διατηρεί την ανεξαρτησία του από αυτά και να τα χειρίζεται με απόσπαση.
Το τελευταίο βήμα για την απόκτηση της τέλειας απόσπασης είναι η απαλλαγή από τις κατώτερες επιθυμίες. Η επιθυμία μας έλκει προς τα αντικείμενα των αισθήσεων. Οι αισθήσεις κατατροπώνουν το νου και ο νους σκλαβώνει την ψυχή. Ακολουθώντας κατώτερες επιθυμίες, ο νους δημιουργεί συνεχώς κάρμα1 και εμπλέκεται στο φαύλο κύκλο των επαναγεννήσεων. Το λάθος δεν έγκειται στην επιθυμία, αλλά στη φύση εκείνου που επιθυμούμε. Και το σωστό ή το λάθος, έγκειται στην κατεύθυνση προς την οποία μας τραβά μια επιθυμία. Οτιδήποτε παρεμποδίζει ή καθυστερεί την ψυχή προς την πνευματική ελευθερία, είναι λανθασμένο. Οτιδήποτε ανυψώνει την συνείδηση είναι σωστό.
Αυτή είναι και η φιλοσοφία του συστήματος. Κανείς δεν πρέπει να εμποδίζεται στο δρόμο του προς το Φως. Οποιαδήποτε πράξη έχει ως αποτέλεσμα τη βοήθεια του άλλου στην εξέλιξη και την πνευματική του πρόοδο μπορεί να θεωρηθεί καλή. Κύριο μέλημα πρέπει να είναι το έσχατο αποτέλεσμα ως προς το ανώτερο συμφέρον όλων.
Σύμφωνα με αξίωμα της φυσικής, μεταξύ δύο δυνάμεων υπερισχύει πάντα η ισχυρότερη. Ο ίδιος νόμος λειτουργεί με την ίδια ακρίβεια και στο βασίλειο του νου. Υπερισχύει πάντα η ισχυρότερη έλξη. Αυτή μπορεί να εξουδετερωθεί μόνο από ένα ισχυρότερο τράβηγμα προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Αυτό ακριβώς κάνουν και οι Σάτγκουρου και οι εξουσιοδοτημένοι τους εκπρόσωποι σε όλο τον κόσμο. Δεν σπαταλούν χρόνο και ενέργεια διακηρύσσοντας ποια είναι τα κακά των επιβλαβών επιθυμιών, αλλά αντίθετα προσφέρουν στους εκπαιδευόμενους κάτι που ανυψώνει μονομιάς την ψυχή και το νου προς τα πάνω, στους άυλους κόσμους και στο Άφθαρτο Πεδίο. Και αυτό το κάτι, είναι ο συντονισμός τους με το Ηχητικό Ρεύμα Ζωής! Το λαμπερό μονοπάτι που οδηγεί στην διατήρηση της Συνειδητής Επίγνωσης της Ύπαρξης και συνεπώς στην Αθανασία.
 shurat02
Μακρόκοσμος
Η Δημιουργία, ο Κόσμος στην ολότητα του, αποτελείται σύμφωνα με την παράδοση από τέσσερα τμήματα, που το καθένα διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα ανάλογα με ορισμένα χαρακτηριστικά της ουσίας από την οποία αποτελείται και επίσης από τη φύση των φαινομένων που παρατηρούνται στο καθένα. Τα τέσσερα αυτά τμήματα ενυπάρχουν στα ίδια όρια ως προς τον χώρο και διαχωρίζονται ως προς τις ιδιότητες τους και μόνο.
Οι υποδιαιρέσεις που προκύπτουν από αυτόν τον διαχωρισμό υπάγονται σε ένα δίπολο, στον αρνητικό πόλο του οποίου κατατάσσονται οι πλέον χαμηλότερες ενεργειακές συχνότητες της Δημιουργίας ενώ στο αντίθετο άκρο βρίσκονται οι υψηλότερες. Στην ουσία δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ τους, αλλά ποιοτική διαφοροποίηση. Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινίσουμε από την αρχή πως η πορεία της Δημιουργίας δεν είναι έτσι απλή και γραμμική και πως υπάρχουν πολυάριθμοι εκδηλωμένοι Κόσμοι που ο καθένας περιστρέφεται γύρω από μια ανώτερη περιοχή ή Κόσμο, όπως οι πλανήτες γύρω από έναν ήλιο. Κόσμοι γύρω και μέσα σε Κόσμους σε μια φρακταλική, θα λέγαμε σήμερα, διάταξη. Για παράδειγμα δεν υπάρχει μόνο ένα Φυσικό Σύμπαν, αλλά αμέτρητα φυσικά σύμπαντα και αμέτρητα Αστρικά και ούτω καθ’ εξής.
Ξεκινώντας από τον αρνητικό πόλο, έχουμε κατ’ αρχήν το Φυσικό Σύμπαν ή Υλικό Κόσμο(Πιντ), που δεν στερείται βέβαια εξ ολοκλήρου από υψηλότερες ενέργειες γιατί η ύλη δεν είναι κάτι ξεχωριστό από το Πνεύμα. Το Πνεύμα είναι η μόνη αυτενεργή ουσία και χωρίς αυτό η ύλη θα έπαυε να υπάρχει. Η διαφορά έγκειται στην πυκνότητα της ύλης που υπερισχύει σ’ αυτό το κατώτατο πεδίο, εκείνης του Πνεύματος. Όσο υψηλότερα σε συχνότητες ανεβαίνουμε τόσο «πυκνότερο» γίνεται το Πνεύμα.
Δεδομένου ότι η φύση της ψυχής είναι συνυφασμένη με το Πνεύμα και το Φως, αυτή η στέρηση τους που υφίσταται η ψυχή στον Υλικό Κόσμο, δημιουργεί το «κενό» που κάθε άνθρωπος αισθάνεται μέσα του και που όντας μη αφυπνισμένος, προσπαθεί να το αναπληρώσει με το κυνήγι υλικών αγαθών. Για τον ίδιο λόγο, στο κατώτατο αυτό πεδίο, μας «πονά» η απουσία του Πνεύματος και ό,τι μας πονά το ονομάζουμε κακό. Έτσι κάθε δράση που απορρέει από την έλλειψη Πνεύματος και Φωτός μας πονά και θεωρείται κακό.
Επομένως το κακό είναι απλώς σκοτάδι, η απουσία του Φωτός που σημαίνει απουσία του Πνεύματος. Μια κατάσταση βαριάς αδράνειας που καλύπτεται από πυκνή σκιά.
Ο Υλικός Κόσμος είναι μόνο ένα τμήμα αυτού που αποκαλέσαμε αρνητικό πόλο. Έπεται οΑστρικός Κόσμος (Άντα) που είναι πολύ μεγαλύτερος από τον υλικό και αποτελείται από πολλά υποπεδία. Βρίσκεται πολύ κοντά στο υλικό σύμπαν και κατά μια έννοια αποτελεί το «εργοστάσιο» παραγωγής ενέργειας γι αυτό. Το γεμάτο φως και χρώματα κεντρικό τμήμα του Αστρικού Σύμπαντος απαρτίζει εκείνο που αποκαλείται αγνό αστρικό πεδίο και στο οποίο αφθονεί μια ατέλειωτη ποικιλία ζωής –ήπειροι, ωκεανοί, λαοί. Σε κάποια από τα υποπεδία των χαμηλότερων δονήσεων παραμένουν περιπλανώμενες οι ψυχές που αποκαλούμε «δέσμιους της Γης» ή «πρόσγειους».
Ο Αστρικός Κόσμος αποτελεί τον αρνητικό πόλο των υπερ-υλικών ζωνών και δεν είναι παρά μόνο ο πρώτος σταθμός στην ανοδική ατραπό προς τον Πνευματικό Κόσμο.
Όλα αυτά δεν γίνονται βέβαια αντιληπτά με τις πέντε φυσικές αισθήσεις και όσον αφορά την επιστημονική προσέγγιση βρίσκονται πέρα από το υπεριώδες φάσμα της φυσικής.
Τρίτος σε διαβάθμιση είναι ο Νοητικός Κόσμος (Μπραχμάντ), που είναι πολύ μεγαλύτερος σε έκταση από τον προηγούμενο και περιέχει κυρίως πνευματική ουσία, αλλά και μια λεπτότερη βαθμίδα ύλης, η οποία περιλαμβάνει το Νου. Ενώ ο Αστρικός, βρίσκεται στην διαχωριστική «γραμμή» ανάμεσα σ’ αυτόν και τον υλικό.
Για την ακρίβεια, υπάρχουν αναρίθμητες υποδιαιρέσεις σ’ αυτή την τρίτη διαβάθμιση της Δημιουργίας και η κάθε μια αποτελεί έναν διαφορετικό και ξεχωριστό κόσμο. Τα διαμερίσματα, οι υποδιαιρέσεις αυτές, εισχωρούν τόσο ανεπαίσθητα το ένα μέσα στο άλλο ώστε δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς το πού τελειώνει το ένα και πού αρχίζει το άλλο. Το κατώτατο τμήμα αυτού του συνόλου, ονομάζεται Τρικούτι και είναι η έδρα του Οικουμενικού Νου. Από εδώ προέρχονται και οφείλουν να επιστρέψουν, όλοι οι ατομικοί νόες που παραλαμβάνουν οι ψυχές κατά την κάθοδο τους προς την ενσάρκωση.
Ανώτερο όλων των πεδίων είναι ο Πνευματικός Κόσμος (Σατ Ντες: Αληθινή Χώρα). Είναι το πεδίο ή η περιοχή του αγνού πνεύματος. Οι κάτοικοι είναι καθαρά πνεύματα, καθαρές συνειδήσεις χωρίς ιδιότητες. Το Σατ Ντες δεν έχει όρια. Αγκαλιάζει τα πάντα και είναι η αρχή και το τέλος των πάντων. Είναι το μεγάλο κέντρο γύρω από το οποίο περιστρέφονται όλοι οι άλλοι κόσμοι. Η κατοικία του Υπέρτατου Δημιουργού.
Από αυτό το κέντρο της Ζωής και του Φωτός, ρέει προς τα «έξω» και προς τα «κάτω» το μεγάλο δημιουργικό ρεύμα. Το Ηχητικό Ρεύμα Ζωής που δημιουργεί, διακυβερνά και συντηρεί όλα τα Πεδία.
Το μεγάλο αρχηγείο ολόκληρης της Δημιουργίας είναι το πεδίο της Αθανασίας. Είναι αμετάβλητο, τέλειο, δίχως θάνατο. Υποδιαιρείται σε τέσσερις ξεχωριστές περιοχές που η κάθε μια έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τον δικό της κυβερνήτη, αλλά οι διαφορές είναι αμυδρές. Πρώτη όλων είναι το Ανώνυμο Πεδίο (Άναμι Λοκ). Ακολουθούν ο Απρόσιτος Τόπος (Άγκαμ Λοκ), ο Αόρατος Τόπος (Άλακ Λοκ) και τέλος το Αληθινό Σπίτι (Σατς Λοκ) ή Αληθινός Τόπος (Σατ Λοκ).
Από εκεί κατάγονται όλες οι Ψυχές και εκεί οφείλουν και στην ουσία επιθυμούν να επιστρέψουν. Είναι ο Τόπος που, η θύμηση του, ξυπνά μέσα μας τη γλυκιά θλίψη της νοσταλγίας. Που το κάλεσμα του μας αφήνει με τη λαχτάρα του ξενιτεμένου που ψάχνει το δρόμο του γυρισμού στην Αληθινή Χώρα.
shurat13

Μικρόκοσμος
Η ανάλυση και ο τρόπος λειτουργίας του ανθρώπινου μικρόκοσμου στηρίζεται στην από αιώνων πρακτική και πειραματικά επαληθεύσιμη έρευνα των Σάτγκουρου και χαρακτηρίζεται ως επιστήμη της Ψυχολογίας. Ορίζεται δε αυτή, ως η θεμελιώδης δομή και λειτουργία του Νου και της Ψυχής, καθώς και οι αντιδράσεις τους κάτω από συνθήκες δοκιμασίας.
Ξεκινώντας από τα κατώτερα στρώματα, ο άνθρωπος έχει το γνωστό μας φυσικό, Υλικό Σώμα. Δεύτερο στη σειρά έρχεται ένα πολύ λεπτότερο και αιθέριο σώμα που οι Σάτγκουρου ονομάζουν και Φωτεινό Σώμα.Στην Δύση είναι γνωστό ως Αστρικό Σώμα και ονομάστηκε έτσι επειδή όταν το βλέπει κανείς φαίνεται να αστράφτει από εκατομμύρια μικροσκοπικά σωματίδια που θυμίζουν αστρικό νεφέλωμα.
Μέσω αυτού η Ψυχή και ο Νους είναι σε θέση να έρθουν σε επαφή κατ’ αρχήν με το φυσικό σώμα και στην συνέχεια με τον εξωτερικό κόσμο.
Μέσα στο Αστρικό σώμα και εντελώς διαφοροποιημένο από αυτό υπάρχει το ακόμη ανώτερο σε συχνότητα και πιο αιθέριο, το Σπερματικό ή Αιτιατό Σώμα. Σ’ αυτό γίνεται η πλήρης καταγραφή όλων των εμπειριών που αποκομίζει η ψυχή κατά τις ενσαρκώσεις της καθώς και το προσχέδιο για κάθε τι που πρόκειται να συμβεί στην εκάστοτε ανθρώπινη ζωή.
Επίσης εκτελεί και την λειτουργία λήψης και μετάδοσης εντυπώσεων μεταξύ Ψυχής και Νου αφ ενός και Νου και Αστρικού Σώματος αφ ετέρου. Σ’ αυτή την περίπτωση αποκαλείται Νοητικό Σώμα λόγω της διαφοροποιημένης λειτουργίας του και ακόμη μπορεί να θεωρηθεί ως διαφορετικό τμήμα του Αιτιατού Σώματος.
Στην διαβάθμιση μεταξύ Αιτιατού Σώματος και Ψυχής κατατάσσεται ο Νους ο οποίος και χρησιμοποιεί το Νοητικό Σώμα για την εκτέλεση των λειτουργιών του.
Ο Νους δεν είναι παρά ένα καλό όργανο που χρησιμοποιείται από την Ψυχή για να έρχεται σε επαφή με τα αντικείμενα γνώσης στα υλικά πεδία. Δεν είναι εκείνος που γνωρίζει, αλλά αυτός που μεταφέρει πληροφορίες.
Είναι ικανός να εκτελεί συμπερασματικές διαδικασίες αλλά δεν έχει την ικανότητα της επαγωγής. Μόνο η Ψυχή (ή Πνεύμα) έχει την ικανότητα να σκέφτεται ανεξάρτητα, να επινοεί και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Ο Νους ακολουθεί μηχανιστικές διαδικασίες σύμφωνα με προγραμματισμένα πρότυπα. Αυτό είναι εμφανές στην συμπεριφορά των περισσότερων ανθρώπων που ενεργούν σαν μηχανήματα μέσα στα κανάλια της συνήθειας παρά σαν αυτόβουλα άτομα. Είναι σπάνια τα άτομα που σκέφτονται απολύτως ανεξάρτητα και όταν αυτό συμβαίνει οφείλεται στο γεγονός ότι η Ψυχή έχει κατά κάποιο τρόπο απελευθερωθεί από τον κυρίαρχο έλεγχο του Νου.
Με άλλα λόγια ο Νους δεν είναι έλλογη οντότητα. Αντιδρά με αυτόματο τρόπο και με βάση πάντοτε ό,τι έχει συνηθίσει, χωρίς να μελετά πoιο είναι το καλύτερο. Η Ψυχή είναι εκείνη που έχει την ικανότητα της διάκρισης και της λήψης πρωτοβουλιών.
Όμως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας των Σάτγκουρου, ο Νους αποτελεί πολύ μεγάλη δύναμη και γι αυτό πρέπει να διατηρείται υπό τον έλεγχο του Πνεύματος. Διαφορετικά έχει την ικανότητα να αυτονομηθεί και να αναλάβει εκείνος τον έλεγχο.
Δεδομένου ότι ο ατομικός Νους αποκτάται από την Ψυχή στο πεδίο του Τρικούτι, που είναι το κατώτερο τμήμα του Νοητικού Κόσμου και η έδρα του Οικουμενικού Νου, ανοίγει ένα πολύ μεγάλο θέμα, ίσως το μέγιστο της εποχής μας. Μέσα από τον σύγχρονο τρόπο ζωής διαφαίνεται πως τον έλεγχο της Ανθρωπότητας σήμερα, έχει αναλάβει ο Οικουμενικός της Νους, με αποτέλεσμα την απώλεια του σωστού προσανατολισμού ως προς την πορεία της εξέλιξης μας.
«Θα πρέπει να ξέρουμε ότι η ψυχή είναι κάτι το υπερβολικά λεπτό και αιθέριο. Διαθέτει τεράστια δύναμη στη σφαίρα δράσης της. Όμως στις περιοχές της χονδροειδούς ύλης η ψυχή έχει μικρή μόνο δύναμη έκφρασης. Αντίθετα, αν η ψυχή διαθέτει έναν εκπαιδευμένο και ανταποκρινόμενο νου μπορεί να κάνει σχεδόν οτιδήποτε αποφασίσει. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όλοι οι Διδάσκαλοι επιμένουν και θεωρούν τόσο σημαντικό τον έλεγχο του νου μέσω του πνεύματος.»
Τέλος φθάνουμε στον πυρήνα της ύπαρξης του ανθρώπου, την Ψυχή ή το Πνεύμα. Η Ψυχή είναι ο φορέας της Συνείδησης και της Δύναμης και όλα τα προηγούμενα σώματα-μονάδες είναι απλώς όργανα της και τα αποβάλλει καθώς ανεβαίνει την κλίμακα των συχνοτήτων. Η ατομική Ψυχή είναι μια σπίθα από το άπειρο Φως, μια σταγόνα από το Ωκεανό της Ύπαρξης. Σε κάθε περίπτωση είναι παράγωγο του Υπέρτατου Δημιουργού, ταυτόσημη σε ουσία μαζί Του και γι αυτό πάντα αναζητά τον δρόμο του γυρισμού κοντά Του.

shurat03
Η Τεχνική
Αυτός ο δρόμος του γυρισμού, το λαμπερό μονοπάτι του Ηχητικού Ρεύματος Ζωής, βρίσκεται μέσα μας. Άλλωστε αυτοί οι άλλοι Κόσμοι, που καταλαμβάνουν απεριόριστο χώρο ως τα πέρατα της Δημιουργίας, αναφέρονται συχνά ως «εσωτερικοί κόσμοι», ακριβώς επειδή για να φτάσει κανείς εκεί χρειάζεται να πάει εσωτερικά.
Αυτό σημαίνει να αποσύρει την προσοχή του από τον εξωτερικό κόσμο και στην συνέχεια να την στρέψει και να τη συγκεντρώσει μέσα του. Όταν ολόκληρος ο εξωτερικός κόσμος παραμείνει αποκλεισμένος ακόμη και στις βαθύτερες σκέψεις και η προσοχή μας εστιαστεί στο επιλεγμένο εσωτερικό κέντρο, τότε αρχίζουμε να συγκεντρωνόμαστε σ’ αυτό.
Το εσωτερικό ενεργειακό κέντρο που υποδεικνύουν και χρησιμοποιούν οι Σάτγκουρου, είναι το Τρίτο Μάτι (Τίσρα Τιλ), που σύμφωνα με την Σούρατ Σάμπντ Γιόγκα θεωρείται ως το όγδοο2κέντρο και βρίσκεται στο αιθερικό σώμα, ανάμεσα στα μάτια και στο ύψος των φρυδιών.
Όταν κάθε ακτίνα προσοχής είναι στραμμένη εσωτερικά και συγκεντρωμένη στο σωστό κέντρο, χωρίς κανέναν απολύτως περισπασμό, τότε ο εκπαιδευόμενος είναι σε θέση να έχει αποτελέσματα. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει. Κάθε άνθρωπος είναι προικισμένος από δημιουργίας με τις απαιτούμενες ικανότητες και εφ’ όσον τις θέσει σε λειτουργία εκείνες θα ανταποκριθούν σαν ένα άψογο ηλεκτρονικό πρόγραμμα. Αλλά βέβαια ένα υψηλό πρόγραμμα έχει και τις αντίστοιχες απαιτήσεις από το "hardware" που το υποστηρίζει!
Στην αρχή είναι πιθανό ο πειραματιζόμενος να βιώσει αναλαμπές φωτός ή να ακούσει ήχους ή και τα δυο. Ανεξάρτητα όμως από την όποια εμπειρία ή εντύπωση έχει, οφείλει να μην επιτρέψει στο νου του να περιπλανηθεί μακριά από το κέντρο. Δεν σχολιάζει, δεν κρίνει, δεν βγάζει συμπεράσματα. Παραμένει οπωσδήποτε συγκεντρωμένος εσωτερικά και δεν ακολουθεί κανέναν ήχο ή θέαμα. Ας έρθουν αυτά σ’ εκείνον, στο κέντρο.
Σιγά, σιγά με την περισυλλογή όλων των ενεργειακών ρευμάτων του σώματος στο κέντρο, οι δυνάμεις του Νου και της Ψυχής θα αυξηθούν κατά πολύ. Όταν η συγκέντρωση φτάσει στο μέγιστο βαθμό μέσα στα όρια δυνατοτήτων του κάθε ατόμου, η ψυχή έχει αρκετή δύναμη για να διαπεράσει τη Δέκατη Πύλη (Ντάσβαν Ντβαρ). Είναι ένα άνοιγμα στο Αστρικό σώμα, κοντά στο κέντρο του μετώπου, από όπου ξεκινούν τα φρακταλικά μονοπάτια των Κόσμων…
Όμως κάπου εδώ πρέπει να κλείσουμε. Σίγουρα δεν είναι αρκετά όσα γράφηκαν, σε σχέση με το σύνολο των πληροφοριών που υπάρχουν, γύρω από το συγκεκριμένο σύστημα. Όμως εύχομαι, σύμφωνα με ό,τι λέει η παράδοση της Σούρατ Σαμπντ Γιόγκα για όσους το επιθυμούν ειλικρινά, να ήταν αρκετά για να κάνουν να αντηχήσει το πρώτο κάλεσμα του κάθε αναζητητή προς τον δικό του Αληθινό Φωτοδότη.
shurat17

Ειρήνη Λεονάρδου ©


Σημειώσεις:
1 Κάρμα (Δράση. Ο νόμος της δράσης και της αντίδρασης) Αντικατοπτρίζει στην ουσία τη δυσαρμονία που επιφέρουμε σε σχέση με το Σχέδιο του Δημιουργού και η οποία πρέπει να μετουσιωθεί για να αποκατασταθεί η αρμονία του.
Ενώ ως έκτο ενεργειακό κέντρο κατά σειρά, θεωρείται το Ντόνταλ Κανουάλ, ο διπέταλος λωτός. Βρίσκεται πίσω από τα μάτια, αλλά ακριβώς στο κέντρο της εγκεφαλικής κοιλότητας, σ’ ένα σημείο στο αιθερικό σώμα που αντιστοιχεί με τη θέση που έχει ο αδένας της επίφυσης. Είναι το κέντρο όπου εδρεύουν ο Νους και η Ψυχή, το κέντρο ελέγχου του υλικού σώματος.

Βιβλιογραφία:
Julian Johnson / The Path of the Masters / Radha Soami Satsang Beas, 1939

* Το άρθρο της κας Ειρήνης Λεονάρδου "Σούρατ Σαμπντ Γιόγκα: Η Γιόγκα του Ηχητικού Ρεύματος Ζωής" πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδικό "ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ" τον Μάϊο του 2005 (τεύχος Νο.200).

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα