Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2012

Απρόσμενα μεγάλες συνέπειες μικρών επεμβάσεων στη φύση


Η επέμβαση του ανθρώπου στη φύση μπορεί να γίνει με τον πιο απρόσμενο τρόπο. Μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα διαπιστώνει ότι το τάισμα των πουλιών μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές και εξελικτικές αλλαγές ενός είδους, και μάλιστα σχετικά γρήγορα ορατές. 

 Οι επιστήμονες μελέτησαν επί 3,5 χρόνια πουλιά μαυροσκούφηδες (Sylvia atricapilla), μικρά γκρι ωδικά πτηνά που ζουν συνήθως στην Κεντρική Ευρώπη (Νότια Γερμανία και Αυστρία), στα οποία οι άνθρωποι πρόσφεραν φαγητό. Η έρευνα διαπίστωσε ότι μετά το συστηματικό τάισμα, μέσα σε λιγότερες από 30 γενιές, ο πληθυσμός των πουλιών διασπάστηκε σε δύο ομάδες, μια που την ταΐζουν οι άνθρωποι και μια που βρίσκει την τροφή μόνη της, οι οποίες μάλιστα δεν διασταυρώνονται πια μεταξύ τους, παρόλο που ζουν δίπλα-δίπλα στη φύση.

Οι δύο ομάδες πουλιών ακολουθούν διαφορετικά μεταναστευτικά ταξίδια, η μία ταξιδεύει νοτιοδυτικά προς την Ισπανία και η άλλη βορειοδυτικά προς τη Βρετανία. Η ομάδα που τρέφεται από τους ανθρώπους ακολουθεί μια συντομότερη κατά δέκα μέρες διαδρομή, ενώ η "ανεξάρτητη" ομάδα συνεχίζει να τρέφεται κυρίως με φρούτα του δάσους. Λόγω αυτής της διαφοράς, τα πρώτα πουλιά έχουν ήδη γενετικές, αλλά και εξελικτικές αλλαγές, όπως πιο στρογγυλές φτερούγες, που τους επιτρέπουν να κάνουν καλύτερες μανούβρες, αλλά είναι πιο ακατάλληλες για πιο μακρινά ταξίδια. Έχουν επίσης μακρύτερα και πιο στενά ράμφη, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να τρώνε μεγάλα φρούτα (π.χ. ελιές) τον χειμώνα, αφού τα ταΐζουν οι άνθρωποι. 


Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον εξελικτικό βιολόγο Μάρτιν Σέφερ του πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology". Σύμφωνα με τον Σέφερ, η έρευνα δείχνει ότι "δεν επηρεάζουμε τη μοίρα μόνο των σπάνιων και επαπειλούμενων ειδών, αλλά και των κοινών ειδών που μας περιτριγυρίζουν καθημερινά, ακόμα και μέσα από μια πράξη με καλή πρόθεση, όπως το τάισμα. Είναι κάτι που μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας, αρκεί να κοιτάξουμε προσεκτικά. Δεν χρειάζεται να περάσουν εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης".

Αν η διαφοροποίηση των δύο ομάδων πουλιών συνεχιστεί, τελικά θα καταλήξουν σε δύο διαφορετικά είδη, είπε, αν και το χαρακτήρισε αμφίβολο, επειδή οι συνήθειες των ανθρώπων -όπως το τάισμα εν προκειμένω- αλλάζουν διαρκώς, συνεπώς μεταβάλλονται και οι επιδράσεις τους στα πουλιά. 

 

ΠΗΓΗ
   ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα