Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Το Σκανδαλο Libor

Φωτογραφία για Σε τουλάχιστον 4 μεγάλες τράπεζες οι έρευνες για το Libor

Η έρευνα των εποπτικών αρχών για την υπόθεση της χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου στην αγορά του Λονδίνου (libor) επικεντρώνεται... σε τουλάχιστον τέσσερις από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Πρόκειται για τις γαλλικές τράπεζες Credit Agricole και Societe Generale, τη γερμανική Deutsche Bank και τη βρετανική HSBC.


Οι αρχές διερευνούν τις ενδείξεις ότι αρμόδια στελέχη και των τεσσάρων αυτών τραπεζών είχαν διασυνδέσεις με το πρώην στέλεχος της τράπεζας Barclays κ. Φίλιπ Μοριούσεφ, που ήταν στο επίκεντρο του σκανδάλου, σύμφωνα με δηλώσεις στην εφημερίδα προσώπων που γνωρίζουν το θέμα.

Η είδηση αυτή έρχεται στον απόηχο της εκκαθάρισης της διοίκησης της Barclays, αφού η τράπεζα πλήρωσε πρόστιμο 290 εκατομμυρίων λιρών για να διευθετήσει τις κατηγορίες εναντίον της από τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές για την εμπλοκή της στην επιχειρηθείσα χειραγώγηση του libor και του αντίστοιχου ευρωπαϊκού διατραπεζικού επιτοκίου (euribor)

. Ο σάλος που προκλήθηκε από τις προσπάθειες χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου οδήγησε τις νομισματικές αρχές ανά τον κόσμο να ζητήσουν την αλλαγή του συστήματος καθορισμού του libor, το οποίο βρίσκεται στη βάση του υπολογισμού παραγώγων αξίας 500 τρις. δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και του υπολογισμού του επιτοκίου σε μία σειρά από δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες.

Το δημοσίευμα των Financial Times σημειώνει ότι υπήρξαν τουλάχιστον 20 αιτήσεις από στελέχη ανταγωνιστριών τραπεζών προς τα αρμόδια στελέχη της Barclays για να μειώσουν ή να αυξήσουν τα επιτόκια που δήλωναν (σ.σ.: με βάση τις δηλώσεις των μεγαλύτερων τραπεζών καθορίζεται το libor) μεταξύ του 2006 και του 2008, επικαλούμενο την έρευνα της βρετανικής εποπτικής αρχής (Financial Services Authority).



ΠΗΓΗ
    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα