Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

'' ΛΑΣ ΦΕΥΓΑΣ-Οδηγός Κυριλέ Μετανάστευσης '' Β' Μέρος- Από τη ΒΕΡΑ ΝΤΙΚΕΫ



                         


… Λας Φεύγας ;


-Τι πάει να πει αυτό δηλαδή ;

- Ποιος ρωτάει παρακαλώ ;


B' Μέρος



'' ΛΑΣ ΦΕΥΓΑΣ-Οδηγός Κυριλέ Μετανάστευσης '' Α' Μέρος- Από τη ΒΕΡΑ ΝΤΙΚΕΫ  

Πηγή: http://revealedtheninthwave.blogspot.com/2012/11/blog-post_7686.html#ixzz2CyB3sJz3

                        



ΤΙ ΛΕΜΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ

Ψέματα όπως πάντα . Η μανούλα κι ο μπαμπάς ξέρουν τι κάνουν , όλα είναι υπό έλεγχο , όλα τα κάνουμε για το καλό σου , τέτοια , τα γνωστά .

Το πιτσιρίκι είναι πολύ σοβαρός παράγων επιτυχίας του ξεκουβαλήματος . Το τελευταίο πράμα που σου χρειάζεται είναι να μετακομίζεις με το μωρό να έχει πάθει κρίση γιατί χάθηκαν απ’ το οπτικό του πεδίο τα  Goodys . Γι’ αυτό να το προετοιμάσεις το δόλιο και να το βάλεις στο κόλπο . Να πώς .

Θα του περιγράψεις αγρούς και περιβόλια , τι ωραίο κήπο που θα έχει , τα γαιδουράκια τι ωραία που γκαρίζουν και να δεις τι γλυκούλι κουνελάκι θα σου πάρει η μαμά , ε βέβαια αληθινό , τα ψεύτικα είναι γι’ αυτά τα κακόμοιρα που μένουν στα διαμερίσματα .  

Και τι , τώρα θα παίζουμε έξω, στη φύση , δεν θα τρέχουμε σ’ αυτά τα φουσκωτά , τα ανθυγιεινά , εμείς πια  δεν τα ’χουμε ανάγκη, ε μωρό μου , μπράβο εμένα το καλό μου το παιδί.

Θα κάνεις φίλους , θα έχεις τη μανούλα πιο πολύ δίπλα σου, θα παίζετε ποδόσφαιρο με το μπαμπά, θα κυνηγάς πεταλούδες , τι είναι πεταλούδες , πώς να σου πω τώρα , αυτό με τα φτερά , όχι παιδί μου η  κατσαρίδα , για όνομα του Θεού , τίποτα δεν σας κάνουν στο σχολείο , να γιατί ξεσπιτωνόμαστε .

Μόλις ξελαρυγγιαστεί γιατί δε θέλει πεταλούδες , θέλει να πηγαίνει στα πάρτι του Κωνσταντίνου και της Δανάης που έχουν πάντα κλόουν κι εμείς γιατί δεν είχαμε ούτε ένα τόσο δα κλοουνάκι , αμολάς το βαρύ πυροβολικό : Αμ το άλλο στο είπα , δε στο είπα , τι θα κάνουμε πρώτο – πρώτο ; Δεντρόσπιτο ! Χωρίς δεντρόσπιτο πού πάμε ; 

Έχει δεντρόσπιτο ο Κωνσταντίνος κι η Δανάη , όχι πες μου .Όλο δικό σου μάτια μου , όχι , ποτέ – ποτέ η μανούλα δεν θα σου βάλει τις φωνάρες να το μαζέψεις αμέσως μη σου τα σπάσει τα μούτρα και ναι , θα σου ζητάει την άδεια γα να σκαρφαλώσει κι αυτή επάνω , δικό σου – κατάδικό σου λέμε .Το ξέκανες το παιδί , και στην άκρη του κόσμου σε ακολουθεί για να ’χει  σπίτι στα κλαριά με το κλειδί στο χέρι .

ΠΡΟΣΟΧΗ ! Θα κοιτάξεις τα μισά τουλάχιστον απ’ αυτά που θα του πεις να στέκουν . Τώρα μπορεί να είναι ζαλισμένο σαν κοτόπουλο , στα είκοσι όμως που θα ξεθολώσει , θα σου αλλάξει τον Αδόξαστο και για το κουνελάκι και για το δεντρόσπιτο . 

Άμα τα ξεχάσεις μέσα στην τρεχάλα , θ’ αναγκαστείς όταν  μαντραχαλέψει να του την πάρεις τη χιλιάρα τη σκοτώστρα για να εξιλεωθείς .

Επίσης θα πρέπει να είσαι έτοιμη , όταν με το καλό εγκατασταθείτε , να το πηγαίνεις σφαίρα στο πλησιέστερο φαγάδικο να πάρει τη δόση του , γιατί όσο να πεις είναι εξαρτημένο από τις μπουκίτσες  πανέ και δε γίνεται να τις κόψει στεγνά . Θέλει τον καιρό του , μην το ζορίσεις . 

Σκέψου ότι θα περνάει τα ίδια βάσανα με σένα , που μεσάνυχτα θα σου ’ρχεται να πας για δυο ποτάκια και θα κρατιέσαι να μη σου κρεμάσουνε κουδούνια .

Σε γενικές γραμμές το μπεμπέκι θα το πάρει καλά το πράμα , να το ξέρεις . Ο μόνος κίνδυνος είναι να το πάρει τόσο καλά που να σε τρέχει αυτό . Πότε μαμά θα πάμε στον κήπο μας και δεν πάω σχολείο σήμερα , αφού είπες θα πάμε στον κήπο μας , εγώ θέλω τον κήπο μας .

Γι’ αυτό θα κοιτάξεις να του το ξεφουρνίσεις το παραμύθι αφού θα είναι όλα έτοιμα και σίγουρα και δεμένα , ό,τι κι αν σημαίνει αυτό στους καιρούς που ζούμε .

                               


ΤΙ ΛΕΜΕ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ

Μέγα θέμα ζόρικο . Ό,τι και να τους πεις , στραβά θα το πάρουν . Αυτοί φοβούνται ν’ αλλάξουν τράπεζα και να φύγουν απ’ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο , σκέψου να τους πεις ότι θα φέρεις τούμπα όλη σου τη ζωή . Τους έπιασε πανικός επιτόπου . Άσε την ανασφάλεια για καπάκι . 

Σου λέει ωχ , πάνω που είπαμε Δόξα τω Θεώ ,  βολεύτηκαν και ξεπαιδιάσαμε , πάνω που θα πηγαίναμε κι εμείς οι χριστιανοί ένα προσκύνημα στην Τήνο να προσευχηθούμε να πάνε όλα καλά στα παιδιά , πάνω που θα βλέπαμε κι εμείς οι απόμαχοι  τον κόσμο βρε αδερφέ ,  άντε πάλι βόηθα Παναγιά μου , πάλι λεφτά θα μας ζητάνε .

Σ’ αυτό το τελευταίο , διάνα πέσανε οι παλιοκαραβάνες . Όσο να ’ναι , την τραβηχτική θα τους την κάνετε γιατί έχει τα σκαμπανεβάσματά της η ελευθερία . Μα με εργολάβους θα μπλέξεις , μα με δάνεια θα μπερδευτείς , μα κάτι στη δουλειά θα στραβώσει πρώτα κι ύστερα θα ισιώσει , τη συγκινητική περιφορά δεν τη γλιτώνετε .

Αυτός και μόνο αυτός είναι ο λόγος που δεν θα κάνετε πολύ το μάγκα και δεν θα τους αραδιάσετε μανιφέστα – ξεπατικοτούρα από το VITA Ιανουαρίου,  σελίδα 74 , που λέει ότι η τάση είναι η ζωή  πέριξ των πόλεων και όχι μέσα τους και τι ξέρουν αυτοί από βιολογική καλλιέργεια , όταν ήσασταν μικρά σας είχαν ταράξει στα Bebelac mam και στα γαριδάκια , τέτοια ανευθυνότητα , τα θυμάσαι και σου ’ρχεται το αίμα στο κεφάλι .

Δεν θα βγάλετε το άχτι σας , όσο κι αν μπερδεύονται στα πόδια σας και σας πρήζουν με συμβουλές τσιφ βγαλμένες από το ΝΤΟΜΙΝΟ του 1960 , σελίδα 74 ,  που λέει  για σταθερότητες και βιοτικά επίπεδα και πλυντήρια πιάτων που είναι απαραίτητα για κάθε μοντέρνα νοικοκυρά . Τόσα ξέρουν , τόσα λένε . 

Αυτοί σας έκαναν όταν έπαιζε  το δικαίωμα στην εργασία κι όχι η ευκαιρία στην απασχόληση και όταν οι φράσεις  «εφ’ άπαξ» και «μισθός»  ήταν ακόμα εν  ζωή ,  πριν βγει στην πιάτσα το μπόνους και το πριμ και τα πάρει ο διάολος όλα .

Είσαστε κι εσείς ψυχοπονιάρικα παιδιά και δεν θέλατε να τους κακοκαρδίσετε ,  ότι τζάμπα σκοτώθηκαν να μάθετε από τρεις γλώσσες και να κάνετε και διδακτορικό γιατί το πτυχίο μόνο του δε λέει , και τους πουλάγατε φούμαρα  τόσα χρόνια .

Τι πολύ που προοδεύετε και τι μάνατζερ περιωπής έχετε φτάσει και να, ζυγώνει και το διευθυντηλίκι και θα τους έρθει κεραμίδα όταν πείτε ότι βρήκατε τρίχα στη σούπα της ανέλιξης .

 Αυτοί  νομίζουν ότι  λύνετε και δένετε , όχι ότι τρέχετε απ’ το πρωί ίσα με το άλλο πρωί και πάλι προκοπή δε βλέπετε . Γι’ αυτό μην τους πάρετε απ’ τα μούτρα .

Στην αρχή – αρχή να μην τους πείτε τίποτα . Θα κάνετε εκτροπή κλήσης κι όταν θα σε παίρνει τηλέφωνο η μαμά , ένα  κινητό στο βρόντο θα χτυπά  , στα όρη στα άγρια βουνά που θα μετράτε με το μεσίτη αν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο το αγροτεμάχιο . 

 Πας παράμερα , να μην ακούγεται ο τζίτζικας και θυμάσαι τα νιάτα σου που της έλεγες θα ξενυχτήσεις για διάβασμα  και ξεπόρτιζες κι  όπου δυο κι εσύ τρεις και το απαντάς .

 «Ξέρεις μαμάκα έχω μίτιγκ τώρα» , στα μίτιγκ την έχεις ξεσχολήσει τη φουκαριάρα  κι άμα ακούει πως έχεις τέτοιο πράμα το ξέρει πως είναι χειρότερο απ’ το να ’χεις μαγουλάδες και το κλείνει αμέσως το τηλέφωνο να πάει να σου ανάψει λαμπάδα να βγεις ζωντανή από  το μίτιγκ .

Κατόπιν , αφού φιξάρεις πόσο πάει το μαλλί για ν’ αγοράσεις λίγη βιολογική ζωή κι αφού αποφασίσεις ότι ναι , αυτό κι εκείνο θα κάνουμε , είμαστε ώριμοι και δεν παιδιαρίζουμε , το συμφέρον μας το ξέρουμε , παίρνεις το ύφος κορασίδας , που τον λιώνει το μπαμπάκα σου , παίρνεις και το σύζυγο παραμάσχαλα να παριστάνετε την Αγία Οικογένεια , που αρέσει στη μαμά και τους ζητάς το εύλογο τσοντάρισμα . 

Μην ξεχάσεις να κουρντίσεις  το μωρό να τους λέει μονότονα πόσο τους αγαπάει , γιατί αυτό κολλάει παντού και πιάνει πάντα .

Όσο και να τσινίξουν , θα σας βοηθήσουν τελικά , γιατί δεν είναι εξωγήινοι κι ας έχεις βάσιμες υποψίες .Το ξέρουν από την τηλεόραση πως σφίξανε οι κώλοι .  Μόλις ξελιποθυμήσουν , θα κάνουν ό,τι έκαναν μια ζωή : ακριβώς αυτό που θέλεις , παριστάνοντας  πως είναι δικιά τους ιδέα . Δεν πειράζει , η δουλειά μας να γίνεται .

                          


ΤΙ ΛΕΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ

Λίγα λόγια κι αυτά μασημένα . Δεν ξέρουμε , πήραμε μια άδεια μετ’ αποδοχών , είναι ένα πρόγραμμα της εταιρίας που πήρε κάτι φράγκα για αποκέντρωση , είναι ένας πιλότος συνεργασίας με την περιφέρεια , είναι ένα πείραμα , είναι κάτι αόριστο , συγκεχυμένο και νεφελώδες .

Δεν θα τους πείτε αυτά τα ξεγυρισμένα  που θα λέτε μεταξύ σας για να παίρνετε κουράγιο , ότι δηλαδή  μια ζωή την έχουμε , ότι ο τολμών νικά , ότι μια μέρα των ημερών θα ξυπνήσουνε και οι άλλοι τα ζώα και θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας . Μουλωχτά θα το πάτε . Κι αυτό για δύο λόγους .

Πρώτον για να μη σας ματιάσουν οι βάσκανοι οι ζηλιάρηδες πάνω στο ξεκίνημά σας και σας γλωσσοφάν που αυτοί πήζουν στον ισολογισμό κι εσείς την κοπανίσατε . Και δεύτερον , γιατί μπορεί να μη σας κάτσει κι άντε μάζευε την καζούρα . Αυτό το τελευταίο  , ξορκισμένο με τον απήγανο να ‘ναι , αλλά τόσα και τόσα βλέπουνε τα μάτια μας , να κρατάμε και μια πισινή . 

Έτσι και δεν είναι ρόδινη η μετάβαση στην αγροτοποιμενική πραγματικότητα  και πρέπει να επανέλθουμε στα γνωστά μας , να έχουμε πρόσωπο να πιούμε ένα drink χαλαρά , με μπλαζέ κουβεντούλα για το πώς διαβιεί ο εκτός τειχών κοσμάκης κι όχι να μας τη λένε ότι φάγαμε τα μούτρα μας ενόσω αυτοί μας φάγανε τη θέση .

                           


ΤΙ ΛΕΜΕ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Ωπ !Θα κάνω πως δεν άκουσα . Το ξέρει η μαμά σου ότι βρίζεις έτσι ; Δεν κάνει . Όταν σου ’πα πριν διαολόστειλέ τους , δεν το περίμενα να το πάρεις τόσο ζεστά. Ούτε λόγος πως όλα τα δίκια είναι δικά σου και λίγα λες και κανονικά θα ’πρεπε να σου μάθω και κάτι μπινελίκια φρέσκα , γιατί η γαλλική είναι η μητρική μου γλώσσα και τη μιλάω απταίστως , αλλά συγκρατήσου .

Όταν θα μπαίνεις στην αίθουσα του γενικού συμβουλίου για να τα βροντήξεις ( εκεί θα τον βρεις τον κομπλέξα , γιατί  όταν θα ζητήσεις να τον δεις επί προσωπικού , θα  νομίζει ότι την κατάλαβες που προσπάθησε να σε μαχαιρώσει πισώπλατα στο πραγματικό αφεντικό και θα στο παίζει «Μι Κλίντον – Γιου Μόνικα – Δις ις δε Οβάλ Γραφείο» ) , να είσαι ψύχραιμη . Και θετική . Και πειθαρχημένη . Να είσαι η επιτομή όλων των οδηγών αυτοβελτίωσης για πετυχημένους πωλητές . 

Ξέρεις . Δεν τρέμουμε, δεν τραυλίζουμε , δε μασάμε τα νύχια μας , δεν τα κάνουμε λαμπόγιαλο . Και συνακόλουθα δεν του λέμε να τις βάλει εκεί που ξέρει τις μηχανορραφίες του ο γλείφτης, που αν δεν είχε παντρευτεί την κόρη του  μεγάλου που  είναι σαν ανάποδο γαμώτο, θα πούλαγε κουλούρια στην Ομόνοια . 

Ούτε του επισημαίνουμε τις χοντροκοπιές που έκανε στην έκθεση νέων τεχνολογιών στη Γερμανία , που το γλένταγε με τα ξέκολα κι αριβάρισε ο πεθερός του αιφνιδίως και τον μάζευες λιώμα και τον σουλούπωνες να παραστήσει το στέλεχος  . Περασμένα – ξεχασμένα . 

Θα πεις όλα αυτά με τις εποικοδομητικές συνεργασίες και τις άριστες συμμαχίες , για να σιγουρέψεις ότι δεν θα σου βουτήξει με το έτσι θέλω τα δεδουλευμένα  σου ο μπουχέσας . Θα τεθείς στη διάθεση της λατρεμένης σου εταιρίας για όσο χρόνο θα εκπαιδεύεται ο αντικαταστάτης σου , για να τον έχεις από κοντά το λιμάρη , να μη σε βγάλει άχρηστη για να κάνει τον καμπόσο . 

Δεν θα αφήσεις την εντύπωση ότι πας και πουθενά μακριά , να ’χουν το φόβο σου . Και δεν θα κάνεις ανάλυση τι ωραία που  είναι να κάνεις ψωμί ζυμωτό στο φούρνο με τα ξύλα , γιατί αυτό μόνο θέλει το καρτάλι να σου βγάλει τ’ όνομα ότι το ’χασες και το λίγο που ’χες .

Μετά από λίγο καιρό , πολύ λίγο , που θα έχουν πάει όλα μέλι – γάλα και θα έχεις πάρει τα πάνω σου και θα σου κάνει κι ένα αφιέρωμα το MEGA για την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια , επειδή εκείνη η ιδέα σου με τα κεραμικά θα αποδειχτεί χρυσωρυχείο , θα προσπαθήσει  να κάνει το κομμάτι του παριστάνοντας ότι παλιά σε είχε υπάλληλο . ΤΟΤΕ θα του τα σούρεις . Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται όπως λάχει και δε χορταίνεται η άτιμη και θέλεις και δεύτερη μερίδα .  

             


ΤΙ ΛΕΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ

Εδώ θέλει μεγάλη προσοχή , γιατί αν όλα πάνε καλά , θα τους τρώτε στη μάπα τα επόμενα πενήντα χρόνια , άσε που μπορεί να συμπεθεριάσετε κιόλας με κάποιον απ’ όλους .

Κατ’ αρχάς , αν τους βρεις λίγο σφιχτούς , να ξέρεις ότι είναι κι αυτοί χαροκαμένοι . Έχει καεί η γούνα τους  από ψωνάρες που έρχονται στα μέρη τους , τους πουλάνε μούρη , κάνουν αέρα με τα φράγκα τους και υψώνουν ένα παλάτσο δεκαώροφο με φράχτη  ηλεκτροφόρο που άμα είχε τολμήσει να στήσει τέτοιο κάνας Τούρκος προύχοντας , τότε , επί σκλαβιάς μιλάμε , θα ’χαμε κάνει την επανάσταση δυο αιώνες νωρίτερα . 

Μετά φωνάζουν τους life style έγκριτους παρατρεχάμενους  να τους δείξουν τι απλά , λιτά και οικογενειακά χαλαρώνουν όταν δεν ξεκουράζονται και να κατακεραυνώσουν τους χωριάταρους που δεν κρατάνε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τολμάνε και κάνουνε  δεύτερο πλυσταριό και μάλιστα με τσιμεντόλιθο , αν είναι δυνατόν .    

Μετά έρχονται μια φορά το χρόνο για δέκα μέρες , αφήνοντας πίσω μόνο τη σκόνη απ’ τις αμαξάρες τους και την πίκρα ότι ξέρω ρε αλήτη πού τα βρήκες εσύ κι εγώ ακόμα εκλιπαρώ για την επιδότηση , αλλά έχε χάρη που έχω παιδιά και παριστάνω το φιλήσυχο .

Γι’ αυτό καλό είναι να ρίξεις μια κλωτσά κάτω απ’ το τραπέζι στο δικό σου όταν θ’ αρχίσει να ρωτάει το μηχανικό μπροστά σε όλους πού θα βάλετε το υδρομασάζ και να έχεις προετοιμάσει το μωρό να μην αρχίσει να σε τραβολογάει να φύγετε γιατί του υποσχέθηκες να το πας στη Disneyland κι επειδή ό,τι θυμάται χαίρεται Παρίσι θέλει – τώρα το θέλει . 

Επίσης κι εσύ θα πρέπει να συγκρατηθείς κι όταν σε πλευρίσουνε οι άλλες μαμάδες για να δούνε τι καπνό φουμάρεις ,  να μην αρχίσεις να τους ζητάς το e-mail τους για να τους στείλεις κάτι παραδοσιακές συνταγές της Προβηγκίας , ούτε να τις ρωτάς αν έχει franchise κοντά ο Χόντος γιατί σου τελειώνει η μάσκα με αγγούρι που σου χαρίζει αυτήν την εκπληκτική φρεσκάδα .   

Αντίθετα , να δεις τι πέραση που θα ’χει  το αιώνιο απόφθεγμα , το «χωράφι όσο το μπορείς και σπίτι όσο να χωρείς» , που το σιχαινότανε η μάνα σου γιατί της το σβούραγε η γιαγιά σου κάθε φορά που πιάνανε τον καυγά γιατί δεν πουλάνε εκείνα τα κατσάβραχα να πάρουνε μεγαλύτερο διαμέρισμα και σου καρφώθηκε εσένα και να που θα σου χρειαστεί . 

Θα τους το πετάξεις με αθωότητα όταν θα σε ψαρεύουνε τι πανωσήκωμα θα κάνεις κι αν θα τους κόψεις τη θέα όπως το ’χουνε συνήθειο οι επαγγελματίες οικολόγοι , που όταν είναι να χτίσουνε σφάζουν στα θεμέλια την οικολογική συνείδηση να τους πάει γούρι .

Όταν θα στεριώσετε και θα τους μαθαίνετε τι κόλπα κάνει αυτό το διαβολόκουτο το laptop και θα τους φτιάχνετε τις προσκλήσεις  για το χορό του εξωραϊστικού τους σε ανταπόδοση που σας ξεστράβωσαν γιατί θέλατε να φυτέψετε ζαρζαβάτια , να τρώτε υγιεινά και πήγε ο γεωπόνος που σας είδε  άσχετους να σας πουλήσει το ένα άλλο ένα και τον έβαλαν στη θέση του γιατί «τα παιδιά είναι δικά μας» , θα δείτε ότι σας ενώνουν πιο πολλά απ’ όσα σας χωρίζουν . 

Και θα γελάς με τον εαυτό σου που  σ’ έπιασε  αλλεργικό σοκ από τη γύρη και πήρες τ’ αμάξι κι έτρεχες να βρεις πολυώροφο κτήριο να μπεις στο ασανσέρ να νιώσεις στο φυσικό σου περιβάλλον .

Κάθε αρχή και δύσκολη , πόσο μάλλον η σωστή .


ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΕΠΕΣΕΣ

Σιγά κοπέλα μου . Δεν θα δόσεις εξετάσεις . Σήκω λίγο τα μάτια σου , δες τι πλάκα έχει το μωρό που μπήκε με τα ρούχα μέσα στη θάλασσα . Άλλαξέ το γιατί θα πουντιάσει . Μπα . Σκούντα  το μπαμπάκα του να το αλλάξει , που όση ώρα διάβαζες κοιμόταν αραχτός και έκοβε κορδέλα . Εσύ να παραγγείλεις ουζάκι με πάγο γιατί σε θέλω στα κέφια σου . Έχουμε δουλειά .

                        



ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ

Τι είναι η πατρίδα μας ; Έλα μου ντε …

Άντε και τα παρατάς , άντε και φεύγεις . Πού ακριβώς θα πας η οικογενειάρχισσα να μακροημερεύσεις ; Στο χωριό σου είπαμε γιοκ, στο δικό του είπαμε τζιζ , ε πού στο διάολο θα πάτε ;

Θα το πιάσουμε το πράγμα κατά περίπτωση  και εξατομικευμένα που είναι και ο σύγχρονος τρόπος καθορισμού του target group που λες κι εσύ στις τρίμηνες ανταλλαγές στρατηγικών και τους ταπώνεις όλους .

Πάνω κάτω χίλια χιλιόμετρα ύψος και τρακόσα φάρδος έχει η μήτρα που γέννησε τη φιλοσοφία , την ιστορία , την τέχνη και τα υπόλοιπα κλισέ . Ούτε κλαίει , ούτε γελάει . Ούτε μεγάλη , ούτε μικρή .

Θα την κάνουμε φύλλο και φτερό με τη μεθοδικότητα που αρμόζει σε ανθρώπους που έχουν περάσει απ’ τα γραφεία τους τόνοι στατιστικών . Και θα βρούμε ακριβώς ποιος είναι ο τόπος που θα πας να φυτέψεις τη ζωή σου για ν’ ανθίσει .

                            


ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ

Μέτρα τα κότσια σου . Αν το κριτήριο του πόσο έχεις απομακρυνθεί από τον πολιτισμό είναι πόσο πίσω σου έχεις αφήσεις  την τελευταία boutique του Louis Vouitton  , άστο , μην ξανοίγεσαι .  Θα τα βρεις μπαστούνια .

Αν ωστόσο νιώθεις μια ακαταμάχητη διάθεση φυγής να σε σπρώχνει , γιατί στο φινάλε – φινάλε δεν είσαι και καμμιά ξενέρωτη , η γιαγιά σου η συχωρεμένη έφτιαχνε τραχανά με τα χεράκια της κι είδε κι έπαθε να της το κόψει το συνήθειο η μαμά όταν τα ’πιασε ο μπαμπάς και στο σπίτι  μπαίνανε μόνο βραστερά ιταλικά σπαγγέτι , αφέσου στο σπρώξιμο και βλέπουμε .

Για την περίπτωσή σου , καλό είναι να μην πας μακριά . Με καταλαβαίνεις . Θυμήσου που είχατε συνέδριο με τους ξένους και θέλατε να τους δείξετε και ολίγη από ύπαιθρο  κι εσύ πρότεινες να τους πάτε στα Κύθηρα με το επιχείρημα ότι πρέπει να τονίσουμε το συνεδριακό τουρισμό στην παραμεθόριο . Θυμάσαι πόσο καιρό γέλαγε εις βάρος σου ο σιχαμένος ο από κάτω σου . Μόνο στο Internet που δε σ’ έβγαλε .

Μπορεί να είδες στο τελευταίο Madame Figaro εκείνο το άρθρο για το πώς διατηρούν σφριγηλό το σώμα τους οι χωριατοπούλες στη Ροδόπη με ένα μοναδικό συνδυασμό άσκησης και υδροδυναμικού μασάζ , αλλά άμα με αφήσεις να σου κάνω τη μετάφραση θα απογοητευτείς.

 «Άσκηση» πάει να πει να τσαπίζεις τις κοτρόνες μπας και βρεις  χώμα , και «υδροδυναμικό μασάζ»  είναι που δεν έχουνε ζεστό νερό και πάνε στο ποτάμι γιατί κάπου πρέπει να ξεβρομίσουνε οι έρμες μετά το τσάπισμα . Αυτές είναι μαθημένες , εσύ ξέχνα το .
Μη σε παίρνει από κάτω .
 Ξέρεις τι κοντά που είναι στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου η Εύβοια ας πούμε; Δυο βήματα . Ούτε νησί δεν είναι πια . Την έχουνε ζέψει στο κάρο της Αθήνας με γέφυρες και παραγέφυρες και σε δυο ωρίτσες πας κι έρχεσαι . Και παρ’ όλο που είναι μια ανάσα δρόμος , μόλις κάνεις έτσι κι ανέβεις πάνω της , είσαι μέσα στα όνειρά σου σε στυλ «η πετυχημένη και ο κρυφός της κόσμος».

Μπορείτε κάλλιστα να βρείτε ένα κτήμα σαν κι αυτά που παλιά τα λέγανε «κέντρο – απόκεντρο» , κοντά στο πλησιέστερο υποκατάστατο πρωτευούσης, τύπου Χαλκίδα και να την περάσετε ζάχαρη .

Σε τέτοια μέρη ο κόσμος είναι μαθημένος . Δεν θα σε στραβοκοιτάξει άμα κλαδεύοντας τις τριανταφυλλιές σου  πατήσεις το θρήνο και το σκούξιμο γιατί σου ’σπασε το νυχάκι το μικρό . Θα σε συμπονέσουνε και θα σε στείλουνε επειγόντως στο διανυκτερεύον  beauty  center να στανιάρεις . 

Επίσης το μωρό θα συνεχίσει απτόητο την εξάσκησή του στην Ανωτάτη Ποκεμονική και την Υψηλή Ντισνεϊκή και δεν θα πάθει σύνδρομο στέρησης . Και βεβαίως να μην ξεχνάμε τα πρακτικά : ο άντρας ο κουβαλητής ο καραστελεχαράς σου μπορεί άνετα να συνεχίσει να στα φέρνει και να μην αφήσει τη λαμπρή καριέρα του . Άμα τσινίξει ότι δεν τον σκέφτεσαι να είναι τόσες ώρες κάθε μέρα στο δρόμο , να τον πας μια βόλτα στα Βριλήσσια  , που θέλει να αγοράσετε , να το δει με τα μάτια του  που θα βγάλει αράχνες ο κώλος του να οδηγάει .

Μέχρι μαθήματα Φενγκ Σούι μπορεί να ξεκινήσετε , γιατί φοριέται πολύ η ανατολή κι όλο και κάποιος Δάσκαλος – Θεραπευτής – Χαρισματικός θα βόσκει στην περιοχή και θα παραδίδει μαθήματα κατ’ οίκον σε τιμές λογικές .

 Και αν υποθέσουμε ότι σας πιάνει οικογενειακά  άσθμα γιατί δεν έχετε εισπνεύσει καυσαέριο για πάνω από μια βδομάδα , κάνετε το ανάποδο από ό,τι κάνετε τώρα και πάτε Σαββατοκύριακο στην Αθήνα . Έχει πολύ γέλιο να οδηγείς ΠΑΝΤΑ αντίθετα από τους εκδρομείς που  σε βρίζουνε γιατί  εσύ βρίσκεσαι  από το ρεύμα που δεν έχει κίνηση .

Την Εύβοια ενδεικτικά τη λέμε . Εσύ μπορείς να κάνεις παπάδες πάνω σ’ αυτόν τον καμβά . Μπήγεις ένα διαβήτη στην καρδιά του λίκνου της δημοκρατίας και κάνεις έναν κύκλο με πραγματική ακτίνα πάνω – κάτω τα εκατό χιλιόμετρα .

 Ό,τι νησί σου κάτσει εκεί μέσα το ξεχνάς  , γιατί η Τζια ας πούμε που πετάγεσαι τρεις – τέσσερις φορές το καλοκαίρι για να φάτε ψάρι στο Βουρκάρι και να κολυμπήσετε κλεφτά  στον Κούνδουρο με θέα τα παραδοσιακά αυθαίρετα , το χειμώνα αποκλείεται από τα μποφόρ  και είναι ο εαυτός της και θα σου κάτσει στο λαιμό . 

Στους ντόπιους αρέσει καλύτερα , στους παλιούς αρέσει καλύτερα κι εσένα σε λίγο θα σ’ αρέσει καλύτερα , αλλά τώρα θα φρικάρεις.  

Να βάλεις με το νου σου ότι στο συνολάκι «εκατό χιλιόμετρα παραέξω» περιλαμβάνονται και το Γαλαξίδι και το Λουτράκι και το Ξυλόκαστρο , μη σου πω και το Ναύπλιο παίζει δυνατά .  Κάντε μια τσάρκα αναγνωριστική κι άσε να δεις τι θα πει και το μωρό που τα ωραία τα μυρίζεται από ένστικτο .

Παραδέξου το . Ακούγεται κούκλα . Πού να το δεις με τα μάτια σου.  Να δεις τον εαυτό σου λέει να σουλατσάρει φθινόπωρο στην παραλία και να μην είναι Σάββατο , να ’ναι καθημερινή . Ασύλληπτα πράματα . Το νινί μπροστά σου παίζει με το κουτάβι  που του το πήρατε επιτέλους γιατί έχετε γκαζόν με το τσουβάλι για να κάνει τα κακά του  , ο άντρας σου έχει πάει να ξεπαρκάρει τ’ αμάξι και χτυπάει το κινητό σου . Και να δεις ένα μυστήριο , δεν σε πιάνει τρέμουλο . 

Δεν υπάρχει περίπτωση να ’ναι για κακό , δεν είσαι πια δουλοπάροικος πολυτελείας. Κάποια κολλητή καινούρια θα ’ναι , απελεύθερη κι αυτή , που πήρε να δει πώς θα σε ψήσει να πάτε για καφέ . Είσαι σε κοσμοϊστορικό δίλημμα : να πας για γυναικοκουβέντα και χαχανητό εις βάρος των συζύγων (κι ο δικός σου μαμούχαλος ρε παιδί μου ; Κι ο δικός μου , όλα στα χέρια  τα περιμένει , αν δε βρω εγώ γυναίκα , είναι τελείως ανάξιος , θα πνιγούμε στη βρώμα μας , τι κακό κι αυτό)  ή να συνεχίσεις να βολτάρεις οικογενειακά ; Τέτοιες δυσκολίες λέμε .

Αυτήν την  επιλογή την ονομάζουμε «μονά ζυγά για πάρτη μου» . Άμα σε παίρνει σου τη συνιστώ ανεπιφύλακτα .

                                                                      

ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ

Δεν είσαι τέτοιο παιδί εσύ ; Δεν είσαι κανένα κακομαθημένο ; Μην κοιτάς που τα ’φερε έτσι η ζωή και χαραμίζεσαι στα γραφεία , εσύ στύβεις την πέτρα και βγάζει πετιμέζι ; Μια χαρά θα τη βολέψεις.  Έχεις μια βεντάλια ολόκληρη από επιλογές .

Αν δεν νιώθεις αποτυχημένη γιατί είσαι καλύτερη , ομορφότερη κι εξυπνότερη απ’ τη Γιάννα και δεν το χωράει ο νους σου ότι δεν είσαι Γιάννα στη θέση της Γιάννας .

Αν τα έξοδά σου για κομμωτήριο και ρούχα δεν τα καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός και δεν είναι στα άμεσά σου σχέδια να διορθωθεί αυτή η αδικία εις βάρος σου και ν’ αρχίσει επιτέλους να τα καλύπτει .

Αν δεν νιώθεις ιερή οργή όταν δεν σε αναγνωρίζει ο μετρ του Πρυτανείου – τη Γιάννα δηλαδή γιατί την αναγνωρίζει .

Αν δεν κάνεις προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη κάθε φορά που οι απολίτιστοι σου σερβίρουν το λευκό σου φίνο κρασί σε θερμοκρασία βρασμού .

Αν δεν σκοπεύεις να στείλεις εξώδικο στο  σχολείο του παιδιού και να τους σύρεις στα δικαστήρια γιατί ανοίξανε τις πόρτες και μπήκανε μέσα και τα παρακατιανά μόνο και μόνο γιατί πληρώνουνε τα δίδακτρα οι πατεράδες τους – αν δεν σέβονται οι ίδιοι την παράδοσή τους θα τους μάθεις εσύ τι εστί βερίκοκο .

Αν έτσι έχουν τα πράματα , και είναι τσεκαρισμένο ότι είσαι φυσιολογικός άνθρωπος , μπορείς να πας όπου γουστάρεις . Και θα σ’ αρέσει παντού .  Δεν θα τα μαζέψεις ας πούμε άρον – άρον μεσ’ τη νύχτα γιατί στο καφενείο του χωριού δεν ξέρουν να φτιάχνουν ένα ντράι μαρτίνι της προκοπής .

Έτσι , μπορείς να βρεθείς – με λίγο σπρώξιμο εννοείται – όπου προστάζει  η καλή σου η  μοίρα . Τι πάει να πει πέφτει μακριά η Πάργα ; Μακριά από πού ; Είναι δίπλα στην Πρέβεζα και δυο απλωτές  απ’ τη Βενετία . 

Κι η Καβάλα είναι δίπλα στη Θεσσαλονίκη . Μην πούμε για το Βόλο , είναι το Κέντρο του Σύμπαντος , και με το μάτι φαίνεται . Κι όλα αυτά τα σημάδια στο χάρτη , έχουνε γύρω – τριγύρω κάτι παραδείσους τσέπης , να τους βλέπεις και να τα χάνεις .

 Στήνεις το τσαρδάκι σου σε μια Αγιά ή σ’ ένα Μόρφι ή σ’ έναν Παλαιόπυργο (από ονόματα όρεξη να ’χεις),   και ζείτε εσείς καλά και το μωρό καλύτερα .

Μη διστάζεις . Και Βασιλόπουλο έχουνε και Mark and Spensers και shopping center .  Της παγκοσμιοποίησης το κάγκελο . Και να θέλεις να τη γλιτώσεις , θα σου στέλνουνε τα κουπόνια στο σπίτι . Και αγγλικά θα βρεις και γαλλικά και ωδεία . 

Από τα μαθημένα μας,  αχρείαστα να ’ναι , όλα στα πόδια σου θα τα ’χεις .  Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω που λένε και στα panels . Η Ελλάδα στρούγκα δε γίνεται ξανά που να τη σφάζεις στο γόνατο . Το ’χει στο αίμα της πια το κέτσαπ .

Εσείς τώρα , καλά παιδιά είσαστε , ένα κάρο πράματα ξέρετε να κάνετε , όλο και κάποια φαεινή θα σας κατέβει για να βγάλετε τα χρειαζούμενα . Μη σε πιάνει ίκτερος στην ιδέα ν αλλάξεις επάγγελμα  . Ίκτερος να σε πιάνει που σπούδασες πολιτική οικονομία για να καταλήξεις βοηθός απατεώνα . 

Τους προκομμένους σου , έτσι και τους βουτήξει καμμιά εκπομπή  στο στόμα της , θα κλείνουν το ρήμα «στρίβω» σ’ όλες τις φωνές και σ’ όλες τις εγκλίσεις . Αφού την έχεις βγάλει καθαρή με δαύτους , τίποτα δεν αποτελεί για σένα πρόκληση . 

Κι αφού πουλάς τα σαπάκια τους για προϊόντα , όλα μπορείς να τα κάνεις . Πάντως για να χαθείς δε χάνεσαι , μη μου φοβάσαι .  Το λέει και το σπλάχνο σου  που είναι σπίρτο : έχει την καλύτερη μαμά και τον καλύτερο μπαμπά στον κόσμο . Και τους πιο έξυπνους . Κι ακόμα δεν του ’χει τύχει να σας δει χωρίς υπερκόπωση .

Σκέψου τι μπορείς να κάνεις αν για ν’ ανοίξει το μάτι σου δε σου χρειάζεται μισός κουβάς τονωτικά . Θαύματα . Όπου και να σου γυαλίσει να πας , τα θαύματα τα θέλουν . Φιλάω σταυρό .

                     

ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΓΜΕΝΟΥΣ

Σε φάγανε μπαμπέσικα στη στροφή και δώσανε την θέση σου , που ήτανε καπαρωμένη , στην ελεεινή την καινούρια που δεν έχει ούτε ιερό ούτε  όσιο και κάνει καριέρα απ’ το κρεβάτι ;

Απορρίψανε την αίτηση για το στεγαστικό κι έχετε πάθει σκοτοδίνη , τι θα  πείτε οι ταλαίπωροι  στο παιδί που το ’χει δέσει κόμπο ότι σ’ ένα μήνα , άντε δύο το πολύ θα έχει ιδιωτικό χώμα για να λερώνεται ;

Μπαίνει σε διαδικασία συγχώνευσης η εταιρία του άντρα σου και τον ζώσανε τα φίδια γιατί αρχίσανε οι ψίθυροι για πιο ευέλικτο σχήμα κι αυτό πάει να πει τρώει πόδι ;

Τόσο το καλύτερο .

Αν έχουνε πάει έτσι σκατά τα πράματα  κι  έσκασε η Νέα Οικονομία πάνω σου με φόρα , έχεις ένα φοβερό πλεονέκτημα : δεν είσαι πια μαλάκας .

Μαζεύεις τις οικονομίες σου , δαγκώνεις τους δικούς σου χωρίς τύψεις , γιατί βάλανε κι αυτοί το χεράκι τους σ’ αυτήν την κατρακύλα και γίνεσαι Λούης .

Κι επειδή ξεθόλωσε το μυαλό σου απ’ τις παπαριές που σου πουλάγανε τόσα χρόνια , ότι τάχα μου και δήθεν η ζωή ανήκει στους αυτοδημιούργητους  και το ξέρεις τώρα ότι η ζωή ανήκει σ’ αυτούς που ανήκε πάντα , στους κληρονόμους .

Κι επειδή δε γουστάρεις άλλο  να σκύβεις το κεφάλι , γιατί και που το ’σκυψες πάλι χαΐρι δεν είδες .

Κι επειδή έχει ήδη φύγει η γη κάτω απ’ τα πόδια σου και τον συνήθισες  τον ίλιγγο .

Δεν μπορεί παρά να σκίσεις .

Όλη η επικράτεια στο πιάτο . Αφού είσαι έτοιμη να αφήσεις το φουλάρι και να βάλεις το φακιόλι , μέχρι  στην άγονη γραμμή μπορεί να φτάσει η χάρη σου . Και θα δεις με τα μάτια σου ότι άγονοι ήταν αυτοί που την είπανε  έτσι , η γραμμούλα μια χαρά είναι . 

Τα μέρη που κάποτε τα λέγανε «τα κράκουρα» και μετά τα βαφτίσανε «ο απόλυτος προορισμός για extreme games» και τα μαγαρίζουνε με τις 4Χ4 βενζινοφακλάνες τους κανονικά δεν είναι για τα μούτρα τους , είναι για τα δικά σου .

Να σου πω για Σαμοθράκη ; Να μιλήσουμε για Σύμη ; Να πούμε για  τα χερσαία και τα ορεινά ; Από πού ν’ αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε . Να πηγαίνει η μάνα και το παιδί ν’ αράζει . Θες να πιάσουμε την Κρήτη που είναι μια ήπειρος από μόνη της ; Όρεξη να ’χεις . 

Με τον ανθρωποδιώκτη που έχει σαρώσει όλη τη χώρα για κοντά πενήντα χρόνια , έχει μαυρίσει το μάτι τους για άνθρωπο . Για άνθρωπο κανονικό μιλάμε τώρα , όχι γι’ αυτούς με τα κράνη και τις επιγονατίδες , που είναι το ψωμί του ορθοπεδικού χειρουργού γιατί σπάνε τα παΐδια τους με τα κανό και αποκλείονται οι άσχετοι στα χιόνια και τρέχουνε οι διασώστες και δε φτάνουνε , αυτούς ίσα για να τους ξεπουπουλιάσουνε τους θέλουν . 

Εσάς , που θα πάτε οικογενειακά και μαζεμένα και με τα μάτια γουρλωμένα , γιατί τόση ομορφιά δεν τη χωράει ο νους σας , θα σας έχουνε στα όπα – όπα . Θα κοιτάξουνε να σας γητέψουνε για τα καλά , να σας δέσουν μπας και τους φύγετε . 

Θα φιμώσουνε το δύστροπο το γερόντιο που θα σας κοιτάει με μισό  μάτι μόλις παρκάρετε στον πλάτανο , γιατί μια φορά που ήρθανε κατά τα μέρη τους ξένοι , δημοσιογράφοι ήτανε  , φάγανε καλά , ήπιανε τον αγλέωρα κι απέ γράφανε στις κωλοφυλλάδες τους τι άγριοι που ήντουσαν λέει οι αθρώποι , άντε μη σηκώσει τη μαγκούρα του . 

Θα ενθουσιαστούνε που θα περνάτε γενεές δεκατέσσερις το κωλοκράτος και που θα σας βρουν  βασιλικότερους του βασιλέως στο ζήτημα  «ποιες Βρυξέλλες ,  τι να μας πουν οι Βρυξέλλες , τι έχουν οι Βρυξέλλες έξω από λαχανάκια Βρυξελλών , ούτε στα γουρούνια δεν αρέσουν » .

Αυτοί από τα γεννοφάσκια τους είναι ελεύθεροι και πειραχτήρια , εσείς είσαστε νεοφώτιστοι , έχετε να ρίξετε κάτι ηρωικά τσιμπούσια τσουγκρίζοντας τα ποτήρια σας στην υγειά των κορόιδων που πληρώνουνε τη μελιτζάνα τουρσί για χαβιάρι και που πάνε στα ρεστωράν της μόδας για να φάνε ζωοτροφές και που σε λίγο θα αγοράζουν και τον αέρα που αναπνέουν και πάλι νισάφι δεν θα πούνε .

Σε κάνα χρόνο το πολύ , που θα έχεις φέρει σε λογαριασμό το σπίτι , θα τα έχετε βολέψει οικονομικά γιατί σας χρειάζονται πολύ λιγότερα για να την περνάτε άρχοντες , θα έχει ησυχάσει και το κεφάλι σου από το μωρό , που άμαθο όπως ήταν , σκουντούφλαγε και στα χαλίκια κι έσπαγε τα μούτρα του και θα έχεις τινάξει από πάνω σου τελείως το στυλάκι «πίσω όλοι και σας έφαγα – τρέμε επιχειρηματικέ κόσμε – κρατάω filofax» , θέλω να ’μαι από μια μεριά και να σε βλέπω . Και να σε καμαρώνω .

Δεν ξέρεις καμμιά φορά . Ο κόσμος είναι μικρός . Μπορεί και να πέσουμε η μια πάνω στην άλλη . Θα σ’ αναγνωρίσω απ’ το λεπτό δερμάτινο που σου ξέμεινε απ’ την γκαρνταρόμπα γραφείου . Κι απ’ το χαμόγελο που λέει «τι εύκολο που ήταν , τι ξύπνια που φέρθηκα , τι καλά που περνάμε , τι γλυκό μωρό έχω , τι ωραία που είναι η ζωή» . Το χαμόγελο του ανθρώπου που ξέρει από πρώτο χέρι τι πάει να πει

ΛΑΣ ΦΕΥΓΑΣ


ΠΟΥ ΠΑΣ ΚΑΛΕ ;


ΒΕΡΑ ΝΤΙΚΕΫ


(Συνεχίζεται...)


'' ΛΑΣ ΦΕΥΓΑΣ-Οδηγός Κυριλέ Μετανάστευσης '' Α' Μέρος- Από τη ΒΕΡΑ ΝΤΙΚΕΫ  


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα