Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Το ...βλέπουμε, αλλά το γράφουμε λάθος.



Η ετυμολόγηση μιας λέξης άρα μιας έννοιας, μας βοηθά στο να τη γράψουμε ορθά. Πολλές φορές όμως γράφουμε χωρίς να σκεφτόμαστε είτε γιατί δεν έχουμε μάθει να το κάνουμε είτε γιατί οι ίδιοι οι δάσκαλοι, μας υπέδειξαν λανθασμένη γραφή. Προφανώς από άγνοια τους.
Παρατηρώ πως σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 98%, η ορθογραφία του ρήματος που σημαίνει "βλέπω", "παρατηρώ" είναι λανθασμένη.
Δε μπορώ να κατανοήσω γιατί θα πρέπει να επιμένουν οι φιλόλογοι στο ρήμα "κοιτάζω", όταν θέλουν να
καταγράψουν την έννοια της παρατήρησης. Δε μπορώ να κατανοήσω γιατί το ποσοστό που ανέφερα παραπάνω, συνεχίζει να ανορθογραφεί.

Το ρήμα "κοιτάζω" προέρχεται από την "κοίτη". Σημαίνει πως "βάλλω εις την κλίνη". Πιο απλά πως πέφτω να κοιμηθώ, πως πλαγιάζω, πως κατακλίνομαι. Όταν ρωτάμε "πού κοιτάζεις;" είναι σαφές πως θα πρέπει να ρωτάμε για το πού κοιμάται κάποιος ή ακόμα και μεταφορικά για το πού διαμένει.
Από το παραπάνω ρήμα προέρχονται τα :  "κοιτασία" (συνοίκηση), "κοιτώνας" (δωμάτιο ύπνου), "κοίτασμα", "κοιτάμενος" (κλινήρης).

Όταν θέλουμε να ορθογραφήσουμε το ρήμα που σημαίνει "βλέπω" και "παρατηρώ", τότε γράφουμε "κυττάζω".
Το ρήμα αυτό προέρχεται από το "κυπτάζω", που σημαίνει περιεργάζομαι κάτι, εξετάζω από κοντά και ερευνώ με λεπτομέρεια. Στη Λυσιστράτη ο Αριστοφάνης γράφει : "Τι κυπτάζεις έχων περί την θύραν;"

Είναι σαφές πως η παρατήρηση ενός αντικειμένου από κοντά, έχει περισσότερη σχέση από την ενέργεια του να πέσω να κοιμηθώ, όταν θέλουμε να ορθογραφήσουμε το ρήμα της παρατήρησης.

Είναι στο χέρι μας να κρατήσουμε ζωντανή τη γλώσσα. Ετυμολογία σημαίνει ορθή γραφή. Σημαίνει αρμονία. Είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε να φαλτσάρουμε.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα