Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Περισσότερα από 6 στα 10 παιδιά με λευχαιμία μπορούν να γίνουν καλά


Στη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων (ΜΑΚ) βρίσκεται η λύση για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες οικογένειες στη χώρα μας... με παιδιά που πάσχουν από σοβαρά γενετικά, αιματολογικά και νεοπλασματικά νοσήματα.


Περισσότερα από 6 στα 10 παιδιά με οξεία λευχαιμία σήμερα μπορούν να ιαθούν πλήρως, ενώ το ποσοστό ίασης σε κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες και απλαστική αναιμία φθάνει το 75% και με αιμοσφαιρινοπάθειες το 95%...

Το ιδιαίτερα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο αυτό μήνυμα καταδεικνύει την ανάγκη εξεύρεσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών στη χώρα μας, καθώς οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις (ποσοστό περίπου 70%) πραγματοποιούνται έως τώρα από κύτταρα που προέρχονται από τις διεθνείς τράπεζες εθελοντών δοτών.

Στον αντίποδα αυτής της αισιοδοξίας βρίσκεται η παιδική και εφηβική παχυσαρκία, η οποία τα τελευταία χρόνια λαμβάνει διαστάσεις πραγματικής επιδημίας στη χώρα μας, με αποτέλεσμα τα Ελληνόπουλα να θεωρούνται σήμερα τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη.

Απότοκη αυτής της κατάστασης είναι μια σειρά ψυχοκοινωνικών δυσλειτουργιών που «ενσκήπτουν» στον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό, όπως αυξημένο άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, θυματοποίηση λόγω σχολικού εκφοβισμού, κοινωνική απομόνωση και χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, οι οποίες χρήζουν άμεσης και σωστής αντιμετώπισης από τους ειδικούς.

Τα ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα διογκώνονται στην εφηβεία, αναπτυξιακή περίοδο κατά την οποία η αποδοχή από την ομάδα των συνομηλίκων και οι σχέσεις με το άλλο φύλο αποκτούν πρωταρχική σημασία και υποστηρίζουν ουσιαστικά την αυτοεκτίμηση του εφήβου και την προσπάθειά του για ανεξαρτησία από τους γονείς.

Αυτά είναι μερικά από τα πλέον ενδιαφέροντα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων (Ε.Κ.Π.), το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα και είναι αφιερωμένο στης μνήμη του Ακαδημαϊκού Καθηγητή Παιδιατρικής Ν. Ματσανιώτη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Π. Καθηγητή κ. Γεώργιο Χρούσο, στο Συνέδριο θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν στην υγεία του παιδιού από τη γέννησή του έως και την προχωρημένη εφηβεία. Ο κ. Χρούσος τόνισε ότι η Παιδιατρική στη χώρα μας βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, γεγονός που αποδεικνύεται από τους δείκτες υγείας των παιδιών μας, οι οποίοι είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στα αισιόδοξα μηνύματα κατά των νεοπλασμάτων, ο Παιδίατρος – Αιματολόγος, Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κ. Στέλιος Γραφάκος πρόσθεσε ότι μόνο το 30% των ασθενών βρίσκει συμβατό δότη από το οικογενειακό του περιβάλλον, γεγονός που θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει όλους μας για τη δημιουργία εθελοντών δοτών.

ΠΗΓΗ
  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα