Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Μπορεί να υπάρξει μια καρδιά που κάποιον τον μισεί και κάποιον άλλον τον αγαπάει;




Είναι σαν να λες ότι ο άνθρωπος είναι μερικές φορές ζωντανός και μερικές φορές πεθαμένος!

Η αγάπη και το μίσος δεν μπορούν να συνυπάρξουν μέσα στην ίδια καρδιά. Αυτά τα δύο είναι τόσο αντί­θετα, όσο η ζωή και ο θάνατος. Δεν μπορούν να συνυ­πάρξουν μέσα στην ίδια καρδιά. Τότε, τι είναι αυτό που ονομάζεις αγάπη; Όταν υπάρ­χει λιγότερο μίσος, το ονομάζεις αγάπη κι όταν υπάρχει περισσότερο μίσος, το ονομάζεις μίσος.

Υπάρχουν μικρότερες και μεγαλύτερες αναλογίες του ίδιου του μίσους. Δεν υπάρχει όμως καθόλου αγάπη. Το λάθος συμβαίνει εξαιτίας της διαβάθμισης. Εξαιτίας της διαβάθμισης, μπορεί να θεωρείς λανθασμένα ότι το κρύο και η ζέστη είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Δεν είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η ζέστη και το κρύο είναι διαβαθμίσεις του ίδιου πράγματος. Αν η αναλογία της ζέστης γίνει μικρότερη, τότε κάτι αρχίζει να νιώθει κρύο. Αν η αναλογία της ζέστης γίνει μεγαλύτερη, τότε το ίδιο πράγμα αρχίζει να νιώθει ζέστη.


Εσύ γνωρίζεις το μίσος με τον ίδιο τρόπο. Τη λιγότερο συμπυκνωμένη μορφή μίσους την καταλαβαίνεις ως αγάπη και την πολύ συμπυκνωμένη μορφή μίσους την καταλαβαίνεις ως μίσος. Η αγάπη όμως δεν είναι με κανένα τρόπο μια μορφή μίσους. Η αγάπη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το μίσος. 
Έχεις γνωρίσει ποτέ την αγάπη; Έχεις γνωρίσει ποτέ την ειρήνη; Είναι επίσης δύσκολο να πεις οτιδήποτε γι’ αυτά. Τι γνωρίζεις εσύ; Εσύ γνωρίζεις την ανησυχία. Ναι, μερικές φορές η ανησυχία έχει μικρότερο βαθμό, ο­πότε τη νομίζεις για ειρήνη. Στην πραγματικότητα, είσαι τόσο ανήσυχος, που αν η ανησυχία γίνει κάπως μι­κρότερη, σου δίνει την αυταπάτη της ειρήνης.
Ένας άνθρωπος είναι άρρωστος. Όταν η αρρώστια γί­νεται κάπως μικρότερη, λέει πως έχει γίνει υγιής. Αν η αρρώστια που τον περιβάλλει γίνει κάπως μικρότε­ρη, νομίζει πως έχει γίνει υγιής. Ποια είναι όμως η σχέ­ση της υγείας με την αρρώστια; Η υγεία είναι κάτι εν­τελώς διαφορετικό.

Πολύ λίγοι από μας είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την υγεία. Ε­μείς γνωρίζουμε περισσότερη αρρώστια, λιγότερη αρ­ρώστια, μα δεν γνωρίζουμε την υγεία. Εμείς γνωρίζου­με περισσότερη ανησυχία, λιγότερη ανησυχία, μα δεν γνωρίζουμε την ειρήνη. Εμείς γνωρίζουμε περισσότερο μίσος, λιγότερο μίσος. Εμείς γνωρίζουμε περισσότερο θυμό, λιγότερο θυμό...

Απόσπασμα από το βιβλίο του Osho 
"Tαξίδι προς τα μέσα" 


pulseoflove

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα