Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Πώς να αντιμετωπίζουμε τη δυσαρέσκεια που νιώθουμε

Πώς να αντιμετωπίζουμε τη δυσαρέσκεια που νιώθουμε;

Ο περισσότερος κόσμος, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου μας του εαυτού αντιμετωπίζει δυσαρέσκεια, είτε σε μεγάλο είτε σε μικρό βαθμό. Πάντα θα μπορούμε να σκεφτούμε κάτι που «μας χαλάει». Κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα ή κάτι που «χάσαμε μέσα από τα χέρια μας». Θυμάμαι στα φοιτητικά μου χρόνια, όσο παραγωγικός και να ήμουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όταν ξεχνούσα ή δεν προλάβαινα να κάνω μια δουλειά, τα έβαφα μαύρα. Δεν ήταν καν συνειδητή επιλογή, ο εγκέφαλος μου ήταν τόσο καλά εκπαιδευμένος στο «θα μπορούσα να κάνω και κάτι παραπάνω» που έμπαινα αυτόματα σε διαδικασία «αυτοτιμωρίας».
«Αν βάλεις τον ανθρώπινο νου στον παράδεισο θα πει ότι κάτι δεν πάει καλά» Έκχαρτ Τόλε

Σε ποιες μορφές εμφανίζεται η δυσαρέσκεια;
Μερικές από τις πιο κλασσικές μορφές είναι:
  • Έχουμε τη συνεχή σκέψη ότι θα έπρεπε να ήμαστε καλύτεροι. Θα έπρεπε να κάνουμε περισσότερα και να είμαστε πιο παραγωγικοί.
  • Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το σώμα μας, το πρόσωπο μας.
  • Καταδικάζουμε τον εαυτό μας όταν χρονοτριβούμε ενώ θα έπρεπε να δουλεύομε.
Και το βασικότερο…
Νιώθουμε άσχημα που ήμαστε δυσαρεστημένοι, οπότε γινόμαστε ακόμα πιο δυσαρετημένοι και προσπαθούμε να τρέξουμε από το συναίσθημα της δυσαρέσκειας. Το φαινόμενο αυτό το παρουσιάζει ο Μάρκ Μανσον στο βιβλίο του και το ονομάζει «Feedback Loop from Hell».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα κάνουμε οτιδήποτε για να ξεφύγουμε από αυτή τη λούπα και να μουδιάσουμε τον μυαλό μας. Χρησιμοποιούμε τη διασκέδαση, το αλκοόλ, τον ύπνο και (το αγαπημένο μου) video games για να ξεχαστούμε, για να απαλλαχτούμε από τη δυσαρέσκεια, την οποία δεν έχτισε κανένας άλλος παρά εμείς.
Παρατήρησε το και εσύ στην προσωπική σου ζωή. Όσο και προσπαθείς να ξεφύγεις από συναισθήματα δυσαρέσκειας, τόσο αυξάνεις την πιθανότητα να επιστρέψει και μάλιστα με πολύ περισσότερη δύναμη.

Το παράδοξο με την δυσαρέσκεια

Μιας και βίωσα στο πετσί μου αρκετές καταστάσεις αυτοτιμωρίας και δυσαρέσκειας ήρθα στο πιο λογικό συμπέρασμα, που μπορεί να δει οποιοσδήποτε βρίσκεται έξω από την κατάσταση. Η δυσαρέσκεια μας χάνει πολύ περισσότερο χρόνο από όσο νομίζουμε.  Χρόνο στον οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό που γκρινιάζουμε ότι δεν έχουμε τον χρόνο να κάνουμε. Το γεγονός αυτό είναι τόσο παράδοξο, όσο και αλήθεια.

Τι μπορούμε να κάνουμε για τη δυσαρέσκεια;

Καταρχάς να πω ότι δεν είμαι ειδικός. Αυτό που μπορώ να σου πω καθαρά βιωματικά και αυτό που κάνω είναι να μην την αποφεύγω. Δεν πετυχαίνει πάντα και ειδικά τις φορές που δεν πετυχαίνει είναι διότι το μόνο που θέλω είναι να φύγει από πάνω μου. Αυτό που κάνω είναι να δω πως πραγματικά νιώθω στο σώμα μου. Παρατηρώ την αναπνοή μου και βλέπω τι γίνεται. Βασικό στοιχείο είναι να αφήσεις την λέξη «δυσαρέσκεια» για λίγο πίσω και να δεις τι συμβαίνει στο σώμα σου.
Όταν νιώθεις δυσαρέσκεια σε πιο μέρος του σώματος σου την νιώθεις;
Στο στομάχι;
Στην κοιλία;
Στους ώμους;
Παρατήρησε σε ποιο σημείο ή σημεία το εντοπίζεις και δώσε όλη σου την προσοχή. Το μυαλό σου θα θέλει να ξεφύγει όσο πιο μακριά γίνεται, μην προσπαθείς να το ελέγχεις. Στο κάτω κάτω, ο λόγος που γράφω αυτή τη στιγμή είναι γιατί κυριολεκτικά δεν μπορούμε να ελέγχουμε τις σκέψεις μας. Μπορούμε όμως να διαλέξουμε τι θα τις κάνουμε όταν έρθουν. Οπότε, άσε τις σκέψεις σου να περάσουν και επικεντρώσου στα σημεία που προανέφερα.

Δυσαρέσκεια και κίνητρα

Για να πάμε και από την αντίπερα όχθη, είναι αρκετές φορές που η δυσαρέσκεια μπορεί να δώσει στον οποιοδήποτε το κίνητρο για να αλλάξει μια κατάσταση. Ο Άντονι Ρόμπινς, περιγράφει πολύ όμορφα το φαινόμενο αυτό στο βιβλίο «Ξυπνώντας τον Γίγαντα μέσα σας». Πρακτικά λέει ότι είναι πολύ πιο παραγωγικό να βλέπουμε τα συναισθήματα μας ως «σημάδια» και όχι να τα διαχωρίζουμε σε αρνητικά και θετικά. Με βάση αυτή τη συλλογιστική πορεία, η δυσαρέσκεια μπορεί να μεταφραστεί σαν ένα σημάδι για να «σπρώξουμε» λίγο τον εαυτό μας και να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δυσαρέσκεια σαν το κλειδί που μπαίνει στη μίζα για να ξεκινήσει το αμάξι και όχι σαν καύσιμο. Από τη στιγμή που μπαίνουμε στην πορεία που θέλουμε η δυσαρέσκεια ποια δεν αποτελεί κίνητρο αλλά ανασταλτικό παράγοντα στην επιτυχία των στόχων μας.

Συνοψίζοντας
  • Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε το αίσθημα της δυσαρέσκειας μέσα μας. Το να νιώθουμε άσχημα για αυτό δεν βελτιώνει τα πράγματα.
  • Άκουσε το σώμα σου για λίγο.
  • Μερικές φορές η δυσαρέσκεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αρχικό κίνητρο.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα