Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

Οι τελευταίοι του είδους τους: οι φυλές που χάνονται

Ένας φωτογράφος ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και απαθανατίζει αυτόχθονες φυλές που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Καζάκοι: Τρεις άνδρες από το Καζακστάν πάνω στα άλογα τους, μαζί με τους αετούς που χρησιμοποιούν στο κυνήγι. Οι Καζάκοι κατάγονται από Τουρκικές, Μογγολικές και Ινδο-Ιρανικές φυλές. Image: Supplied
ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ένα φιλόδοξο σχέδιο, ο Βρετανός φωτογράφος Τζίμι Νέλσον (Jimmy Nelson) ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και επισκέφθηκε 29 αυτόχθονες φυλές για να αποτυπώσει τον τρόπο ζωής τους, προτού αυτές χαθούν για πάντα.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα εικονογραφημένο βιβλίο με τον τίτλο “Before They Pass Away” που περιέχει μια σειρά από πορτρέτα που καλύπτουν ολόκληρο τον πλανήτη, από τους Γκάουτσος της Αργεντινής έως τη φυλή Τσούκτσι (Chukchi) στο ΒΑ άκρο της Σιβηρίας, εκεί όπου συναντώνται ο Αρκτικός και ο Ειρηνικός Ωκεανός.
Ο Νέλσον αποθανάτισε αυτές τις φυλές χρησιμοποιώντας μια φωτογραφική μηχανή 50 ετών, με την οποία κατάφερε να αποδώσει αυτούς τους ανθρώπους και το περιβάλλον τους με εκπληκτική σαφήνεια.
Ντρόκπα: Μόνο 2.500 Ντρόκπα ζουν σήμερα σε τρία χωριά μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Οι Ντρόκπα είναι γνωστοί για τα φιλιά που δίνουν δημόσια και για το ότι ανταλλάσσουν μεταξύ τους τις γυναίκες τους. Image: Supplied
Θιβετιανοί: Μια ομάδα νεαρών βουδιστών μοναχών στο Θιβέτ με τις παραδοσιακές φορεσιές τους. Image: Supplied
Στην ιστοσελίδα του, ο Νέλσον αναφέρει ότι ο στόχος του ήταν να κάνει μια εθνογραφική καταγραφή «ενός κόσμου που εξαφανίζεται με γρήγορους ρυθμούς».
Ενώ ξέρει ότι το έργο του δεν θα σώσει αυτές τις φυλές από την εξαφάνιση εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, ελπίζει ότι θα τους βοηθήσει να κρατήσουν τις παραδόσεις τους και να διατηρήσουν ζωντανές τις φυλές τους.
«Θέλω να δείξω ότι αυτές οι φυλές είναι ήδη πλούσιες σε πολιτισμό και ότι έχουν κάτι που τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν. Θέλησα επίσης να τους δείξω ότι η σύγχρονη δυτική κοινωνία δεν είναι τόσο καθαρή και δεν αποτελεί πηγή έμπνευσης, όπως ο δικός τους πολιτισμός και οι δικές τους αξίες, και επομένως δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να επιθυμούν», αναφέρει ο Νέλσον στο Feature Shoot.
Χίμπα: Οι Χίμπα ζουν κρυμμένοι σε απρόσιτες περιοχές στη βόρεια Ναμίμπια και επιβιώνουν διατηρώντας κοπάδια από βοοειδή. Αυτή η αυτόχθονη φυλή συνεχίζει να αντιστέκεται στην τουριστική βιομηχανία παρά το γεγονός ότι προσελκύει γοητευμένους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Image: Supplied
Πολεμιστής Μάορι: Το τατουάζ είναι ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού των Μάορι της
Νέας Ζηλανδίας. Πιστεύεται πως μετανάστευσαν εκεί από την ανατολική Πολυνησία
στα τέλη της 1ης χιλιετίας. Image: Supplied

Γυναίκα από τη φυλή των Μάορι της Νέας Ζηλανδίας. Image: Supplied
«Παρ’ όλο που γνωρίζω ότι το φωτογραφικό υλικό μου δεν μπορεί να αποτρέψει την ενδεχόμενη εξαφάνιση των φυλών, πιστεύω ειλικρινά ότι βοηθά στη συνειδητοποίηση πως αν σεβαστούμε το φυσικό τους περιβάλλον και τον τρόπο ζωής τους, θα μπορούσαν να εξακολουθούν να υπάρχουν για παραπάνω χρόνο. Προσπάθησα να δημιουργήσω ένα οπτικό ντοκουμέντο που να θυμίζει στις γενιές μετά από εμάς, την ομορφιά ενός καθαρού και τίμιου τρόπου ζωής», προσθέτει ο Νέλσον.
Λαντάκ: Τα μέλη της φυλής αυτής κατοικούν στις ψυχρές περιοχές της βόρειας Ινδίας,
σε μια αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ Τζαμού και Κασμίρ. Image: Supplied

Νένετ: Οι άνδρες διατηρούνται ζεστοί στο σκληρό κρύο της Αρκτικής Ρωσίας με τη βοήθεια
παλτών που είναι φτιαγμένα από τέσσερα δέρματα ταράνδων και γούνα ταράνδου
που ονομάζεται γκους. Image: Supplied

Ματουτζάβι Τζαβάρα. Παντρεμένη γυναίκα των Χίμπα που ζει στους καταρράκτες Επούπα,
στα σύνορα Αγκόλας και Ναμίμπιας. Image: Supplied

Βανουάτου: Δύο πολεμιστές των νησιών Βανουάτου στο νότιο Ειρηνικό, δυτικά των νησιών Φίτζι. Image: Supplied
Κοπέλες της φυλής Νταάσανα στο χωριό Ομοράτε. Οι Νταάσανα ζουν κοντά στον ποταμό Όμο, στα σύνορα Αιθιοπίας και Κένυας. Image: Supplied

Ολόκληρη η δουλειά του Τζίμι Νέλσον στο site http://beforethey.com/


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα