Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Σοφία και γνώση



Σοφία και γνώση δύο διαφορετικές έννοιες. Η Σοφία είναι η ένωση με τον νου, που ο νους είναι η καρδιά. Ενώ η γνώση είναι η ένωση με το λογικό μας.
Ο δρόμος του ενός κάνει ανάλογη γέφυρα με του άλλου. Η υποδομή βασίζεται στην Σοφία του νου και ανάλογα με την ενέργεια των Αρετών = φρόνηση, σωφροσύνη, ανδρεία και δικαιοσύνη.


Οι άνθρωποι χάνουν το δίκαιο γιατί τους λείπουν οι άλλες τρεις αρετές και βιώνουν το άδικο. Έτσι η Σοφία από τον νου είναι ανύπαρκτη. Άρα καμία γνώση δεν μπορεί να στηριχθεί.
( Απόσπασμα από την Φιλοκαλία Άγιος Μάξιμος )
Τη Σοφία εμείς οι άνθρωποι την αναζητάμε μέσα από λογικές διαδρομές και μέσα από αυτό που γνωρίζει και ορίζει το λογικό μας περιβάλλον. Όμως η Σοφία είναι μία εσωτερική ποιότητα την οποία την διαθέτει κάθε άνθρωπος που περπατά τη ζωή του με οδηγό τις αρετές. Γι’ αυτό και βλέπουμε ανθρώπους που δεν έχουν γνώσεις του λογικού, να έχουν μέσα τους πηγαία τόση Σοφία και να μας δίνουν τρόπους για να λύσουμε τα προβλήματά μας. Όπως ήταν κάποτε γιαγιάδες και παππούδες μας οι οποίοι δεν είχαν την γνώση.

Εμείς αυτό το λέμε καρδιά «Το λέει η καρδιά του»
Έτσι είναι αλήθεια πως μόνη της η γνώση δεν μπορεί να δώσει καρπούς, γιατί δεν έχει από πού να αντλήσει, γιατί δεν έχει  ρίζες. Οι ρίζες είναι τις Σοφίας που στηρίζουν το δέντρο της γνώσης, ποτίζονται με τις αρετές και ο άνθρωπος αυτός δεν βιώνει εύκολα αδικίες στην ζωή του.

Δωροθέα  


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα