Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Η ύπαρξη δεν γνωρίζει καλό και κακό

Η ύπαρξη δεν γνωρίζει καλό και κακό - του Sadhguru



ΟSadhguru μάς λέει μια ιστορία για να μας δείξει πως δεν υπάρχει καλό και κακό στη ζωή. Η ομορφιά τής ύπαρξης βρίσκεται στο να κάνουμε αυτό που είναι κατάλληλο αντί να βασιζόμαστε στην ηθική και τη δεοντολογία.
Sadhguru: Υπάρχει μια όμορφη ιστορία. Οι δύο σύζυγοι του Βίσνου, η Λάκσμι – θεά τής καλοτυχίας – και η Αλάκσμι – η θεά τής κακοτυχίας – πίστευαν η κάθε μια πως ήταν η πιο όμορφη. Έτσι, μια συγκεκριμένη μέρα πήγαν και ρώτησαν τον Βίσνου, «Ποια από τις δυό μας είναι η πιο όμορφη;»
Ο Βίσνου είπε στη Λάκσμι, «Όταν έρχεσαι, εσύ είσαι η πιο όμορφη». Και στην Αλάκσμι είπε, «Όταν φεύγεις, εσύ είσαι η πιο όμορφη».
Η Καλοτυχία έρχεται, η κακοτυχία φεύγει – δεν είναι οι πιο όμορφες; Μια πολύ έξυπνη απάντηση, είναι όμως και η σωστή;
Δεν έχει να κάνει με τη γυναικεία ομορφιά ούτε με οτιδήποτε σε φυσική ύπαρξη, οπότε δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Υπάρχει μονάχα η κατάλληλη απάντηση. Αυτή είναι λοιπόν η κατάλληλη απάντηση. Η ζωή δεν έχει να κάνει με την ορθότητα αλλά με την καταλληλότητα. Ποιο είναι λοιπόν το σωστό που πρέπει να κάνουμε; Δεν υπάρχει σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε. Η σωστή ερώτηση είναι τι είναι κατάλληλο να κάνουμε; Μόνο τότε μπορούμε να αντιληφθούμε τη ζωή. Αν κάνουμε τα σωστά πράγματα, θα ρεζιλευτούμε. Αν αρχίσουμε να ψάχνουμε για ορθότητα στη ζωή, θα μείνουμε μόνοι και κενοί. Η ζωή έχει ουσιαστικά να κάνει με την καταλληλότητα. Αν ψάχνουμε για την καταλληλότητα, ίσως και να γίνουμε καλοί άνθρωποι.

Όσοι νομίζουν πως είναι καλοί άνθρωποι, έχουν ηθική και αξίες. Μένουν στην ιδέα τού καλού και του κακού, σε αυτά τα ιδανικά τής ηθικής και της αξίας επειδή τους δίνουν την ψευδή αίσθηση της υπεροχής. Όσοι πιστεύουν πως είναι καλοί, πάντοτε κοιτούν τον κόσμο αφ’ υψηλού. Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος να χάσουν την επαφή τους μαζί του. Ακόμα και η πιο όμορφη γυναίκα δεν θα φαίνεται και τόσο όμορφη όταν την κοιτάζετε από ψηλά. Επειδή λοιπόν πάντοτε κοιτάζουν προς τα κάτω, όλα φαίνονται άσχημα και μαύρα – εκτός κι αν είναι γυαλιστερά και φωτεινά.
Καλοί άνθρωποι υπάρχουν παντού. Έχουν τις αξίες τους, τις αρχές τους, είναι πολύ ηθικοί αλλά μπορούν να ζήσουν ολόκληρη τη ζωή τους χωρίς να τους αγγίζουν αυτά που συμβαίνουν. Δεν έχει σημασία τι κάνουν, θα μένουν ανέγγιχτοι μέσα στην καλοσύνη τους. Ζουν με την ελπίδα πως οι καλοί άνθρωποι πηγαίνουν στον παράδεισο.
Αυτό που προσπαθούν να κάνουν με την ηθική και τις αξίες τους είναι να απλοποιήσουν τη ζωή και να βρουν κάποια τάξη εκεί που δεν μπορούν να καταλάβουν πού βρίσκεται η αρχή και πού το τέλος. Η διαδικασία τής ζωής μοιάζει να είναι χαοτική και ανυπόφορη για όσους προσπαθούν να φέρουν κάποια ανόητη αίσθηση τάξης θέτοντας τους δικούς τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας. Αν φέρετε τη δική σας αίσθηση τάξης, θα χάσετε εντελώς την εκπληκτική τάξη τής ίδιας της ύπαρξης. Δεν χρειάζεται να είστε μεθοδικοί. Η ύπαρξη βρίσκεται σε τέλεια τάξη.
Με Αγάπη και Χάρη,
Sadhguru
Ποιος είναι ο Sadhguru
Yogi, μυστικιστής, οραματιστής και ποιητής, ο Sadhguru είναι ένας διαφορετικός πνευματικός δάσκαλος. Ένα γοητευτικό μείγμα εμβρίθειας και ρεαλισμού, η ζωή και το έργο του χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση ότι η yoga δεν είναι μια εσωτερική πειθαρχία ενός ξεπερασμένου παρελθόντος, αλλά μια σύγχρονη επιστήμη ζωτικής σημασίας για την εποχή μας. Διερευνητικές, παθιασμένες και ταυτόχρονα διορατικές, λογικές και πνευματώδεις, οι συνομιλίες με τον Sadhguru τον έχουν κάνει φημισμένο ομιλητή και διεθνούς φήμης διαμορφωτή γνώμης. (διαβάστε την βιογραφία του εδώ)

Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός
Από:  isha.sadhguru.org
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα