Ένα θειούχο μόριο που βρίσκεται στο σκόρδο, το αχοένιο (ajoene), έχει αντιβακτηριακή δράση γράφουν ερευνητές από το University of Copenhagen, στη Δανία, σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) και η αεριογόνος ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa) καταστρέφονται από το αχοένιο. Τα δύο βακτήρια προσβάλλουν κυρίως ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.
Η έρευνα διεξήχθη τον καθηγητή Michael Givskov, έναν ερευνητή που μελετά τις επιπτώσεις του σκόρδου στα βακτήρια από το 2005, και τους συνεργάτες του.
Να σημειωθεί ότι η χαρακτηριστική καυστική γεύση του σκόρδου οφείλονται σε αιθέρια έλαια πλούσια σε θειούχες ενώσεις, όπως είναι η αλλιίνη, η αλλισίνη και το αχοένιο.
Το αχοένιο απομονώθηκε για πρώτη φορά στο εργαστήριο και μελετήθηκε το 1984. Το όνομα προέρχεται από την ισπανική λέξη για το σκόρδο, “ajo” (“άχο”). Έχει ιδιότητες που παρουσιάζουν ιατρικό ενδιαφέρον καθώς λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Έχει επίσης αντιθρομβωτικές ιδιότητες και ευρύ φάσμα αντιβακτηριδιακών και αντιμυκητιακών ιδιοτήτων.
Όπως αναφέρουν σε μελέτη τους οι ερευνητές, το αχοένιο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για θεραπείες ασθενών που έχουν κακή πρόγνωση λόγω χρόνιων λοιμώξεων, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της κυστικής ίνωσης.
Στο πλαίσιο της μελέτης, φάνηκε ότι το αχοένιο αναστέλλει τα μικρά ρυθμιστικά μόρια RNA (sRNAs) σε δύο είδη βακτηρίων: την gram-αρνητική αεριογόνο ψευδομονάδα και τον gram-θετικό χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο. Το αχοένιο επέτρεπε την χαμηλότερη έκφραση δύο sRNAs, των RsmY και RsmZ στην αεριογόνο ψευδομονάδα και το μικρό διπλής λειτουργίας ρυθμιστικό RNA, RNAIII στον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.
Τα δύο είδη βακτηρίων είναι πολύ σημαντικά. Ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες βακτηρίων και αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Αλλά το συστατικό του σκόρδου μπόρεσε να τα καταπολεμήσει και τα δύο, επομένως μπορεί να αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο αν χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με τα αντιβιοτικά, είπαν οι ερευνητές.
Εκτός από το να καταστρέφει τα μόρια RNA των βακτηρίων, το αχοένιο επίσης καταστρέφει το προστατευτικό λεπτό πλέγμα που περιβάλλει τα βακτήρια, το λεγόμενο βιοφίλμ. Όταν καταστραφεί ή αποδυναμωθεί το βιοφίλμ, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επιτεθεί στα βακτήρια και να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.