Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Ο συνθέτης που δολοφόνησε τη γυναίκα του και τον εραστή της όταν τους έπιασε στο κρεβάτι. Τους έσφαξε και έβγαλε τα πτώματα σε κοινή θέα. Το έγκλημα έμεινε ατιμώρητο επειδή ήταν ευγενής



Ο Κάρλο Τζεζουάλντο θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες της ύστερης Αναγέννησης. Ωστόσο, το όνομά του έμεινε στην ιστορία όχι τόσο για τα έργα του, αλλά για τη δολοφονία της συζύγου του και του εραστή της όταν τους έπιασε μαζί στο κρεβάτι.
Ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και σε ηλικία 20 χρόνων παντρεύτηκε την πρώτη του ξαδέρφη Ντόνα Μαρία Ντ’ Άβαλος, κόρη του Μαρκησίου της Πεσκάρα.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1588, η Ντόνα Μαρία δημιούργησε κρυφά σχέση με τον Δούκα της Άντρια, Φαμπρίτσιο Καράφα. Επί δύο χρόνια ο Τζεζουάλντο δεν είχε ιδέα για τον ερωτικό δεσμό της συζύγου του, αν και στον περίγυρό του ακούγονταν πολλά.
Όταν ο Τζεζουάλντο πληροφορήθηκε την παράνομη σχέση, μαχαίρωσε μέχρι θανάτου και τους δύο.
Υπάρχουν δύο εκδοχές για το πώς έγινε το έγκλημα. Η μία λέει πως τους ανακάλυψε τυχαία επιστρέφοντας από κυνήγι. Η δεύτερη αναφέρει ότι όταν ο συνθέτης έμαθε για το παράνομο ζευγάρι ανακοίνωσε σε όλους ότι θα πάει για κυνήγι. Γνωρίζοντας ότι οι δύο εραστές έδιναν ραντεβού στο Παλάτσο Σαν Σεβέρο της Νάπολης, δωροδόκησε τους υπηρέτες του Καράφα για να του δώσουν αντικλείδι.

Όταν το παράνομο ζευγάρι πήγε στο παλάτι για να συναντηθεί ερωτικά, ο Τζεζουάλντο εισέβαλε στην κρεβατοκάμαρα. Σε κατάσταση αμόκ μαχαίρωσε πολλές φορές τη σύζυγό του και τον εραστή της μέχρι να αφήσουν την τελευταία τους πνοή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, την ώρα που μαχαίρωνε την γυναίκα του φώναζε: «ακόμα να πεθάνεις;»

Το πτώμα του Καράφα βρέθηκε ντυμένο με το νυχτικό φόρεμα της Ντόνα Μαρίας. Τα ρούχα του βρέθηκαν αναίμακτα δίπλα στο κρεβάτι.

Στη συνέχεια ο συνθέτης έβγαλε τα πτώματά τους σε κοινή θέα στην είσοδο του παλατιού. Δεν του ασκήθηκε δίωξη για τη διπλή δολοφονία καθότι ήταν ευγενής. Ωστόσο, για να αποφύγει το ενδεχόμενο βεντέτας με τους συγγενείς των θυμάτων, μετακόμισε στο κάστρο του στη Βενόζα, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το φονικό πήρε μεγάλες διαστάσεις με τις αφηγήσεις να κυκλοφορούν σε έντυπα και να συζητείται μεταξύ των ντόπιων για πολλές γενιές,  ενώ το έγκλημα ενέπνευσε ποιητές όπως τον Τορκουάτο Τάσο.

Τα χρόνια που ακολούθησαν κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Τζεζουάλντο  σκότωσε τον δεύτερο γιο του θεωρώντας ότι δεν ήταν δικό του παιδί κι ότι δολοφόνησε τον πεθερό του, που ήθελε να τον εκδικηθεί για τον θάνατο της κόρης του.

Ο Τζεζουάλντο μετά από τέσσερα χρόνια ξαναπαντρεύτηκε και αφιερώθηκε στη μουσική του.

Τελικά πέθανε μόνος του στο κάστρο του, μετά τον θάνατο του πρώτου του γιου. Ένας βιογράφος του υποστήριξε ότι τον δολοφόνησε η δεύτερη σύζυγός του. Λέγεται ότι τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπέφερε από κατάθλιψη.
Θάφτηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιγνατίου στη Νάπολη, ωστόσο ο τάφος του καταστράφηκε από τον σεισμό του 1688.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα