Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Ο ΒΩΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Φωτογραφία της Kate Minogianni.

Φαντάσου ότι ταξιδεύεις σε μια αρχαία χώρα. Είναι νωρίς το πρωί και ξυπνάς αργά-αργά. Ο ήλιος τρυπώνει μέσα από μια σχισμή του τοίχου που είναι φτιαγμένος από λάσπη και χόρτα. Η οικογένεια σου ακόμη κοιμάται, και είσαι μόνος στην ησυχία της καινούριας ημέρας. Πριν αρχίσεις να ετοιμάζεις το πρωινό γεύμα, μπαίνεις μέσα στην κουζίνα και ανάβεις ένα και μοναδικό κερί πάνω στον βωμό της κουζίνας, ευχαριστώντας τον Δημιουργό και ζητώντας ευλογίες για την οικογένεια σου και για την ημέρα που είναι μπροστά. Προσεύχεσαι για το φαγητό που θα ετοιμαστεί για την ημέρα να είναι γεμάτο με ενέργεια και τη δύναμη της ζωής. Από τη στιγμή αυτή μπροστά στον βωμό της κουζίνας, παίρνεις την δύναμη που χρειάζεσαι για την ημέρα.
_______________________
Στον σημερινό κόσμο, πολλοί είναι εκείνοι που νομίζουν ότι οι βωμοί βρίσκονται μόνον στις εκκλησίες. Εν τούτοις, για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι τους κατασκεύαζαν μέσα στα σπίτια τους. Ο βωμός του σπιτιού ήταν μια υπενθύμιση για τα βαθιά μυστήρια της δημιουργίας που έφερναν νόημα στις συνηθισμένες στιγμές της ζωής και λειτουργούσαν σαν επίκεντρο για την επικοινωνία με τις πνευματικές διαστάσεις. Αν και η παράδοση της κατασκευής βωμών μέσα στην κουζίνα ακόμη υπάρχει σε μερικούς πολιτισμούς, οι περισσότεροι άνθρωποι στην Δύση μεγαλώνουν χωρίς κανένα είδος οικιακού βωμού, πολύ περισσότερο ενός βωμού μέσα στην κουζίνα. 

Αλλά, παρ’ όλα αυτά, όταν μια μυστικιστική πλευρά της ζωής έχει σε μεγάλο βαθμό παραμεληθεί ή αγνοηθεί, το αρχαίο έθιμο κατασκευής βωμών έχει παραμείνει με κάποιους ενδιαφέροντες, αν και σε μεγάλο ποσοστό υποσυνείδητους, τρόπους που ποικίλουν από την έκθεση φωτογραφιών πάνω σε ένα πιάνο (κάτι που με κάποιους τρόπους μπορούμε να παρομοιάσουμε με τον βωμό ενός προγόνου) μέχρι την συγκέντρωση αντικειμένων πάνω στο περβάζι της κουζίνας (κάτι που μπορούμε να παρομοιάσουμε με τους βωμούς μέσα στην κουζίνα στην αρχαιότητα).
Για να δημιουργήσετε έναν ιερό χώρο μέσα στην κουζίνα σας, θα μπορούσατε να αρχίσετε να σκέφτεστε να φτιάξετε έναν βωμό μέσα στην κουζίνα. Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάτι πολύπλοκο. Το να ανάψετε απλά ένα κερί, να κάνετε μια προσφορά, ή να πείτε λίγες λέξεις ευγνωμοσύνης ενώ επικεντρώνεστε στον βωμό μπορεί να επηρεάσει δραματικά την ενέργεια σας και την ενέργεια του φαγητού.
(Απόσπασμα από το βιβλίο των Denise Linn & Meadow Linn, “The Mystic Cookbook: the secret alchemy of food”)

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα