Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Αναπτυξη ξανα

Το post ξεκινα απο το  αρθρο του Γ.Παπαδόπουλου- Τετράδη στο Liberal.grΤρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017:
Η βάση της οικονομίας είναι τράπεζες για να δανείζουν, επιχειρήσεις για να επενδύουν και πολίτες να καταναλώνουν. Σ αυτή την οικονομία ζούμε, αυτοί είναι οι όροι. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους και όλες μαζί δεν αξίζουν σήμερα περισσότερο από 3 δις ευρώ! Επιπλέον, η ρευστότητά τους δεν ξεπερνάει τα 8 δις με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς. Για να κουνηθεί η οικονομία χρειάζεται τραπεζικό δανεισμό. Οι τράπεζες σήμερα είναι ανήμπορες γι αυτό.
Σ αυτά τα πραγματικά περιστατικά προστέθηκε χτες η πολλοστή μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που έχασε σε μια βδομάδα 100 μονάδες, καταλήγοντας στις 742,49 και θύματα πάλι τις τράπεζες, που έχασαν πάνω από 15% (Πειραιώς και Eurobank) μέχρι 13,24% η Attika και πάνω από 8% η Εθνική και η Alpha. Οι ξένοι πουλάνε.
Σ αυτό το καταστροφικό τοπίο, δύο ακόμα μεγάλες εταιρίες ανακοίνωσαν χτες τη «φυγή» τους από την Ελλάδα που … αγαπάει τις επενδύσεις:
Η πρώην Nestle και νυν FRONERI HELLAS, που φτιάχνει κυρίως παγωτά και καλύπτει μεγάλο μέρος της αγοράς, ανακοίνωσε ότι κλείνει το εργοστάσιο στον Ταύρο με 105 εργαζόμενους και «επαναπροσδιορίζει την οργάνωση και τον τρόπο παρουσίας της στην ελληνική αγορά». Κοινώς, άντε γειά. (σ.σ Η εταιρεια δεν εφυγε απο την Ελλαδα αλλα ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕ στη Βουλγαρια)
Χτες επίσης, η Unilever Hellas ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει τα ελαιόλαδά της ( Άλτις, Ελάνθη και Solon) μαζί με το εμβληματικό εργοστάσιο της οδού Πειραιώς. Και να «επαναξιολογήσει τις στρατηγικές επιλογές της».
Προηγήθηκε την Παρασκευή η επίσημη ανακοίνωση του Κατάρ για την απόσυρσή του από τις επενδύσεις σε Οξιά και Ζάκυνθο με ευθείες βολές κατά της ελληνικής κυβέρνησης ότι στην πραγματικότητα όχι απλώς «δεν θέλει επενδύσεις» αλλά ότι «είναι εχθρός τους».
Επιπλέον, το Al Jazeera που είναι το μάτι και το αυτί του αραβικού κόσμου, έλουσε στην κυριολεξία την ελληνική κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι μοιράζει fake news, καταλήγοντας ότι η ελληνική οικονομική επιτυχία που προβάλει ο κ Τσίπρας «θα ήταν ξεκαρδιστικό ανέκδοτο αν δεν αφορούσε μια τόσο σοβαρή κατάσταση»!
Επάνω σε όλα αυτά ήρθε η νέα ανακοίνωση του Συλλόγου των αρχαιολόγων, που με επιθετικό ύφος και ισχυρά νομικά επιχειρήματα ξεκαθαρίζουν ότι η επένδυση του Ελληνικού δεν θα αρχίσει αν δεν κηρυχθεί αρχαιολογικός όλος ο χώρος! Σ αυτή την κατάσταση που είναι για γέλια και για κλάματα η ελληνική κυβέρνηση, οι Έλληνες πολίτες, ο Γερούν Ντάισενμπλουμ και οι υπόλοιποι της ΕΕ και της τρόικας προσδοκούν ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές σε 11 μήνες και θα βρει πρόθυμα κεφάλαια να τη δανείσουν! Την ώρα που τα κεφάλαια που είναι ήδη εδώ το βάζουν στα πόδια!
Να τη δανείσουν οι αγορές με ποια εγγύηση ότι θα πάρουν τα λεφτά πίσω; Τι παράγει και τι θα παράγει η ελληνική οικονομία μ αυτή τη νοοτροπία για να βγάλει τα χρωστούμενα; Καμμένους και Καρανίκες;
Οι επενδυσεις αποτελουνται απο μερικα βασικα πραγματα:

  • Κανεις ενα business plan το οποιο σου δειχνει το κοστος της δουλειας. Υπολογιζεις δηλαδη τι θα σου κοστισει τυχον σε αγορες/ενοικια γης και εγκαταστασεων, τι θα κοστισει το set up (το στησιμο σε εξοπλισμο και προσωπικο), τι θα κοστισει σε ενα βαθος χρονου π.χ 5/10 ετων σε λειτουργια, φορους, μισθους, μεταφορες κλπ
  • Με βαση αυτο το plan αναζητεις κεφαλαια. Ιδια η μεσω δανεισμου τραπεζης και με τι κοστος χρηματος.
  • Κοιτας ΜΕ ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ, δηλαδη με ποιους θα εχεις συναλλαγες, ποσο αξιοποιστοι ειναι και τι μπορεις να περιμενεις.
  • Το ΒΑΣΙΚΟ: Κοιτας το λεγωμενο ROI (Return On Investment) δηλαδη ποτε θα παρεις πισω τα χρηματα σου και ποτε οπως και ποσο ΚΕΡΔΟΣ θα εχεις.
  • Υπολογιζεις ΟΛΑ αυτα και αποφασιζεις αν αξιζει το ρισκο (Risk Management) να κανεις τη δουλεια η αν αυτα τα κεφαλαια (μαζι με το χρονο-προσπαθεια- resources κλπ) μπορεις να τα χρησιμοποιησεις αλλου ειτε για την ιδια δουλεια, ειτε για κατι εντελως διαφορετικο, χαμηλοτερου ρισκου η ακομη και μηδενικου με μικροτερη αλλα ασφαλεστερη αποδοση (π.χ να μπεις σε μετοχες-ομολογα κλπ)
  • Κοιτας τελος αυτη η δουλεια ΤΙ ΑΛΛΟ μπορει να σου φερει παραλληλα η στο μελλον.
Aυτο σε χονδρικες γραμμες λεγεται επενδυσεις και κατα συνεπεια αναπτυξη.
Στην Ελλαδα του Αλιεξη ξεκινας  και δεν γνωριζεις το βασικο που ειναι τι κοστος θα εχεις. Σημερα ο φορος ειναι Χ αυριο ειναι 2Χ και μεθαυριο 3Χ, αναλογα στο ποσα λειπουν απο το ‘κρατος’ που πρεπει να ταισει το κομματικο στρατο του δηλαδη τους ΔΥ και τους 45αρηδες ‘συνταξιουχους’. Μετα πας στο δευτερο που επι Αλιεξη απλα δεν υπαρχει: οι τραπεζες ΕΚΛΕΙΣΑΝ πριν 2,5 χρονια και ουδεις πλεον συζητα ΑΝ (οχι ποτε αλλα ΑΝ) ξανα-ανοιξουν ποτε, οσο ειναι αυτοι οι τυποι στην εξουσια. Αν αυριο ενας τρελλος εχει π.χ 10-20-50εκκ ευρω σε μια τραπεζα (λεμε ενα απλο παραδειγμα) ΔΕΝ μπορει να τα κανει οτι θελει αυτος αλλα οτι τον αφηνει το Τσακαλωτο.  ΔΕΝ μπορει π.χ να βαλει ΣΥΝ-δικαιουχο το παιδι ΤΟΥ στα λεφτα ΤΟΥ αλλα μπορει να ‘επενδυσει’ στην Ελλαδα.. Οι τραπεζες (το ειπα σε σχολιο) εχουν γινει γκισε του δημοσιου και το ΜΟΝΟ που κανουν ειναι να εισπραττουν λογαρισμους  ρευμα-νερο-τηλεφωνο και φυσικα φορους. Δεν κανουν ΤΙΠΟΤΕ αλλο και σιγουρα δεν επιτελουν το σκοπο τους δηλαδη να πουλανε χρημα με ενα επιτοκιο λογικο για να βγαζουν κερδος αλλα παραλληλα να ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ και να κινουν κεφαλαια στην αγορα.
ΑΝ βρεθει κανας παλαβιαρης να στησει κανα μαγαζι (μονο τον Παπαστρατο ειδα- δηλαδη τη Phillip Morris που ειχε παρει την αποφαση ΠΡΙΝ τη λαιλαπα της ΠΦΦ) κοιτας με ποιους εχει να κανει και ετοιμαζεται να σαλταρει απο τα παραθυρα: Τσιπρας, Τσακαλωτος, Κουρουπλης, Φλαμπουραρης, Πολλακης, Σταθακης, Καμμενος και φυσικα Καρανικας που σε στελνει στα τσακιδια. Ανθρωποι που λεμε μονιμα ΨΕΜΜΑΤΑ και δεν εχουν καμμια αξιοπιστια οχι τι θα κανουν σε 5 χρονια αλλα τι θα λενε το απογευμα με το πιο πιθανο να ειναι η να σε βγαλουν τρελλο η να κανουν ακριβως τα αντιθετα απο αυτα που σε διαβεβαιωναν το πρωι. Μια ματια στο νομοσχεδιο-αρθρο 81+82 για τη γηπεδο της ΑΕΚ (μιας και μιλαμε γι αυτη εδω μεσα) θα σας πεισει: ο ΙΔΙΟΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ μιλαγε υπερ και διαβεβαιωνε τους παντες το πρωι οτι ολα ειναι οκ και το μεσημερι ψηφισε ΚΑΤΑ! (Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή ψήφισαν τα άρθρα 81 και 82 υπέρ του γηπέδου της ΑΕΚ. Κατά ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, αυτο στις 30/07/2014). Μετα και μεχρι να φτασουμε στην αδεια ο ΤΣΥΡΙΖΑ το γυρισε σε υπερΜΕΤΑ ΑΠΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ και μαλιστα παρεκαμψε τον (τοτε) μπροσταρη του ΑΒ για να γινει η δουλεια νομιμα! Αντε τωρα να εισαι Αγγλος-Αμερικανος-Γαλλος, να μην εχεις ενα Μελλισανιδη στο πλευρο σου και να περιμενεις να βγαλεις ακρη με το Σκουρλετη..επι 3 χρονια και να μη τα βροντηξεις, να τους στειλεις στη Βενεζουελα και να πας στη Βουλγαρια-Κυπρο να κανεις τη δουλεια σου ΑΜΕΣΑ.
Οι πολυεθνικες ειναι μαγαζια κυριοι. Τα μαγαζια υπαρχουν για να παραγουν κερδος για τους μετοχους τους και οχι για να περνανε την ωρα τους η να δουλευουν για τη ψυχη των κοπριτων που θελουν να αραζουν στις καρεκλες και να εισπραττουν. Εχουν και τις υποδομες αλλα και την ευελιξια να αποφασιζουν ΠΟΥ, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ θα κινηθουν- γι αυτο λεγωνται πολυεθνικες δηλαδη δρουν σε πολλα μερη και οχι μονο σε ενα.
Οταν λοιπον βλεπουν μια χωρα που εχει 29% φορο και αλλο 29% ΝΤΑΒΑΤΖΗΛΙΚΙ προκαταβολη πανε με το καλημερα στο 58% ΦΟΡΟ, οταν βλεπουν εισφορες 44%, φορους αλληλεγγυης, ξαφνικα ΕΝΦΙΑ στα ακινητα τους, φορους μεχρι και στην επικοινωνια τους και τις μεταφορες τους, οταν βλεπουν το ΦΠΑ να ειναι στο 24% στη παραγωγη στις πρωτες υλες και φυσικα στο προιον τους, θα κοιταξουν να πανε καπου που ολα αυτα απλα δεν υπαρχουν. Οταν βλεπουν οτι το ελληνικο δημοσιο ΔΕΝ ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΙ τις επιστροφες φορων και ΦΠΑ με τα νεα, οταν βλεπουν οτι εχουν φαει φεσι μεχρι το λαιμο απο το κρατος θα πανε σε ενα μερος που θα κανουν τη δουλεια τους. Στο Λονδινο εχω επιστροφη φορου στο τριμηνο για ΦΠΑ και οταν λεω εχω εννοω ΕΧΩ, τα λεφτα ΜΠΑΙΝΟΥΝ στον λογαριασμο της εταιρειας και Ω ΝΑΙ ΘΑΥΜΑ, μπορω να τα κανω ΟΤΙ ΘΕΛΩ, μεχρι και να παιζω στο καζινο σαν την υπουργαρα μας χιλιαδες λιρες.
Γιατι να κατσει η ΦΑΓΕ στην Ελλαδα? Για να φτιαξει ενα εργοστασιο 100εκκ που θελει στο Λουξεμβουργο πληρωσε 15% ΦΠΑ και την Ελλαδα ηθελε 24%. Μονο απο εκει γλυτωσε 9εκκ ευρω. Μονο απο το εργοστασιο! ΕΝΝΙΑ ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ μαλλον δεν εχουμε καταλαβει τι σημαινει ακριβως μιας και τα ΔΙΣ τα εχουμε κανει στραγαλια. Ας σκεφτουμε λιγο τι ειναι 9εκκ ευρω, ποσο κοπο χρονο και δουλεια θελουν να περισσεψουν και ΑΝ. Τι να κατσει να κανει ο (καθε) Φιλλιπου εδω που πληρωνει 24% ΦΠΑ σε ολα μεχρι να γινει το προιον του και φτανει να ειναι ΜΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ στο ραφι του Ολλανδου του Βελγου του Γαλλου που μονο απο τη πρωτη υλη (γαλα) εχει σχεδον 50% φθηνοτερη τιμη?  Οταν βαζεις στο παραγωγο γαλακτος 24% φορο σε ολα (τροφες-επεξεργασια-μεταφορες) ΠΩΣ ΔΙΑΟΛΟ θα μπορεσει να βγαλει ανταγωνιστικο προιον, να πουλησει και το τελος ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΦΟΡΟΥΣ?
Εχει η καθε Nestle-Uniliver κλπ προβλημα να πει τα κλεινω και παω 500χλμ παραπανω στη Βουλγαρια με 10% αντι γι 80% φορο και κοψτε το λαιμο σας? ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ και εγω το ιδιο εκανα και ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ. Υποχρεωση σε κανενα δεν εχω να τον τρεφω επειδη αποφασισε να ειναι τεμπελης και να περιμενει απο τους αλλους.
Ολα αυτα ειναι αλυσιδα, γι αυτο εφτασε η Ελλαδα να μη παραγει τιποτε και ας ειναι καλα η νοοτροπια του 81 του επαναστατη και του τσαμπα ολα που συνεχιζεται κανονικα απο τα τοτε. Οταν εχεις ΑΥΤΗ τη νοοτροπια 50 γατονια θα μοιρασουν τη πιττα και θα γινουν ‘τομεαρχες’ σε οτι εχει απομεινει: ενεργεια, real estate, επικοινωνιες, commodities ειναι οι πυλωνες κοιταξτε πως ειναι μοιρασμενη η πιττα αναλογα στους μεγιστανες.
500 πετρeλαιοκηλιδες να γινουν, φωτια να παρει ολη η ελλαδα, καζινο να το κανουμε ολο το μαγαζι αν δεν αλλαξει ο τροπος σκεψης του κοσμου δεν υπαρχει σωτηρια. Θα τρεχουν πισω απο το εξυγιαντη Μελλισανιδη, τον επενδυτη Βαγγελα, τον ΜΠΑΟΚΑΡΑ Ιβαν και αλλους 10-20-50 αναλογους τυπους (σε ολα τα business sectors) που πουλανε σανο για να ευχαριστιεται το ποπολο που ‘νικησαν’ λες και ειναι συναιτεροι στα κερδη.
Η φωτο ειναι απο τα γραφεια του ΚΚΕ εν ετη 2017. Ανεμιζει η σημαια ενος κρατους που εχει διαλυθει πριν 19 χρονια και τα σφυροδρεπανα υπαρχουν κανονικα ΣΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥΣ. Απο εκει αλλωστε εχει βγει και ολη αυτη η ΚΑΣΤΑ που μας αναπτυσσει..
Καλημερα σας
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα