Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Πως ερμηνεύουμε τα σημάδια της γλώσσας του σώματος

H Ψυχολογική έρευνα έχει αποδείξει ότι τα σημάδια που μπορεί να δώσει η γλώσσα του σώματος προκαλούν γνωστική και συναισθηματική αντίδραση σε εμάςΑυτά τα σημάδια μπορούν να αλλάξουν αλλά και να ελέγξουν τη συμπεριφορά μαςπαρότι συχνά μπορεί να μην γίνουν εύκολα αντιληπτά.
Τα οκτώ πιο γνωστά σημάδια της γλώσσας του σώματος είναι τα εξής:
1. H διαστολή της κόρης των ματιών. Έρευνα απέδειξε ότι  η διαστολή της κόρης συνοδεύει μια αίσθηση του ενδιαφέροντος. Όταν μελετάμε κάτι και το βρίσκουμε εξαιρετικά ενδιαφέρον, τότε διαστέλλονται οι κόρες των ματιών μας. Μελέτες που σχετίζονται με τη φυσική έλξη που αναπτύσσεται ανάμεσα στα άτομα απέδειξαν ότι όταν ένα άτομο βρίσκει σεξουαλικό ενδιαφέρον σε ένα άλλο άτομο, τότε διαστέλλονται οι κόρες των ματιών του.
2. Το χαμόγελο του Duchenne. Ο όρος αυτός έχει να κάνει με το “γνήσιο” και πραγματικό χαμόγελο. Δηλαδή το χαμόγελο το οποίο μπορούμε να παρατηρήσουμε όταν κάποιος είναι πραγματικά ευτυχισμένος. Το χαμόγελο αυτό μπορούμε να το διακρίνουμε από το ψεύτικο ή το απλά ευγενικό χαμόγελο. Το χαμόγελο Duchenne μας δημιουργεί τη διάθεση να απαντήσουμε και εμείς με το να χαμογελάσουμε αυθεντικά ως ανταπόδοση.
3. Το “ανέβασμα” (flash) του φρυδιού. Το συγκεκριμένο σημάδι παρατηρείται κυρίως όταν προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε ένα άτομο. Επίσης μπορεί να είναι ένα σημάδι χαιρετισμού κύριως όταν συνοδεύτεται από ένα νεύμα με το κεφάλι. Επίσης αν κάποιος μας “ανεβοκατεβάσει” το φρύδι μπορεί η κίνηση να σημαίνει ότι γνωρίζει μια κατάσταση ή ένα άτομο, με άλλα λόγια να αποτελέσει μια γνωστική αντίδραση.

4. Μια “εισβολή”στο προσωπικό μας χώρο. Κυκλοφορούμε ουσιαστικά με μια λεγόμενη “φούσκα” η οποία χαρακτηρίζει τον προσωπικό μας χώρο. Αν απειλήσει κάποιος τη “φούσκα” αυτή, τότε αυτό θα υπάρξει η άμεση αντίδραση μας. Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσουμε θα εξαρτηθεί από το πως θα εκτιμήσουμε την κατάσταση. Αν η εισβολή έχει γίνει από ένα γνωστό και αγαπημένο μας πρόσωπο τότε η αντίδραση μας θα είναι θετική. Αν όμως γίνει από ένα άγνωστο άτομο που παραβιάζει τον προσωπικό μας χώρο, τότε θα έχουμε μια έντονη αντίδραση γιατί θα προσπαθήσουμε να προστατέψουμε το χώρο μας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μέσα σε ένα ασανσέρ, που προσπαθούμε να διατηρήσουμε το προσωπικό μας χώρο όταν είναι γεμάτο με άτομα.
5. Όταν το βλέμμα “διασταυρώνεται”. Όταν καταλαβαίνουμε ότι κάποιος μας κοιτάζει και σε μια ανύποπτη στιγμή το αντιλαμβανόμαστε με το να διασταυρώνονται τα βλέμματα μας τότε νιώθουμε ότι απειλείται και πάλι ο προσωπικός μας χώρος. Βέβαια το συγκεκριμένο σημάδι εκτός απειλή μπορεί να ερμηνευτεί και ως ενδιαφέρον. Όταν καταλαβαίνουμε ότι κάποιος/κάποια μας κοιτάει τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει ερωτικό ενδιαφέρον και έλξη προς εμάς.
6. Επαφή. Δεν αποτελεί έκπληξηαλλά ότι έχει αγγιχτεί από άλλους μπορεί να προκαλέσει μια ολόκληρη σειρά αντιδράσεωνΜια ενδιαφέρουσα έρευνα έδειξε ότι σερβιτόρες στο εστιατόριο είτε αγγίζουν απαλά ή δεν ακουμπούν το χέρι του πελάτη, όταν δίνουν τον λογαριασμό. Ένα άγγιγμα ή μια αγκαλιά από κάποιον που μας αρέσει ή απλά αγαπάμε μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης γνωστή ως η «ορμόνη της αγάπης»  και να οδηγήσει σε αισθήματα και σε σεξουαλική έλξη.
7. Αναστεναγμός. Υπάρχουν πολλοί λόγοι όταν κάποιος αναστενάζει. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα αίσθημα λύπηςνοσταλγίαςεξάντλησης, πλήξηςή απογοήτευσης. Το κυριότερο με αυτό το σημάδι είναι ότι προκαλεί το ενδιαφέρον ή την περιέργεια μας να μάθουμε που οφείλεται ο αναστεναγμός. Όταν πρόκειται για ένα φιλικό μας πρόσωπο θα ενδιαφερθούμε να το ρωτήσουμε τι ακριβώς έχει.
8. Το σήκωμα των ώμων. Το σημάδι αυτό μπορεί να συνδεθεί με πολλές ερμηνείες που οδηγούν σε διαφορετικές συμπεριφορές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δημιουργεί πολύπλοκες αντιδράσεις στους άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήκωμα των ώμων από κάποιον, έχει ένα είδος ερώτησης “ναι, τι;”  που σταματάει πραγματικά την κριτική. Φαίνεται να έχει ως αποτέλεσμα τον ψυχολογικό αφοπλισμό” των άλλων.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα