Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Οι γυναίκες και οι συζυγικοί καβγάδες: Πώς επηρεάζεται η καρδιά;




Η ποιότητα της επικοινωνίας μεταξύ των συζύγων, οι καβγάδες, η ένταση και η επιθετικότητα σχετίζονται την εξέλιξη της υγείας των συζύγων.
Οι συζυγικοί καβγάδες, ένταση και επιθετικότητα συνοδεύονται από στρες που έχει αρνητικές επιδράσεις στην καρδιά.
Οι σχέσεις κακής ποιότητας μεταξύ των δύο συζύγων, αυξάνουν τον κίνδυνο για αρτηριοσκλήρυνση των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς. Η αθηρωμάτωση των αρτηριών αυτών, μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη τους με κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου.
Διάφορες έρευνες έδειξαν, ότι οι διαμάχες μεταξύ συζύγων επιβραδύνουν την επούλωση πληγών. Το στρες, που δημιουργείται από μια φιλονικία μισής ώρας, προσθέτει μία ημέρα ή περισσότερο στο χρόνο που απαιτείται για την επούλωση μια πληγής. Εάν επιπρόσθετα στο σπίτι η επιθετικότητα αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, τότε ο χρόνος επούλωσης αυξάνεται στο διπλάσιο.
Σε μια ενδιαφέρουσα εργασία που έγινε από γιατρούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξετάστηκε σε 3.682 άνδρες και γυναίκες, η σχέση της συμπεριφοράς, των καρδιακών παθήσεων και της θνησιμότητας στο πλαίσιο των συζυγικών σχέσεων. Εκτός από τις επιδράσεις της κατάστασης μεταξύ των συζύγων στην ποιότητα ζωής και τις καρδιακές παθήσεις, στην προκειμένη έρευνα μελετήθηκαν ο ρόλος συγκεκριμένων συμπεριφορών στην εξέλιξη της καρδίας.
Η έρευνα διήρκεσε 10 χρόνια. Στην αρχή, οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία μεταξύ 40 και 50 ετών. Ο στόχος ήταν να αναγνωρισθούν εκείνοι που ανέπτυσσαν καρδιακές παθήσεις κατά την εν λόγω περίοδο, να καταγραφούν οι θάνατοι που συνέβαιναν εξαιτίας οποιασδήποτε αιτίας και να αξιολογηθούν οι συσχετισμοί με συμπεριφορές και την ποιότητα των συζυγικών σχέσεων.
Τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα:
  1. Οι γυναίκες που κατέβαλλαν προσπάθειες να παραμένουν σιωπηλές κατά τη διάρκεια των συζυγικών καβγάδων φάνηκε, ότι είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Οι πιθανότητες θανάτου τους ήταν 4 φορές περισσότερες κατά τη δεκαετή διάρκεια της έρευνας σε σύγκριση με τις γυναίκες που εκφράζονταν ελεύθερα κατά τη διάρκεια των συζυγικών αντιπαραθέσεων. Επισημαίνεται ότι σε συζυγικές σχέσεις που υπάρχει βία και κακομεταχείριση αυξάνονται οι πιθανότητες οι γυναίκες να σιωπούν σε αντιπαραθέσεις. Δυστυχώς σε τέτοιες καταστάσεις, συναθροίζονται οι παράγοντες που επιδεινώνουν την υγεία των γυναικών   
     
  2. Επίσης οι γυναίκες αυτές, παρουσίαζαν συχνότερα κατάθλιψη και σύνδρομο σπαστικής κολίτιδας
     
  3. Επιβεβαιώθηκε το εύρημα άλλων ερευνών σχετικά με το ότι η έγγαμη ζωή είναι ευεργετική για την υγεία των ανδρών. Οι έγγαμοι άνδρες, είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες θανάτου σε σύγκριση με άγαμους άνδρες
     
  4. Οι άνδρες των οποίων οι γυναίκες επέστρεφαν αναστατωμένες στο σπίτι από τη δουλειά τους εξαιτίας θεμάτων σε σχέση με το επάγγελμα τους, είχαν 2,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιοπάθεια σε σύγκριση με άνδρες των οποίων οι γυναίκες παρουσίαζαν λιγότερο εργασιακό στρες. Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι σε αυτές τις συνθήκες, οι άνδρες βιώνουν περισσότερο στρες με αναστάτωση λόγω του ότι δεν μπορούν να προστατεύσουν τις συζύγους τους από τη στρεσσογόνο καταπόνηση της επαγγελματικής τους απασχόλησης. Το γεγονός αυτό οδηγεί στη γένεση καρδιοπαθειών σε μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών.
Βλέπουμε λοιπόν, ότι η ποιότητα της επικοινωνίας μεταξύ των συζύγων, οι καβγάδες, η ένταση και η επιθετικότητα σχετίζονται την εξέλιξη της υγείας των συζύγων.
Το στρες και η επιθετικότητα, μπορεί να επηρεάζουν την καρδία, το ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητα επούλωσης των πληγών και αναζωογόνησης του οργανισμού με διάφορους τρόπους.
Εκτός από το γεγονός ότι το στρες αυξάνει το χρόνο επούλωσης πληγών κατά 40%, σε ζευγάρια με επιθετικότητα μεταξύ τους, βρέθηκε ότι η ιντερλευκίνη 6, αυξάνεται στο αίμα κατά 150%.
Η ιντερλευκίνη 6 είναι σημαντική συνιστώσα του συστήματος άμυνας του οργανισμού μας. Σε κανονικές συγκεντρώσεις, είναι ωφέλιμη για την επούλωση. Σε ψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, προκαλεί φλεγμονή τέτοια που επιδεινώνει την οστεοπόρωση, την αρθρίτιδα και πολλές άλλες ασθένειες.   
Συνοπτικά, θα συγκρατήσουμε ότι η ορθή, υγιής επικοινωνία και η ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων στο ζευγάρι κατά τις διαμάχες αλλά και σε άλλες συζυγικές καταστάσεις, ωφελεί την υγεία του άνδρα και της γυναίκας όπως και την υγεία της διαπροσωπικής τους σχέσης.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα