Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Οι ιππείς ως επίλεκτοι του Στρατού των Σελευκιδών ...



Βασίλειο των Σελευκιδών: Ο στρατός αποτελείτο από μια πανσπερμία τύπων πολεμιστών Ελλήνων και μη. Σημαντικό στοιχείο του αποτελούσε το επίλεκτο ιππικό του.Οι ιππείς της φρουράς, οι Εταίροι και το Άγημα, ομοίαζαν με τους προκατόχους τους του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Έφεραν κράνος, μεταλλικό, μυώδη θώρακα 1/2, με δερμάτινες πτέρυγες, ενώ ήταν οπλισμένοι με μακριά λόγχη, το Ξυστόν, μήκους 3μ. περίπου, την οποία, συνήθως, έφεραν σε υψηλή λαβή, δηλαδή την κρατούσαν πάνω από το κεφάλι.
Έφεραν επίσης σπαθί ή κοπίδα. Η βασική διαφορά τους από τους επίλεκτους ιππείς του Αλεξάνδρου έγκειτο στο γεγονός ότι έφεραν θωράκιση και τα άλογά τους.Συνήθως φερόταν μεταλλική προμετωπίδα και θωράκιση που κάλυπτε το στέρνο του ζώου.
Οι Εταίροι έφεραν και μεταλλική προσωπίδα, αλλά και μεταλλικά ελάσματα που κάλυπταν τα χέρια του ιππέα μέχρι τον καρπό.

Οι ιππείς του Αγήματος ήταν παρομοίως εξοπλισμένοι, μέχρι το 205 π.Χ. περίπου, όταν ο Αντίοχος Γ’ εξόπλισε τους ιππείς του Αγήματος ως Κατάφρακτους.
Οι Κατάφρακτοι έφεραν πλήρη θωράκιση που κάλυπτε πλήρως το σώμα τους. Έφεραν μυώδη θώρακα, δερμάτινες πτέρυγες που κάλυπταν την ηβική χώρα και μεταλλικά ελάσματα που κάλυπταν τα χέρια και τα πόδια.
Έφεραν κράνος με μεταλλική προσωπίδα, ξυστόν και σπαθί ή κοπίδα. Τα άλογά τους επίσης ήταν πλήρως θωρακισμένα, φέροντας μεταλλική προμετωπίδα και καλύπτονταν πλήρως από χοντρό ύφασμα, επί του οποίου προσδένονταν μεταλλικά ελάσματα.
Με τον ίδιο τρόπο εξοπλίστηκαν από το 205 π.Χ. και οι άνδρες του λοιπού βαρέως ιππικού. Οι μονάδες των Κατάφρακτων ιππέων συγκροτήθηκαν από τον Αντίοχο Γ’ ως απάντηση στα αντίστοιχα τμήματα των Πάρθων.
Οι Κατάφρακτοι, επίσης, τάσσονταν σε πολύ πυκνή τάξη, με τις εμβάδες (μπότες) του ενός ιππέα να αγγίζουν αυτές του διπλανού του.
Με τον τρόπο σχημάτιζαν ένα πραγματικό κινούμενο τείχος μετάλλου και λογχών, απέναντι στο οποίο μόνο οι σαρισσοφόροι είχαν τύχη.
Οι Πάρθοι όμως, όπως και οι Ρωμαίοι, δεν διέθεταν σαρισσοφόρους. Το μειονέκτημα των Κατάφρακτων ήταν ότι, λόγω της βαριάς θωράκισης αυτών και των αλόγων τους μπορούσαν να κινηθούν, το πολύ, σε τροχασμό.
Αντίθετα οι Εταίροι συνέχισαν να μάχονται σε πιο ανοικτούς σχηματισμούς, επενδύοντας στην ταχύτητα και την ορμή για να επικρατήσουν του αντιπάλου, αντί του βάρους, στο οποίο βασίζονταν οι Κατάφρακτοι.
Επίλεκτη μονάδα κατάφρακτων θεωρείται και αυτή των Ιρανών Νισαίων. Στην παρέλαση της Δάφνης εμφανίστηκε και μια ακόμα μονάδα ιππικού με την ονομασία Επίλεκτοι. Πιστεύεται πως οι άνδρες της μονάδας αυτής ήταν Έλληνες, απόγονοι αποίκων τη Θεσσαλία.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα