Βρέθηκε άγνωστη συνταγή του πατέρα της Ιατρικής στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στη χερσόνησο του Σινά.
Η συνταγή βρέθηκε σε ένα από τα εξαιρετικά σπάνια παλίμψηστα χειρόγραφα της βιβλιοθήκης τα οποία είναι γραμμένα σε φύλλα περγαμηνής. Image: Supplied
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ της Αιγύπτου ανακάλυψαν μια άγνωστη ιατρική συνταγή του Ιπποκράτη κατά την ανακαίνιση της βιβλιοθήκης του μοναστηριού της Αγ. Αικατερίνης στη χερσόνησο του Σινά.
Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε δημοσίως από τον υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Khaled El-Anani. Το χειρόγραφο περιέχει επίσης τρεις άλλες ιατρικές συνταγές του 6ου αιώνα π.Χ., γραμμένες από έναν ανώνυμο γραφέα. Μια από αυτές συνοδεύεται από σχέδια φαρμακευτικών βοτάνων.
Πρόκειται για ένα από τα εξαιρετικά σπάνια παλίμψηστα χειρόγραφα της βιβλιοθήκης τα οποία είναι γραμμένα σε περγαμηνή.
Με τον όρο παλίμψηστο περιγράφονται αρχαία κείμενα σε πάπυρους ή περγαμηνές που επικαλύφθηκαν με άλλο κείμενο σε μεταγενέστερη εποχή, έχοντας υποστεί επεξεργασία για να χρησιμοποιηθούν ξανά ως βάση για τη δημιουργία νεότερων έργων. Η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει πλέον τη δυνατότητα, μέσω των ακτίνων Χ και της φωτογράφησης σε διάφορα μήκη κύματος φωτός, να διαβάζουμε το αρχικό κείμενο που υπήρχε στο αρχαίο χειρόγραφο.
Στην περίπτωση της ιατρικής συνταγής του Ιπποκράτη, πάνω στο αρχικό αντίγραφο γράφτηκε ένα δεύτερο κείμενο από τη Βίβλο που είναι γνωστό ως Σιναϊτικός Κώδικας.
«Αυτό έγινε εξαιτίας του πολύ υψηλού κόστους του δέρματος εκείνων των ημερών», εξηγεί ο Αχμέτ Αλ Νίμερ, επικεφαλής της αρχαιολογικής τεκμηρίωσης του Κοπτικού Υπουργείου Αρχαιοτήτων.
Στη βιβλιοθήκη της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά υπάρχουν περισσότερα από έξι χιλιάδες χειρόγραφα, τα περισσότερα από αυτά γραμμένα στην ελληνική γλώσσα. Το πιο παλιά από αυτά τοποθετούνται χρονολογικά στον 6ο αιώνα π.Χ. Περίπου 600 χειρόγραφα είναι γραμμένα στην αραβική, την αιθιοπική, την κοπτική, την αρμενική και τη συριακή γλώσσα. Το περιεχόμενό τους είναι κυρίως ιστορικού, γεωγραφικού και φιλοσοφικού χαρακτήρα.
Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά (ή Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά όπως αποκαλείται επίσημα), είναι κτισμένη στις παρυφές του όρους Σινά, στην ομώνυμη χερσόνησο. Πηγή: Wikimedia Commons
Το κείμενο εξετάστηκε από τους ερευνητές της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης των Πρώιμων Χειρογράφων (EMEL), η οποία συνεργάζεται με τη Μονή. Η EMEL χρησιμοποιεί φασματική απεικόνιση για να διαβάσει τέτοια χειρόγραφα καθώς η τεχνική είναι σε θέση να αποκyoumagazineαλύψει το κείμενο που κρύβεται κάτω από το δεύτερο στρώμα του κειμένου αποκαλύπτοντας έτσι αυτό που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι.
Μιλώντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα Asharq Al-Aswat, ο Michael Phelps, ερευνητής της EMEL, δήλωσε: «Το χειρόγραφο, θα ενταχθεί στα παλαιότερα και πλέον σημαντικά χειρόγραφα στον κόσμο».
Περίπου 130 παλίμψηστα χειρόγραφα βρίσκονται στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης και το περιεχόμενο της διαγραμμένης γραφής τους, η οποία βρίσκεται κάτω από το ορατό κείμενο, είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο.
Το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης ανεγέρθηκε επί αυτοκράτορος Ιουστινιανού, μεταξύ των ετών 527 και 565, στο σημείο όπου βρίσκονταν η «φλεγόμενη βάτος» του Μωυσή. Το μέρος θεωρείται ιερό για χριστιανούς, μουσουλμάνους και Εβραίους.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.