Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

ΜΕΓΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ


pablo_neruda-2
Οταν ο μεγαλύτερος παραμυθατζής, ο μεγαλύτερος συγγραφέας, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες σου λέει ότι ο Πάμπλο Νερούδα είναι ο μεγαλύτερος ποιητής του 20ού αιώνα κάνεις τουμπεκί και αράζεις στα κυβικά σου. Δεν σου το λέει κανένας τυχαίος αλλά ο σπουδαιότερος συγγραφέας και υποκλίνεσαι απλά. 

Ρικάρντο Νεφταλί Ελιέθερ Ρέγιες Μποσοάλτο το πλήρες και πραγματικό όνομα του Νερούδα. Γεννήθηκε σα σήμερα 12 Ιουλίου το 1904 στην πόλη Παράλ της Χιλής. 

Γεννήθηκε για να γράφει ποιήματα ο άνθρωπος. 

Απο πιτσιρικάς εκεί, να γράφει απο τα 10 του χρόνια και στα 15 να συνεργάζεται και με περιοδικό και μάλιστα να  αποσπά το τρίτο βραβείο για το ποίημά του Nocturno ideal. 

Στα 17 του,  ξεκινάει σπουδές παιδαγωγικής και γαλλικών στο Πανεπιστήμιο της Χιλής, στην πρωτεύουσα Σαντιάγο. 

Γράφει ασταμάτητα και κερδίζει βραβεία και αναγνώριση. 

Στα 23 του, ξεκινάει η διπλωματική του καριέρα και ταξιδεύει στη Βιρμανία, το Μπουένος Άιρες, τη Βαρκελώνη, την Κευλάνη, τη Μαδρίτη, την Ιάβα. 

Στην Ιάβα γνώρισε και παντρεύτηκε την Ολλανδέζα Μαρύκα Αντονιέτα Χάγκενααρ Βόγκελζανγκ, με την οποία χώρισε μετά από έξι χρόνια, κατά τη θητεία του στην Ισπανία. 


Εκεί, γνωρίζει την μετέπειτα σύζυγό του Αργεντίνα, Ντέλια ντελ Καρρίλ.Οι εμπειρίες του απο τα ταξίδια, τα μαρτύρια των λαών που στέναζαν και η δολοφονία του φίλου του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα τον αναγκάζουν να στραφεί στον κομμουνισμό και να καταζητείται στη Χιλή. 

Δεν τον βρήκαν και καταφέρνει να φύγει για την Αργεντινή και απο κέι στην Ευρώπη. Στην εξορία πλέον  γνωρίζει την Ματίλντε Ουρρούτια, που αποτέλεσε την τρίτη σύζυγό του. 

To 1953 παραλαμβάνει το βραβείο Στάλιν.

 Τα εγκλήματα του Στάλιν τα αποτυπώνει στην συλλογή Extravagario. 

Σιγά που θα του την χάριζε, του εγκληματία. Με την εκλογή του Σαλβαδόρ Αλιέντε στην προεδρεία διορίζεται πρέσβης στο Παρίσι για 2 χρόνια απο το 1970 μέχρι το 1972. 

Το 1971, η Σουηδική Ακαδημία του απονέμει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

Ο ποιητής πάσχει απο καρκίνο πλέον και πεθαίνει στις 23 Σεπτεμβρίου το 1973. 

Ο Πινοσέτ απαγορεύει να γίνει δημόσιο γεγονός η κηδεία του, ωστόσο το πλήθος αψήφησε τη φρουρά και κατέκλυσε τους δρόμους, μετατρέποντας την κηδεία στην πρώτη δημόσια διαμαρτυρία ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία της Χιλής. 

Το στρατιωτικό καθεστώς μέχρι το 1990 είχε απαγορεύσει τα έργα του ποιητή. Παρά το ότι πέρασαν αρκετά χρόνια απο τον θάνατο του ποιητή ακόμα γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί αν δολοφονήθηκε απο το καθεστώς του Πινοσέτ.

«Αργοπεθαίνει
όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας,
επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές,
όποιος δεν αλλάζει το βήμα του,
όποιος δεν ρισκάρει να αλλάξει χρώμα στα ρούχα του,
όποιος δεν μιλάει σε όποιον δεν γνωρίζει.» («Αργοπεθαίνει»)


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα