Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Η κατάθλιψη επηρεάζει διαφορετικά τον εγκέφαλο αρρένων και θηλέων ασθενών

Όταν ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέθεσαν εφήβους με κατάθλιψη σε ευχάριστες ή άσχημες λέξεις και απεικόνισαν τους εγκεφάλους τους, βρήκαν ότι η κατάθλιψη έχει διαφορετικές επιδράσεις στην εγκεφαλική λειτουργία των αρρένων και θηλέων ασθενών, σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι οι έφηβοι, κορίτσια και αγόρια, βιώνουν την κατάθλιψη διαφορετικά και ότι θεραπείες εξειδικευμένες για κάθε φύλο θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμες για τους εφήβους.
Άνδρες και γυναίκες φαίνονται να υποφέρουν από κατάθλιψη διαφορετικά και αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στους εφήβους. Μέχρι την ηλικία 15 ετών, τα κορίτσια είναι σε διπλάσιο βαθμό πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη από ότι τα αγόρια. Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για αυτό, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος, τις ορμονικές διαταραχές, αλλά και γενετικοί παράγοντες, με τα κορίτσια να κινδυνεύουν περισσότερο να κληρονομήσουν κατάθλιψη. Ωστόσο, ο διαφορές μεταξύ των φύλων δεν σχετίζονται μόνο με το ρίσκο της κατάθλιψης, αλλά επίσης με το πώς εκδηλώνεται η διαταραχή και τις συνέπειές της.
«Οι άνδρες διατρέχουν περισσότερο τον κίνδυνο να υποφέρουν από διαρκή κατάθλιψη, ενώ στις γυναίκες η κατάθλιψη τείνει να είναι περισσότερο επεισοδιακή», εξηγεί η Jie-Yu Chuang, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και μια από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychiatry. «Σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι άνδρες με κατάθλιψη είναι περισσότερο πιθανό να έχουν σοβαρές συνέπειες από την κατάθλιψή τους, όπως κατάχρηση ουσιών και αυτοκτονία». Παρόλα αυτά, μέχρι τώρα, οι περισσότεροι ερευνητές έχουν εστιάσει στην κατάθλιψη στις γυναίκες, πιθανώς επειδή είναι περισσότερο κοινή.

Αυτό αποτέλεσε κίνητρο για την Chuang και τους συναδέλφους της να διενεργήσουν την τελευταία αυτή μελέτη για να βρουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών με κατάθλιψη. Συγκέντρωσαν εφήβους εθελοντές για τη μελέτη, που είχαν ηλικίες μεταξύ 11 και 18 ετών. Οι ομάδες περιελάμβαναν 82 θήλεις και 24 άρρενες ασθενείς που υπέφεραν από κατάθλιψη και 24 θήλεις και 10 άρρενες υγιείς εθελοντές. Οι ερευνητές απεικόνισαν τους εγκεφάλους των εφήβων χρησιμοποιώντας MRI (Magnetic Resonance Imaging), ενώ αναβόσβηναν ευχάριστες, άσχημες ή ουδέτερες λέξεις σε μια οθόνη με μια ορισμένη σειρά.
Οι εθελοντές πίεζαν ένα κουμπί όταν ορισμένοι τύποι λέξεων εμφανιζόταν και δεν το πίεζαν όταν εμφανιζόταν άλλες και οι ερευνητές μετρούσαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος. Όταν οι ερευνητές αναβόσβηναν ορισμένους συνδυασμούς λέξεων στην οθόνη, παρατήρησαν ότι η κατάθλιψη επιδρούσε στην εγκεφαλική δραστηριότητα διαφορετικά μεταξύ αγοριών και κοριτσιών σε περιοχές του εγκεφάλου όπως η υπερχείλια έλικα και το οπίσθιο του προσαγωγίου.
Τι σημαίνουν αυτά τα αποτελέσματα; «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι νωρίς στην εφηβεία, η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάζει τον εγκέφαλο διαφορετικά ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια», εξηγεί η Chuang. «Θεραπεία εξειδικευμένη ανά φύλο και στρατηγικές πρόληψης για την κατάθλιψη θα πρέπει να εξετάζεται νωρίς στην εφηβεία. Ενδεχομένως, αυτές οι πρόωρες επεμβάσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της ασθένειας προτού τα πράγματα να γίνουν χειρότερα». Οι περιοχές του εγκεφάλου που υπογραμμίστηκαν στην μελέτη συνδέθηκαν προηγουμένως με την κατάθλιψη, αλλά απαιτείται περαιτέρω εργασία για να κατανοηθεί γιατί επηρεάζονται διαφορετικά τα αγόρια με κατάθλιψη και εάν αυτό σχετίζεται με το πώς τα αγόρια βιώνουν και χειρίζονται την κατάθλιψη.
Επειδή η κατάθλιψη είναι περισσότερο συχνή στα κορίτσια, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να «στρατολογήσουν» τόσο πολλά αγόρια σε αυτή τη μελέτη και μελλοντικά πειράματα θα πρέπει να συγκρίνουν ίσους αριθμούς κοριτσιών και αγοριών για περισσότερο αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα. Η Chuang και οι συνεργάτες της θα ήθελαν να εξερευνήσουν το φαινόμενο αυτό περαιτέρω.
ΠηγήNeuroscience News
Περισσότερα στην (ελεύθερη) δημοσίευσηAdolescent Major Depressive Disorder: Neuroimaging Evidence of Sex Difference during an Affective Go/No-Go Task. Frontiers in Psychiatry.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα