Στο πρώτο μέρος είδαμε μερικές εισαγωγικές εξηγήσεις για το γιατί οι συμβουλές μας δε λειτουργούν, καθώς και τα κίνητρα πίσω από αυτών που δίνουν συμβουλές απλόχερα και χωρίς να τους ζητηθεί, ενώ στο δεύτερο μέρος είδαμε τις συχνές παγίδες που αντιμετωπίζουμε όταν δίνουμε συμβουλές.
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, θα δούμε πως να δίνουμε πρακτικά καλύτερες συμβουλές.
Στην εποχή της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου, ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ειδικός σε κάτι. Η ευχή και η κατάρα του ελευθερίας του λόγου είναι ότι ο καθένας έχει τη γνώμη του και πρόκειται να το μοιραστεί μαζί σου. Και όχι μόνο θα τη μοιραστεί, αλλά θα είναι και περισσότερο πεπεισμένος από ποτέ για το πόσο σωστός είναι.
Έτσι έχω καταλήξει σε οκτώ βασικές αρχές που καλό είναι να ακολουθήσεις όταν θες να δώσεις συμβουλή σε άλλους. Αν πραγματικά θέλεις να βοηθήσεις κάποιον, συνιστώ τα εξής:
- Σιγουρέψου ότι το άτομο θέλει πραγματικά συμβουλή. Καμία συμβουλή δεν είναι χειρότερη από τις μη ζητηθείσες συμβουλές. Κανείς δεν είναι πιο πιθανό να αγνοηθεί από ένα ξερόλα. Σιγουρέψου ότι το άτομο που προσπαθείς να βοηθήσεις όντως ψάχνει για βοήθεια, ειδάλλως θα φανείς καταδεκτικός και αγενής.
Παράδειγμα κακή συμβουλής: Σε απάντηση σε κάποιον ο οποίος είναι ενθουσιασμένος να ξεκινήσει μεταπτυχιακό.
“Έι, μπράβο που σε δέχτηκαν, αλλά ειλικρινά χάνεις χρόνο και χρήμα, έτσι κι αλλιώς άνεργος θα είσαι μετά το μεταπτυχιακό, δεν αξίζει. Ο ξάδερφός μου έκανε 2 μεταπτυχιακά και 1 διδακτορικό και τώρα δουλεύει σε σουβλατζίδικο.”
Στο μόνο που τον βοηθάς εδώ πέρα είναι στην αντίληψη ότι είσαι αγενής και κατακριτικός. - Σιγουρέψου ότι ξέρεις για τι μιλάς. Η δεύτερη μεγαλύτερη αμαρτία της παροχής συμβουλών είναι όταν δίνεις συμβουλή για κάτι που δεν έχεις την κατάλληλη εμπειρία.Το πρόσωπο που προσπαθείς να βοηθήσεις μπορεί να μην το παρατηρήσει, αλλά σου εγγυώμαι όποιος έχει έστω και λίγη εμπειρία στο θέμα θα το παρατηρήσει.
Ανεξάρτητα αν κάποιος κάνει ένσταση στα λεγόμενά σου ή οχι λόγω εμπειρίας, θα χάσεις αξιοπιστία. Όπως λέει και η παλιά παροιμία: ” Αυτός που νομίζει ότι ξέρει τα πάντα, δε μαθαίνει τίποτα”. Αν δεν έχεις εμπειρία, αλλά θες παρ’όλα αυτά να κάνεις μία σημαντική ή χρήσιμη παρατήρηση, τότε θα πρέπει πάντα να επισημάνεις: «δεν είχα ποτέ το πρόβλημα αυτό πριν, αλλά μου φαίνεται ότι …» ή κάτι τέτοιο παρόμοιο πριν μιλήσεις ή δημοσιεύσεις.
Κλασσικό παράδειγμα κακή συμβουλής: Συμβουλές για το πως να κάνεις σεξ από παρθένο/παρθένα. - Μην ταυτίζεσαι. Είναι δύσκολο για πολλούς από εμάς να βγάλουμε έξω από τον εαυτό μας και να φανταστούμε που μπορούν να έχουν κολλήσει οι άλλοι. Πολλοί από εμάς έχουν την τάση να προβάλλουμε τα δικά μας ζητήματα και επιτυχίες σε άλλους, ακόμη και όταν δεν είναι δικαιολογημένα.
Η παροχή συμβουλών βάσει της κατάστασης της ζωής σου και όχι της δικής τους είναι αναποτελεσματική στην καλύτερη περίπτωση και ενοχλητική στη χειρότερη περίπτωση.
Παράδειγμα κακή συμβουλής: Σε απάντηση σε κάποιον που τον απασχολεί ένας μικρός τσακωμός που είχε με την αδελφή του.“Ένα πράγμα που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι ανεξάρτητα από το τι λέει, η οικογένειά σου, συνήθως δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για εσένα και θα κάνει μόνο ό,τι θέλει. Μια φορά ο αδελφός μου δανείστηκε το αυτοκίνητό μου και – κλπ.“ - Η ψυχανάλυση δεν είναι συμβουλή, είναι κατακριτική. Το χειρότερο είναι ότι μπορεί να έχεις δίκιο, αλλά παρόλα αυτά δεν βοηθάς κανέναν. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να εξοργίσεις κάποιον και να σε αποκόψει είναι να προσπαθήσεις να του πεις ποιος είναι, γιατί έχει τις σκέψεις που έχει, γιατί κάνει τα λάθη που κάνει και ούτω καθεξής.
Τα πράγματα χειροτερεύουν όταναν αρχίσεις να κάνεις υποθέσεις για τον χαρακτήρα του, τη ζωή του ή το παρελθόν του. Αυτό σχετίζεται με την έλλειψη ταύτισης αλλά απλά επειδή παρατηρείς κάτι δεν σημαίνει ότι πρέπει να το διορθώσεις. Αν κάποιος έχει υπερβολικά αρνητική στάση και πιστεύει ότι ο κόσμος είναι εναντίον του, τότε να του πεις ότι έχει αρνητική στάση είναι πολύ πιθανό να μην τον βοηθήσει.Το μόνο που θα κάνει είναι να σε περάσει για κατακριτικό άνθρωπο και ακόμα μία απόδειξη ότι ο κόσμος είναι εναντίον του. Ο καλύτερος τρόπος για να συσχετιστείς μαζί του είναι να απαντήσεις στις ερωτήσεις του με τον απλούστερο δυνατό τρόπο για να καταλάβει.
Παράδειγμα κακής συμβουλής:Σε απάντηση σε κάποιον που διαμαρτύρεται για το πόσο δύσκολο είναι να κάνει φίλους σε μία νέα πόλη.“Κοιτά, προφανώς έχεις ένα κατεστραμμένο παρελθόν τώρα βλέπεις κάθε ευκαιρία μπροστά σου ως κάτι που θα αποτύχεις πριν καν δοκιμάσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση και η στάση και οι πεποιθήσεις σου απλά θα τη διαιωνίζουν».Αυτή είναι μια παγίδα που πέφτω κι εγώ συχνά όταν έχω συμβουλές και μπορεί εύκολα να ωθήσει το άτομο να μην με πάρει στα σοβαρά. Είναι χρήσιμο να σημειώσουμε ότι μερικές φορές οι άνθρωποι όντως ψάχνουν για συγκεκριμένες παρατηρήσεις σχετικά με τη νοοτροπία τους και τις κοσμοθεωρίες τους, και σε αυτές τις περιπτώσεις, συμβουλές τύπου ψυχανάλησης αυτό είναι χρήσιμες. Αλλά και πάλι, αν δεν ψάχνει κανείς τέτοια συμβουλή, τότε το να τους δώσεις μία τέτοια δε θα βγει σε καλό. - Κρίνε τις πράξεις του, όχι τον χαρακτήρα του. Ή όπως είναι πιο γνωστό: αγάπα τον αμαρτωλό, να μισείς την αμαρτία. Είναι σημαντικό να διαφοροποιήσεις τις ενέργειες ενός ατόμου από τις προθέσεις του. Θα εκπλαγείς πόσο συχνά οι άνθρωποι κάνουν τα ηλίθια πράγματα με πραγματικά ευγενείς προθέσεις.
Παράδειγμα κακής συμβουλής: Σε απάντηση σε έναν τύπο που λέει κάτι περίεργο σε μια γυναίκα.
“Θεέ μου, δεν έχεις καθόλου σεβασμό για τις γυναίκες; Απλά σταμάτα να τις προσεγγίζεις γενικώς! Είσαι αηδιαστικός.“ - Κανένας δεν σου χρωστάει τίποτα. Επειδή αφιερώσες χρόνο στο να δώσεις σε κάποιον συμβουλές, δεν σημαίνει ότι ήσουν υποχρεωμένος να το αφιερώσεις το χρόνο σου εκεί εξ’αρχής και φυσικά αυτό δεν συνεπάγει ότι κανείς δεν σου οφείλει κάποιου είδους ευγνωμοσύνης ή οτιδήποτε σε αντάλλαγμα.
Πάρα πολλές φορές (ειδικά σε φόρουμ) βλέπω κάποιον που έχει δώσει συμβουλές να αναστατωνεται όταν κάποιος δεν το χρησιμοποίησε.Δεν έχουν καμία υποχρέωση να χρησιμοποιήσει τη συμβουλή σου. Είναι η ζωή του. Είναι η πορεία του. Αν αυτό που λες αντηχεί μέσα του, θα ταυτιστεί και θα το δοκιμάσει. Αν όχι, τότε δεν σου χρωστάει τίποτα.
Η συμβουλή είναι ένα δώρο. Και ως δώρο, δίνεται άνευ όρων, χωρίς τίποτα αναμενόμενο σε αντάλλαγμα.Και βάσει αυτού, μπορείς είτε να πάρεις τις συμβουλές αυτού του άρθρου και να τις χρησιμοποιήσεις, είτε να το αγνοήσεις. - Να κερδίζεις μέσα από τις πράξεις σου και ποτέ μέσα από διαφωνίες. Πιο συγκεκριμένα, όπως λέει και ο Robert Green στον 9ο νόμο της δύναμης (από το βιβλίο Δύναμη: Οι 48 Νόμοι Της).”
Ο στιγμιαίος θριάμβος που νιώθεις όταν έχεις βγει κερδισμένος μέσα από μια διαφωνία είναι στην πραγματικότητα μια πύρρειος νίκη. Η απογοήτευση και η κακή διάθεση είναι πιο ισχυρά από οποιαδήποτε παροδική αλλαγή άποψης. Είναι προτιμότερο να πείσεις τους άλλους να αλλάξουν γνώμη μέσα από τις πράξεις σου παρά τα λόγια σου. Δείξε, μην εξηγείς.” - Χρησιμοποίησε τα τρία φίλτρα του Σωκράτη πριν δώσεις κάποια συμβουλή. Δηλαδή ότι αυτό που θα πεις θα είναι αληθινό, καλό και χρήσιμο για τον ακροατή.
Μια μέρα εκεί που ο Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη, συνάντησε κάποιον γνωστό του, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του.Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να του κάνει τρεις ερωτήσεις.– «Τρεις ερωτήσεις;» ρώτησε με απορία ο άλλος.
– Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις..– Είσαι εντελώς σίγουρος ότι αυτό που πρόκειται να μου πεις είναι αλήθεια (φίλτρο της αλήθειας);
– Ε…. όχι ακριβώς, απλά άκουσα να το λένε…
– Μάλιστα άρα δεν έχεις ιδέα αν αυτό που θέλεις να μου πεις είναι αλήθεια ή ψέμματα.
– Ας δοκιμάσουμε τώρα το δεύτερο φίλτρο. Αυτό που πρόκειται να μου πεις για τον μαθητή μου είναι κάτι καλό (φίλτρο της καλοσύνης);
– Καλό; Όχι το αντίθετο μάλλον…
– Άρα, συνέχισε ο Σωκράτης θέλεις να πεις κάτι κακό για τον μαθητή μου
αν και δεν είσαι καθόλου σίγουρος ότι είναι αλήθεια.
Ο άλλος έσκυψε το κεφάλι από ντροπή και αμηχανία.
– “Παρόλα αυτά, μπορεί ακόμα να με ενδιαφέρει τι έχεις να πεις γιατί υπάρχει και το τρίτο φίλτρο. Είναι αυτό που θέλεις να μου πεις για τον μαθητή μου κάτι που μπορεί να μου φανεί χρήσιμο σε κάτι (φίλτρο της χρησιμότητας);
– Όχι δεν νομίζω…
– Άρα λοιπόν αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω;
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.