Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Πως να δίνεις πειστικές συμβουλές χωρίς να γίνεσαι αγενής (2o μέρος – συχνές παγίδες)




Στο πρώτο μέρος είδαμε μερικές εισαγωγικές εξηγήσεις για το γιατί οι συμβουλές μας δε λειτουργούν, καθώς και τα κίνητρα πίσω από αυτών που δίνουν συμβουλές απλόχερα και χωρίς να τους ζητηθεί.
Στο δεύτερο μέρος θα δούμε τις βασικές παγίδες που αντιμετωπίζουμε όταν δίνουμε συμβουλές.
  1.  Η πρώτη παγίδα είναι αυτή που πέφτει αυτός που δίνει τη συμβουλή (παγίδα του εγωισμού)
  2. Η δεύτερη είναι αυτή που πέφτει αυτός που λαμβάνει τη συμβουλή (παγίδα της ταυτότητας).
    (επίσης θα συζητηθεί η νοοτροπία της προβίβασης και η νοοτροπία της πρόληψης)
  3. Η τρίτη είναι αυτή των λογικών πλανών.

1) Μήπως έχεις πέσει πάνω στην παγίδα του εγωισμού σου;
Πάντα να έχεις επίγνωση του αισθήματος της ανωτερότητας.
Η αίσθηση της υπεροχής είναι η μεγαλύτερη ένδειξη του ότι βρίσκεσαι σε μια παγίδα του Εγώ.
Το Εγώ αγαπά να γλιστράει από την πίσω πόρτα. Θα πάρει μια ευγενή ιδέα, όπως το να ξεκινάς γιόγκα, και στη συνέχεια την αλλάζει για να εξυπηρετήσει τα δικά του άκρα με το να σε κάνει να νοιώθεις ανώτερος από τους άλλους.
Θα αρχίσεις να κοιτάς αφ’ υψηλού εκείνους που δεν ακολουθούν το ορθό και “πνευματικό” σου , μονοπάτι.
Μερικά παραδείγματα:
    • Αν νομίζεις ότι είναι πιο «πνευματικό» να κάνεις ποδήλατο για να πας στη δουλειά ή να χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά στη συνέχεια να βρίσκεις τον εαυτό σου να κρίνει οποιονδήποτε οδηγεί ένα αμάξι, βρίσκεσαι μέσα σε μια παγίδα του Εγώ.

    • Αν νομίζεις ότι είναι πιο «πνευματικό» να σταματάς να βλέπεις τηλεόραση, επειδή σαπίζει τον εγκέφαλο σου, αλλά στη συνέχεια να βρίσκεις τον εαυτό σου να κρίνει εκείνους που εξακολουθούν να βλέπουν τηλεόραση, βρίσκεσαι μέσα σε μια παγίδα του Εγώ.

    • Αν νομίζεις ότι είναι πιο «πνευματικό» να αποφεύγεις να διαβάζεις κουτσομπολίστικα περιοδικά/ειδήσεις, αλλά στη συνέχεια να βρίσκεις τον εαυτό σου να κρίνει αυτούς που τα διαβάζουν αυτά, βρίσκεσαι μέσα σε μια παγίδα του Εγώ.

    • Αν νομίζεις ότι είναι πιο «πνευματικό» να ακούς κλασική μουσική ή καταπραϋντικούς ήχους της φύσης, αλλά στη συνέχεια να βρίσκεις τον εαυτό σου να κρίνει εκείνους που ακούν για την mainstream ή pop μουσική, βρίσκεσαι μέσα σε μια παγίδα του Εγώ.

    • Αν νομίζεις ότι είναι πιο «πνευματικό» να κάνεις γιόγκα, να είσαι βίγκαν, να αγοράζεις βιολογικά, να αγοράζεις επουλωτικούς κρυστάλλους, να ασχολείσαι με ρέικι, να κάνεις διαλογισμό, να ντύνεσαι χίπικα, να επισκέπτεσαι τα ασράμ και να διαβάζεις διαφωτιστικά/πνευματικά βιβλία, αλλά μετά να κρίνεις όποιον δεν τα κάνει αυτά, βρίσκεσαι σε μία παγίδα του Εγώ.

2) Μήπως απευθύνεσαι σε άτομα που έχουν πέσει πάνω στην παγίδα της ταυτότητας;
Πριν από δύο μέρες πήγα για πεζοπορία με έναν φίλο μου. Καθώς προχωρήσαμε βαθιά στο βουνό o φίλος μου με ζήτησε να σταματήσω λέγοντάς μου:
Σταμάτα να περπατάς γιατί βλέπω κάποιον πίσω από αυτό το δένδρο.
Φαίνεται επικίνδυνος και τώρα πρέπει να περάσουμε από δίπλα του για να συνεχίσουμε την πεζοπορία μας.
Κι εγώ του απήντησα:
Ναι και λοιπόν; Ας τον χαιρετήσουμε και ας συνεχίσουμε την πεζοπορεία μας.
Αλλά με κράτησε από το χέρι και είπε:
Εμμ.. δεν ξέρω, νομίζω ότι πρέπει να επιστρέψουμε πίσω στη σκηνή. Ίσως ο τύπος να έχει κανένα μαχαίρι ή τίποτα τέτοιο.”
Οι άνθρωποι που εστιάζουν στην πρόληψη επικεντρώνονται πάντα στο χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, γι ‘αυτό του είπα:
Έι, το μυαλό σου, σου παίζει κόλπα, ακόμα κι αν μας συμβεί τίποτα περίεργο, μπορούμε εύκολα να τρέξουμε πίσω στο κάμπινγκ μας!
Σκέψου επίσης όλα τα όμορφα μέρη που θα μπορούμε να εξερευνήστε την άλλη πλευρά του βουνού. Οπότε ας προχωρήσουμε για να δούμε τι θα συμβεί.”
Έτσι, από την άλλη πλευρά  του φάσματος, αυτοί που επικεντρώνονται στην προβίβαση κοιτάνε τι μπορούν να κερδίσουν από την κάθε περίπτωση.
Ένα άτομο που επικεντρώνεται στην προβίβαση είναι πολύ καλό στην ανάληψη κινδύνων.
Όσο και για τους ανθρώπους που ασχολούνται με την πρόληψη, θα κάνουν οτιδήποτε για να επιστρέψουν στην ασφάλεια αν αισθανθούν ότι πρόκειται να τους συμβεί κάτι κακό, ετσι είναι πολύ καλοί στο να προσταστεύουν τον εαυτό τους.
Το ερώτημα τώρα είναι:
Γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν λογική εστιασμένη στην προβίβαση, ενώ άλλοι όχι;
Ίσως αυτό να έχει σχέση με τον κοινωνικό προγραμματισμό.
Ο Harry Browne ρίχνει φως στις διαφορετικές παγίδες που χρησιμοποιεί η κοινωνία για να μας κρατήσει από το να αγωνιζόμαστε για αυτό που θέλουμε.
Μία από αυτές τις παγίδες είναι η παγίδα της ταυτότητας.
Η ταυτότητα είναι ένας από τους περισσότερους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι μεγαλώνουν με μια νοοτροπία που εστιάζει στην πρόληψη.
Ας πούμε ότι κάποιος μια μέρα αποφάσισε να αφήσει τα μαλλιά του να μεγαλώσουν.
Η οικογένειά του δεν είχε κανένα πρόβλημα και σύντομα τον συνήθισαν να βλέπουν να έχει μαλλιά ίδια με αυτά των ανθρώπων των σπηλαίων.
Όμως, η μεγάλη πρόκλησή  του ήταν ο εξωτερικός κόσμος.
Συνεχίζει να ακούς τα ίδια παλιά σχόλια κάθε μέρα από τους φίλους του και τους συναδέλφους του.
Ξέρεις κάτι; Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο να ξυρίσεις τελείως τα μαλλιά σου.”
Άλλοι θα μπορούσαν να σου πουν: Άστα όπως είναι, σου πάνε.”
Αλλά ξέρεις τι σου πήγαινε καλύτερα; Τα ράστα.”
Τα σχόλια τον έκαναν να νοιώθει ανασφάλεια με τον εαυτό του.
Σκεφτόταν ότι ίσως μια κούρεμα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, αλλά δεν το έκανε, μάλιστα τα πράγματα έγιναν χειρότερα.
Κάθε φορά που επιτρέπει κάποιον άλλο να καθορίσει τι  να σκέφτεται  και τι να είναι, βρίσκεται στην παγίδα της ταυτότητας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση μιας νοοτροπίας που εστιάζεται στην πρόληψη από νεαρή ηλικία.
Άτομα με αυτή τη νοοτροπία προσπαθούν να ζήσουν με τις προσδοκίες των άλλων, νομίζοντας ότι πρόκειται να τους εμποδίσουν από το να μην τους ικανοποιούν.
3) Μήπως χρησιμοποιείς λογικές πλάνες για να προσπαθήσεις να πείσεις τους άλλους;
Η λογική πλάνη είναι ένα  ψεγάδι στη δομή ενός παραγωγικού επιχειρήματος, το οποίο καθιστά το επιχείρημα άκυρο.
Ωστόσο, συχνά απαντά στον ανεπίσημο διάλογο για να υποδηλώσει ένα επιχείρημα το οποίο μπορεί να είναι προβληματικό για οποιονδήποτε λόγο.
Σε αυτή την χρήση του όρου συμπεριλαμβάνονται τόσο οι μη σχηματικές πλάνες (δηλαδή έγκυρες αλλά σαθρές προτάσεις ή μη ποιοτική/μη παραγωγική επιχειρηματολογία) όσο και οι σχηματικές πλάνες.
Μερικά παραδείγματα:
  • «Προσφυγή στις μάζες», «προσφυγή στην πλειοψηφία», «προσφυγή στην ομοφωνία» και στα λατινικά «argumentum ad populum» (επιχείρημα του λαού):
    Σου λέει ο φίλος σου ότι ισχυρισμοί σου κάνει είναι αρκετά παράλογοι και ότι δεν έχεις καμμία αποδείξει γι ‘αυτούς.
    Αντί να αντιμετωπίσεις το ζήτημα, του λες ότι αν ήταν τόσο παράλογοι, 1μιση εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα πίστευαν σε αυτούς.
    Συγχαρητήρια, δυστυχώς, μόλις του έδωσες απάντηση του τύπου λογικής πλάνης argumentum ad populum.
    Προφανώς, μόνο και μόνο επειδή 1μιση εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύουν σε κάτι, πρέπει να είναι αλήθεια.Σύμφωνα με την ίδια λογική,η Γη θα έπρεπε να ήταν επίπεδος πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια, καθώς πολλοί άνθρωποι πίστευαν και σε αυτό.
    • Ανεπίσημα στοιχεία: Λες στο φίλο σου ότι η γιαγιά σου έτρωγε μόνο καρότα όλη της τη ζωή και έφτασε να είναι 109 ετών. Σου λέει, “Εντάξει, πολύ καλό για αυτήν. “Όμως δεν είσαι ικανοποιημένος με αυτή την απάντηση.Θέλεις να τρώει κι αυτός μόνο καρότα.
      Αν η γιαγιά σου είχε τόσο μεγάλα αποτελέσματα, θα έχει κι αυτός εξίσου καλά αποτελέσματα.
      Σου λέει ότι ασχολείται μόνο με στοιχεία που προκύπτουν μέσα από επιστημονικές μελέτες και που περιλαμβάνουν μεγάλα μεγέθη δείγματος για το τι είναι ιδανικό να τρώει κανείς αλλά δεν καταλαβαίνεις.
      Στον κόσμο σου, το κάπνισμα είναι επωφελές αφού υπάρχει κάπου 109χρονο καπνιστής στον κόσμο αυτή τη στιγμή χωρίς καρκίνο του πνεύμονα.

  • Συσχέτιση συνεπάγεται αιτιότητα, ή αλλιώς cum hoc ergo propter hoc, που στα λατινικά σημαίνει «μαζί με αυτό, άρα εξαιτίας του»: Έχεις αρχίσει να χρησιμοποιηείς αυτό το νέο σαπούνι και η ακμή σου έχει ελλατωθεί κατά πολύ.Ο φίλος σου γνωρίζει ότι αυτό μπορεί να είναι αληθινό, αλλά είναι αρκετά σκεπτικός.Σου το λέει και εξοργίζεσαι.Ξέρεις ότι είναι  γεγονός ότι από τότε που άρχισες να το χρησιμοποιείς ακμή σου έχει ελλατωθεί κατά πολύ. Σου λέει ότι:
    “Ναι, ενώ αυτό θα μπορούσε να είναι αλήθεια, θα μπορούσε επίσης να είναι επειδή εκτίθεσαι περισσότερο στον ήλιο τώρα που είναι καλοκαίρι, αλλάξες  και τη διατροφή σου πριν από λίγο καιρό, και αυτό ίσως επηρεάζει θετικά την ακμή σου. Επίσης, απέκτησες και μια νέα δουλειά και μπορεί να είναι λιγότερο άγχος η αιτία. Ακόμα και αν το σαπούνι όντως λειτουργεί, δεν μπορείς πραγματικά να το πεις με βεβαιότητα.”
    Εξακολουθείς να εξοργίζεσαι.
    Δεν καταλαβαίνεις ότι από τη συσχέτιση ΔΕΝ συνεπάγεται αιτιότητα, ειδικά με το εντυπωσιακό μέγεθος δείγματος σου του ενός (εσένα).
Και η λίστα συνεχίζεται, ελπίζω να κατάλαβες το νόημα.

Για συνέχεια στο τρίτο μέρος, πάτησε εδώ.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα