Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

O’ Ντόνογκ

Φωτογραφία του χρήστη The Mythologists.

Η Λίμνη Λιν στην Ιρλανδία, που τώρα ονομάζεται λίιμνη τού Κίλλαρυ, είναι το σπίτι τού Ο’ Ντόνογκ, ο οποίος κάποτε ήταν ο άρχοντας τής γής γύρω από αυτήν. Κάποια μέρα περπάτησε στην επιφάνεια τής λίμνης μπροστα σε όλα τα μέλη τής αυλής του και βυθίστηκε αργά στα βάθη της, για να διεκδικήσει το νέο του βασίλειο.

Κάθε πρωϊνό Πρωτομαγιάς αφήνει το θαυμαστό του παλάτι, που λένε πως βρίσκεται στο βυθό τής λίμνης, κι επισκέπτεται το παλιό του βασίλειο.


Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ο Ο’ Ντόνογκ εμφανίστηκε τελευταία φορά. Ο Τ. Crofton Croker μάς λέει στο βιβλίο του «Νεραϊδένιοι θρύλοι και παραδόσεις τής Νότιας Ιρλανδίας» πως «οι πρώτες αχτίνες τού ήλιου που ανέτειλε χρύσωναν την πανύψηλη κορφή τού Γκλέναα, όταν, ξαφνικά, τα νερά κοντά στην ανατολική όχθη τής λίμνης αναταράχθηκαν βίαια, ενώ όλη η υπόλοιπη επιφάνειά της παρέμεινε γαλήνια και ακίνητη σαν τάφος από γυαλισμένο μάρμαρο. 


Τότε ακριβώς, ένα αφρισμένο κύμα ξεχύθηκε μπρος και, σαν ένα περήφανο για τη δύναμή του πολεμικό άτι με ψηλό λοφίο, όρμηξε προς το όρος Τούμις. Πίσω από το κύμα εμφανίστηκε ένας μεγαλοπρεπής πολεμιστής με την πανοπλία του, επάνω σε κατάλευκο άτι.
Το λοφίο του, λευκό σαν χιόνι, ανέμιζε μεγαλόπρεπα επάνω στην αστραφτερή, ατσάλινη περικεφαλαία του, και πίσω του ανέμιζε ένα ανοιχτογάλανο μαντήλι. Το άτι, φανερά υπερήφανο για τον ευγενή του καβαλάρη, εκτινάχτηκε, ακολουθώντας το κύμα, που το σήκωσε σαν να ήταν στέρεα γη, ενώ χιλιάδες πίδακες, που λαμπύριζαν στον πρωίνό ήλιο, ξεχύνονταν ψηλά σε κάθε του άλμα.»

Ο πολεμιστής ήταν ο Ο’ Ντόνογκ και στο κατόπι του ακολουθούσε ένα σμήνος νέων, οι οποίοι γλιστρούσαν πάνω στο νερό, ενωμένοι με στεφάνια από ανοιξιάτικα λουλούδια, στον ρυθμό μιάς γλυκιάς, απόκοσμης, μουσικής. Λίγο πριν φτάσουν στην δυτική όχθη τής λίμνης, ο Ο’ Ντόνογκ έστρεψε το άτι του προς τη στολισμένη με δέντρα όχθη τού Γκλέναα και οι πιστοί του συνοδοί ακολούθησαν. Και τότε εξαφαν΄στηκαν αργά μες στην ομίχλη, επιπλέοντας πάνω στη λίμνη και οι μαγικές νότες τής μουσικής τους έσβησαν σταδιακά « και όσοι την άκουγαν ξύπνησαν σαν από όνειρο ευδαιμονίας.»


Πάντως πολλές Νεράϊδες έχουν τα σπίτια τους μέσα σε λίμνες. Μία από αυτές είναι και η γνωστή σε όλους μας Κυρά τής Λϊμνης (φωτό), όπου η επιφάνεια του νερού ήταν οφθαλμαπάτη, δημιούργημα μαγείας που έκρυβε το παλάτι της.





Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα