Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι και χωρίς το ευτυχισμένο τέλος


eutuxia
Όλοι μαθαίνουμε από την παιδική μας ηλικία ότι οι ιστορίες έχουν πάντα ευτυχισμένο τέλος. Είναι σαν να φτάνει ο κόσμος σε απόλυτη αρμονία σε αυτή την τελευταία σελίδα, όπου τα πάντα γίνονται όμορφα και η κατάληξη είναι ιδανική.
Τα ζευγάρια απολαμβάνουν μια μεγάλη κι ευτυχισμένη ζωή, τα προβλήματα λύνονται ενώ οι κακοί εξαφανίζονται μαγικά.
Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα πρωτότυπα παραμύθια του Charles Pierrot ή του Christian Anderson δεν ήταν τόσο ασφαλή όπως αυτά που μας παρουσιάζει η Walt Disney. Οι πριγκίπισσες όλων αυτών των ιστοριών δεν κατέληγαν πάντα παντρεμένες με ένα βασίλειο στα χέρια τους.
Παρόλα αυτά, το μυαλό των ενηλίκων και των παιδιών χρειάζεται μια ισορροπία και αυτή την ιδέα ότι όλα θα πάνε καλά και θα τελειώσουν με την αιώνια ευτυχία.
Έφτασε η ώρα να είμαστε συνεπείς, ρεαλιστές και πάνω από όλα να προσπαθήσουμε να μην εξιδανικεύουμε ορισμένες έννοιες, όπως τις συναισθηματικές σχέσεις. Στο σημερινό άρθρο σας προσκαλούμε να μελετήσετε αυτό το ζήτημα.

Οι καλύτερες ιστορίες δεν χρειάζεται να έχουν ευτυχισμένο τέλος

Σίγουρα έχετε περισσότερες από μια αναμνήσεις σχετικά με αυτό και παρά το γεγονός ότι δεν είχατε αυτό το ιδανικό ευτυχισμένο τέλος, εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι άξιζε που το ζήσατε και αποκτήσατε αυτή την εμπειρία.
Αυτή η σχέση που σας έκανε να δακρύσετε τόσες φορές όταν ήσασταν έφηβοι και ήταν τόσο δύσκολο να την ξεπεράσετε· σας δίδαξε και ορισμένα πράγματα…ακόμη και σήμερα υπάρχει σαν ανάμνηση, σαν κάτι μαγικό.
Αυτό ήταν μόνο ένα παράδειγμα-όλοι έχουμε εμπειρίες που δεν είχαν την κατάληξη που περιμέναμε αλλά δεν μετανιώνουμε για αυτές.
Όπως και να έχει, τα καλύτερα διηγήματα δεν χρειάζεται να έχουν ευτυχισμένο τέλος για να είναι σπουδαία. Σπουδαίες ιστορίες.

paramuthi

Μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι και χωρίς το παραμύθι

Ο Tal Ben-Shahar είναι ψυχολόγος, δουλεύει για το Χάρβαρντ και είναι και διάσημος συγγραφέας πολλών βιβλίων που διδάσκουν πώς μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι.

Όσο περίεργο και αν φαίνεται, η ιδέα να προσφέρεις εργαλεία στους ανθρώπους για να τους βοηθήσεις να πετύχουν περισσότερα ως ανθρώπινα όντα είναι κάτι σχετικά νέο αλλά πάντα προκαλούσε αρκετό ενδιαφέρον.
  • Τα βιβλία του Δρ. Ben-Shahar, όπως το «The Pursuit of Happiness», αποτελούν ένα καλό παράδειγμα γι’ αυτό, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι οι άνθρωποι αναζητούν απαντήσεις σε υπαρξιακά κενά, χρησιμοποιώντας θετικές προσεγγίσεις της ψυχολογίας.
  • Δίνει έμφαση στο ότι δεν είναι σημαντικό να στηρίζεστε τόσο πολύ σε ευτυχισμένες ιστορίες και δεν πρέπει να είστε προσκολλημένοι στην απόκτηση της αιώνιας ή μόνιμης ευτυχίας.
  • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφύγετε είναι να έχετε μεγάλες προσδοκίες όπως επίσης και να αποζητάτε την τελειότητα. Είναι καλύτερα να είστε πιο ταπεινοί, ρεαλιστές και πάνω από όλα να εκτιμάτε αυτά που έχετε τώρα.
  • Ένα λάθος που κάνουν αρκετοί άνθρωποι είναι να επικεντρώνουν όλη την ευτυχία τους στο να «αποκτήσουν όλα όσα θέλουν» (ένα σύντροφο, το τέλειο σπίτι, τη δουλειά των ονείρων τους).
  • Το να ονειρεύεται κανείς δεν είναι κάτι κακό αλλά ούτε και η δημιουργία προσδοκιών. Ωστόσο, καλό είναι όταν τα κάνετε αυτά να είστε απόλυτα προσγειωμένοι.
Τα παραμύθια (μεγάλες προσδοκίες, φαντασίες, λανθασμένα ιδανικά) είναι παγίδες της προσωπικής ανάπτυξης. Αν δεν καταφέρετε κάτι που έχετε θέσει σαν στόχο τότε η σκιά της δυστυχίας σας περιτριγυρίζει.
Τι λέτε λοιπόν…να θέσετε κάπως μικρότερους στόχους;
eutuxia

Η καλύτερη ώρα είναι τώρα

Άλλη μια παγίδα στην οποία πέφτουν αρκετοί είναι ότι επικεντρώνουν τα όνειρα και τις ελπίδες τους στο αύριο.
Αν αποκτήσεις ένα πράγμα, μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Αν βρεις τον τέλειο σύντροφο, τότε θα νιώσεις γεμάτος. Αν πας αυτές τις διακοπές που έχεις προγραμματίσει τότε θα είσαι ευτυχισμένος και ήρεμος για πάντα.
Αυτό το είδος λογικής δεν είναι κατάλληλο ή υγιεινό για τη συναισθηματική σας ευεξία. Μπορείτε να αναβάλετε εργασίες, δραστηριότητες και ραντεβού αλλά η ευτυχία σας δεν πρέπει ποτέ να βρίσκεται στο περιθώριο.
  • Η καλύτερη ευκαιρία σας είναι τώρα. Αντί να σκέφτεστε ότι θα είστε ευτυχισμένοι μόνο αν βρείτε τον τέλειο σύντροφο, προσπαθήστε να είστε ευτυχισμένοι με αυτό που είστε τώρα, με αυτά που έχετε τώρα κοντά σας.
  • Δεν χρειάζεστε κανέναν άλλο για να αισθάνεστε καλά. Αισθανθείτε καλά τώρα, απλά και μόνο με τον εαυτό σας.
  • Αντί να σκέφτεστε συνέχεια τις διακοπές που πρόκειται να πάτε ως τη στιγμή που πραγματικά θα βρείτε χρόνο για να αντιμετωπίσετε το στρες σας, ψάξτε για μερικές απλές στιγμές γαλήνης στο τέλος της κάθε ημέρας που περνά.
Θα είναι θεραπευτικό και υγιεινό.
Για να συνοψίσουμε, οι ιστορίες και τα παραμύθια είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τονώσετε τη φαντασία των παιδιών και των ενηλίκων αλλά οι ενήλικες θα πρέπει να καταλάβουν ότι για να είναι ευτυχισμένοι δεν πρέπει να αποζητούν αυτή τη μαγική τελειότητα που προωθεί αυτό το είδος λογοτεχνίας.
Οι σπουδαιότερες στιγμές στη ζωή δεν θα καταλήγουν πάντα καλά αλλά είναι καταπληκτικές στιγμές που αξίζει να τις ζήσετε – και η ζωή, εν τέλει, είναι απλά στιγμές.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα