(...) Νομίζω πως ο σοφός δεν κάνει τίποτα ιδιαιτέρως ούτε και μόνος του. Ούτε και οι πιο ενδόμυχες σκέψεις του δεν γίνονται χωρίς μάρτυρα, στον βαθμό τουλάχιστον που ο ίδιος είναι παρών μαζί με τον εαυτό του΄ και είτε ήταν λόγια του ίδιου του Απόλλωνα η Πυθική επιγραφή είτε κάποιου άνδρα που γνώριζε καλά τον εαυτό και γι' αυτό ήθελε να το κάνει γνωμικό για όλους, νομίζω πως ο σοφός που έχει το «γνώθι σαυτόν» και το λογικό του ως συμπαραστάτη δεν θα φοβόταν ποτέ κάτι που θα τρόμαζε τους πολλούς ούτε θα επιχειρούσε κάτι που άλλοι τολμούν χωρίς ντροπή. (...)
Μαζί με το Πυθικό επίγραμμα επαινεί και αυτό του Ευριπίδη, το οποίο θεωρεί ως συνείδηση των ανθρώπων τη νόσο που τους καταστρέφει όταν αναλογίζονται πως έχουν κάνει κάτι κακό. |
Τους απομονώνει από κάθε συντροφιά και τους τρομοκρατεί όταν κοιμούνται΄ μετατρέπει σε όνειρα και σε μορφές ανέμου όσα βλέπουν μέρα με την ημέρα και οτιδήποτε νομίζουν ότι ακούνε ή λένε, ενώ τις θολές και φανταστικές φοβίες τις κάνει αληθινές και τους δίνει τη δυνατότητα να προκαλούν τον φόβο. Νομίζω πως εξήγησα με σαφήνεια και σύμφωνα με την πραγματικότητα ότι η συνείδηση θα με ελέγχει όπου κι αν πάω, είτε σε ανθρώπους που με ξέρουν είτε σε ανθρώπους που δεν με ξέρουν, αν προδώσω τους συντρόφους μου. ΄Ομως δεν θα προδώσω ούτε αυτούς ούτε τον εαυτό μου». (...)
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.