Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ?


Είναι η μοίρα μια μυστηριώδης, αδυσώπητη εξωτερική δύναμη που κυβερνά το ανθρώπινο πεπρωμένο? Αυτή η αντίληψη έχει επηρεάσει πολλούς και τους έχει κάνει να πιστεύουν πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό.
Η μοίρα πράγματι σημαίνει το «γραφτό να γίνει» – αλλά είναι γραφτό από τον ίδιο σας τον εαυτό, μέσω της λειτουργίας του νόμου της αιτιότητας ή κάρμα. Ο Θεός σάς έδωσε ελευθερία να επιλέγετε πώς θα πράττετε. Αλλά ο νόμος της αιτιότητας ρυθμίζει το αποτέλεσμα ανάλογα με τη φύση της πράξης. Έτσι, κάθε πράξη γίνεται η αιτία που προκαλεί ένα συγκεκριμένο είδος συνέπειας. Όταν ενεργοποιήσετε μια συγκεκριμένη αιτία, η συνέπεια αναπόφευκτα θα αντιστοιχεί σ’ αυτήν την αιτία. Είτε κάνετε καλό είτε κακό, πρέπει να θερίσετε το αποτέλεσμα αυτής της πράξης. Έτσι, μέρα με τη μέρα δημιουργείτε τις αιτίες που καθορίζουν τη μοίρα σας.
Ίσως καθημερινά να λέτε: «Θα φάω λίγο ακόμα». Όταν τελειώνετε, λέτε: «Δεν έπρεπε να φάω τόσο πολύ». Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση. Είμαστε τα πιο αστεία απ’ όλα τα πλάσματα του Θεού. Αποκαλούμε τον εαυτό μας νοήμον ανθρώπινο ον, αλλά είμαστε σκλάβοι των επιθυμιών μας. Επειδή τρώτε αυτό το «λίγο» παραπάνω κάθε μέρα, «ξαφνικά» ανακαλύπτετε ότι έχετε καρδιακά προβλήματα ή πόνους στο στομάχι. Μετά ρωτάτε θλιμμένα: «Γιατί έπρεπε να μου συμβεί αυτό? Μάλλον η μοίρα μου ήταν να αρρωστήσω». Δεν είναι όμως έτσι. Ξεχάσατε ότι τρώγατε αυτό το «λίγο» παραπάνω, ενώ θα έπρεπε να είχατε αυτοέλεγχο και να τρώγατε λίγο λιγότερο. Αν ένας κινητήρας υπερφορτωθεί και προσθέσετε κι άλλο φορτίο, φυσικά ο κινητήρας θα δυσκολευτεί να λειτουργήσει. Μπορεί να χαλάσει. Κατά τον ίδιο τρόπο κουράσατε υπερβολικά τον κινητήρα σας της πέψης. Αυτή ήταν η αιτία και δημιουργήθηκε από σας. Οι πόνοι στο στομάχι σας από έλκος ή δυσπεψία είναι απλώς το αποτέλεσμα.
Αρρώστια, υγεία, αποτυχία, επιτυχία, ανισότητες, ισότητα, πρόωρος θάνατος, μακροζωία – όλα αυτά είναι προϊόντα των σπόρων των πράξεων που σπείραμε στο παρελθόν. Είναι οι αιτίες του ερχομού μας σ’ αυτόν τον κόσμο με περισσότερο ή λιγότερο καλό και κακό μέσα μας. Έτσι, παρόλο που ο Θεός μάς έφτιαξε κατ’ εικόνα Του, ούτε δύο άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Ο καθένας χρησιμοποίησε τη δοθείσα από τον Θεό ελεύθερη βούλησή του για να γίνει κάτι διαφορετικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι υποφέρουν με το παραμικρό. 

Άλλοι θυμώνουν έστω και με μια ελάχιστη πρόκληση. Και υπάρχουν κι αυτοί που τρώνε ασταμάτητα χωρίς κανέναν αυτοέλεγχο. Ο Θεός τους έκανε έτσι? Όχι. Κάθε άνθρωπος έκανε τον εαυτό του όπως είναι. Δε θα υπήρχε δικαιοσύνη σ’ αυτόν τον κόσμο αν ο Θεός μας είχε κάνει αυθαίρετα όπως είμαστε. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι ο Θεός θα πρέπει να παρακολουθεί κατάπληκτος αυτόν τον μεγάλο ζωολογικό κήπο με τα ανθρώπινα όντα εδώ να κατηγορούν Αυτόν επειδή πονά το κεφάλι τους ή το στομάχι τους ή γιατί μπλέκουν διαρκώς σε προβλήματα. Μην κατηγορείτε το Θεό ή οποιονδήποτε άλλον αν υποφέρετε από αρρώστιες, οικονομικά προβλήματα, συναισθηματικές απογοητεύσεις. Εσείς δημιουργήσατε την αιτία του προβλήματος στο παρελθόν, και πρέπει να επιδείξετε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να την ξεριζώσετε τώρα.
Ας μιλήσουμε τώρα για αιτίες που μπορούν να αποτραπούν. Θα πρέπει να ελέγχετε κάθε παρόρμηση να φέρεστε λανθασμένα. Ξεπεράστε τη χρόνια λαιμαργία, τη χρόνια ζήλεια, τον χρόνιο θυμό και άλλες τέτοιες τάσεις που έρχονται και ξανάρχονται. Όλα τα επιζήμια συναισθήματα μέσα σας πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχό σας. Αυτές οι καταστάσεις είναι ιάσιμες. Δεν προσπαθείτε όμως να απαλλαγείτε απ’ αυτές.
Την κατάλληλη ώρα και στο κατάλληλο περιβάλλον, όλες οι καλές και οι κακές πράξεις του παρελθόντος καρποφορούν, ακριβώς όπως οι σπόροι βλασταίνουν κάτω από τις σωστές συνθήκες. Αυτό εξηγεί γιατί είναι πάντα καλό να συναναστρέφεστε με καλή παρέα. Δεν ξέρετε τι είδους σπόροι, είτε ασθένειας είτε άλλων αρνητικών καταστάσεων, είναι λανθάνοντες μέσα σας. Ας υποθέσουμε ότι έχετε στη συνειδητότητά σας από το παρελθόν το σπόρο της λαχτάρας για το ποτό. Δεν έχετε πιει ποτέ σ’ αυτή τη ζωή. Μια μέρα όμως πίνετε ένα ποτό σ’ ένα πάρτυ και ξαφνικά αναβιώνει η επιθυμία σας για αλκοόλ. Στο τέλος εθίζεστε πάλι σ’ αυτό. Οι ροπές ήταν ήδη θαμμένες μέσα σας από προηγούμενες ζωές. Οι τωρινές σας πράξεις δημιούργησαν τις αναγκαίες συνθήκες για την αναβίωσή τους.
Γι’ αυτό είναι πολύ ασύνετο να συναναστρέφεστε με ανθρώπους που σας ενθαρρύνουν σε οποιαδήποτε κακή συνήθεια. Δεν ξέρετε τι λανθάνοντες σπόροι λανθασμένης δράσης υπάρχουν μέσα στη συνειδητότητά σας. Είναι καλύτερο να μη δώσετε σ’ αυτούς τους σπόρους καμία ευκαιρία να βλαστήσουν.
Βλέπετε πόσο βαθιές είναι αυτές οι αρχές? Αυτό το θέμα της υπερνίκησης της μοίρας ή του κάρμα είναι η πιο υπέροχη φιλοσοφία. Αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος μπορεί να ορίζει πλήρως τη ζωή του. Και ότι η ζωή είναι μια όμορφη εμπειρία όταν δεν είστε σκλάβοι της, αλλά αφέντες της.
Οι χειρότεροι εχθροί σας είναι οι κακές συνήθειές σας. Θα σας ακολουθούν από τη μια ενσάρκωση στην άλλη μέχρι να τις υπερνικήσετε. Για να απελευθερωθείτε από τη μοίρα πρέπει να θεραπευτείτε από τις κακές συνήθειες. Πώς; Η καλή παρέα είναι ένα από τα καλύτερα γιατρικά. Αν έχετε την τάση να πίνετε, να συναναστρέφεστε με ανθρώπους που δεν πίνουν. Αν υποφέρετε από ασθένειες, να είστε με ανθρώπους που κάνουν θετικές σκέψεις, που δεν σκέφτονται την αρρώστια. Αν έχετε τη συνειδητότητα της αποτυχίας, να συναναστρέφεστε μ’ αυτούς που έχουν τη συνειδητότητα της επιτυχίας. Τότε θα αρχίσετε να αλλάζετε.
Κάθε συνήθειά σας δημιουργεί ένα συγκεκριμένο «αυλάκι» ή μονοπάτι στον εγκέφαλο. Αυτά τα πρότυπα σας κάνουν να συμπεριφέρεστε μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο, συχνά παρά τη θέλησή σας. Η ζωή σας ακολουθεί αυτά τα αυλάκια που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε στον εγκέφαλο. Μ’ αυτήν την έννοια δεν είστε ελεύθεροι άνθρωποι. Είστε λίγο-πολύ θύματα των συνηθειών που έχετε δημιουργήσει. Ανάλογα με το πόσο παγιωμένα είναι αυτά τα πρότυπα, σ’ αυτόν τον βαθμό είστε μαριονέτες. Μπορείτε όμως να ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΤΕ τις υπαγορεύσεις αυτών των κακών συνηθειών. Πώς? Δημιουργώντας στον εγκέφαλο πρότυπα συμπεριφοράς αντίθετων καλών συνηθειών. Και μπορείτε να ΕΞΑΛΕΙΨΕΤΕ πλήρως τα αυλάκια των κακών συνηθειών με τον διαλογισμό. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ωστόσο δεν μπορείτε να καλλιεργήσετε καλές συνήθειες χωρίς καλή παρέα και καλό περιβάλλον. Και δεν μπορείτε να ελευθερωθείτε από τις κακές συνήθειες χωρίς καλή παρέα και διαλογισμό.
Ακόμα κι αν πηγαίνατε στη ζούγκλα, οι παλιές σας συνήθειες θα ήταν ακόμα μαζί σας. Δεν μπορείτε να ξεφύγετε απ’ αυτές, οπότε πρέπει να αγωνιστείτε να τις υπερνικήσετε. Καθαρίστε τη ζούγκλα των λανθασμένων συνηθειών σας. Τότε θα είστε ελεύθεροι.
Γι’ αυτό μην περιμένετε! Αλλάξτε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας. Μπορεί να είναι το πιο εύκολο πράγμα ή το πιο δύσκολο. Εύκολο αν διαλογίζεστε και είστε με καλή παρέα. Δύσκολο αν δεν διαλογίζεστε κι αν συναναστρέφεστε με ανθρώπους που σας επηρεάζουν αρνητικά.

 – Παραμαχάνσα Γιογκανάντα


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα