Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Τατουάζ: πλεονέκτημα ή μειονέκτημα στον χώρο εργασίας;

Τατουάζ: πλεονέκτημα ή μειονέκτημα στον χώρο εργασίας;
Κατά πόσο τα τατουάζ μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά ή θετικά το τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την πρόσληψη ή την απόρριψη ενός αιτούντος για εργασία που έχει παραδοθεί στην τέχνη της δερματοστιξίας;
Αυτήν την ερώτηση προσπάθησαν να απαντήσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του St Andrews. Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Andrew Timming μαζί με την ερευνητική του ομάδα προχώρησαν σε σχετική έρευνα, σε μια προσπάθεια να καταλάβουν για το αν τα τατουάζ θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο σε μία συνέντευξη για εργασία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο British Sociological Association και όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα τατουάζ είναι επιθυμητά σε ορισμένες θέσεις εργασίας, ενώ ανεπιθύμητα σε άλλες.

Η μελέτη

Ειδικότερα, στη μελέτη συμμετείχαν 192 άτομα τα οποία κλήθηκαν να αξιολογήσουν την εικόνα μίας ομάδας ανθρώπων που ζητούσαν εργασία.
Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μία σειρά από εικόνες σύμφωνα με τις οποίες ο αιτών-αιτούσα για εργασία, μέσω ενός λογισμικού εμφανίστηκαν με ένα τατουάζ στο λαιμό, και σε μία δεύτερη φάση χωρίς το τατουάζ.

Τατουάζ: πλεονέκτημα ή μειονέκτημα στον χώρο εργασίας;
Η ερευνητική ομάδα, κάλεσε τους συμμετέχοντες να φανταστούν ποιοι εν δυνάμει εργαζόμενοι είναι ιδανικοί ως barman και barwoman και σερβιτόροι- σερβιτόρες αντίστοιχα, αξιολογώντας τους σε μία κλίμακα από το 1 έως 7.
Οι άντρες με τατουάζ συγκέντρωσαν κατά μέσο όρο 5,07 βαθμολογία και οι άντρες χωρίς τατουάζ συγκέντρωσαν 4,38 κατά μέσο όρο βαθμολογία. Οι γυναίκες με τατουάζ συγκέντρωσαν κατά μέσο όρο βαθμολογία 5,14 και οι γυναίκες χωρίς τατουάζ 4,51.

Τατουάζ και θέσεις εργασίας

Κατά την αξιολόγηση των αιτούντων για έναν υποθετικό ρόλο ως σερβιτόροι σε ένα αριστοκρατικό εστιατόριο, όπου οι πελάτες ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, το ανθρώπινο δυναμικό βαθμολόγησε όσους είχαν τατουάζ με 3, 38 βαθμούς σε σύγκριση με όσους δεν είχαν οι οποίοι συγκέντρωσαν την βαθμολογία των 4,67 βαθμών.
Ωστόσο, όσον αφορά μέρη όπου το target group είναι νεότερο, η τέχνη της δερματοστιξίας είναι επιθυμητή και δεν φαίνεται να ενοχλεί το ανθρώπινο δυναμικό. Αντιθέτως, σε τέτοια μέρη με νεολαία, οι διευθυντές πιστεύουν πως τα άτομα με τατουάζ μπορούν “να μεταφέρουν θετικά την εικόνα της εταιρείας-οργανισμού”.

Πότε είναι δεκτά τα τατουάζ και πότε όχι;

Ο Dr Timming, όπως σημειώνεται στο δελτίο τύπου, λέει συγκεκριμένα: “Τα ορατά τατουάζ για όσους ψάχνουν εργασία μπορεί να τους κάνουν ελκυστικούς υποψήφιους στην αγορά εργασίας, επειδή μπορεί να βοηθήσουν ώστε να μεταδώσουν θετικά την εικόνα ή το εμπορικό σήμα σε έναν οργανισμό, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις που επιδιώκουν να στοχεύσουν σε νεότερους δημογραφικά πελάτες. Τα τατουάζ ειδικά σε βιομηχανίες της ποπ κουλτούρας, όπως η μόδα είναι ένα αποτελεσματικό marketing και branding εργαλείο”.
Τατουάζ: πλεονέκτημα ή μειονέκτημα στον χώρο εργασίας;
“Η τέχνη του σώματος μπορεί να θεωρηθεί ως περιουσιακό στοιχείο στην αγορά εργασίας εφ' όσον τα τατουάζ του αιτούντος είναι συμβατά με την ευρύτερη προσωπικότητα μάρκας του οργανισμού”, συνεχίζει μεταξύ άλλων, ενώ προσθέτει πως τα τατουάζ τείνουν να γίνονται όλο και πιο επιθυμητά και δεκτά στην ευρύτερη κοινωνία και στον λαϊκό πολιτισμό.
“Προηγούμενη έρευνα έχει επικεντρωθεί στις αρνητικές συνέπειες των τατουάζ για τις πιθανότητες απασχόλησης του ατόμου, αλλά η ιδέα ότι η τέχνη του σώματος μπορεί να βελτιώσει τις προοπτικές απασχόλησης, μέχρι τώρα έχει παραμεληθεί. Αυτή η έρευνα είναι τόσο επίκαιρη κα σημαντική, λόγω της δραματικής αύξησης του αριθμού των τατουάζ τα τελευταία χρόνια”, καταλήγει.

Τα απαγορευμένα τατουάζ

Η Dr Timming προσθέτει πως οι διευθυντές εργασίας απορρίπτουν κάποιο άτομο που φέρει πάνω του τατουάζ με σεξουαλικές εικόνες, φασιστικό, θρησκευτικό, μισογύνικο, σατανικό περιεχόμενο ή οτιδήποτε σχετίζεται με ναρκωτικά και αλκοόλ.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα