Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Ο ύπνος, το μαξιλάρι, το στρώμα και η αϋπνία


Κρεβάτι, στρώμα και μαξιλάρι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου
Το κρεβάτι, το στρώμα και το μαξιλάρι παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου μας. Εάν δεν είναι καλής ποιότητα ή εάν έχουν φθαρεί από το χρόνο και τη χρήση και δεν τα έχουμε αντικαταστήσει, τότε μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα ύπνου και αϋπνίας.
Το καλό κρεβάτι και το στρώμα ψηλής ποιότητας, δεν θα λύσουν ένα πρόβλημα αϋπνίας που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Εάν όμως δεν είναι κατάλληλα και δεν προσφέρουν την ξεκούραση που απαιτεί το σώμα μας, θα επιδεινώσουν διαταραχές του ύπνου που ήδη υπάρχουν.
Είναι λοιπόν σημαντικό να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση του κρεβατιού, του στρώματος και του μαξιλαριού μας. Ακόμη περισσότερο πρέπει να τα  αλλάζουμε όταν κρίνουμε ότι έχουν φθαρεί. Η επιλογή για αγορά καινούργιων κρεβατιών και στρωμάτων, πρέπει να είναι προσεκτική και σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός.
Ας μην ξεχνούμε ότι περνούμε τουλάχιστο το ένα τρίτο της ζωής μας στο κρεβάτι. Είναι λοιπόν αναγκαίο να αφιερώσουμε όλο το χρόνο που χρειάζεται για να προσφέρουμε στο σώμα μας ότι καλύτερο για την ξεκούραση και αναζωογόνησή του.
Η επιλογή του στρώματος είναι καθοριστική. Αρχικά θα πρέπει να δούμε πόσο μαλακό ή σκληρό είναι το στρώμα που χρειαζόμαστε. Το πολύ μαλακό στρώμα μπορεί να μας φανεί ελκυστικό αρχικά.
Όμως εάν το στρώμα είναι πολύ μαλακό, δεν δίνει στο σώμα μας την υποστήριξη που απαιτείται. Οι ώμοι και η λεκάνη δεν θα έχουν την ευθυγράμμιση που χρειάζεται. Το αποτέλεσμα είναι ότι το πρωί πιθανόν να ξυπνούμε πιασμένοι, με μυϊκούς πόνους και χωρίς να νιώθουμε ότι έχουμε ξεκουραστεί.
Υπάρχει φυσικά και το άλλο άκρο, όπου μερικοί συστήνουν να βάζουμε μια σκληρή επίπεδη σανίδα που να καλύπτει το κρεβάτι και πάνω της να τοποθετείται το στρώμα. Αυτό δεν είναι αναγκαίο για τους περισσότερους ανθρώπους. Ίσως σε ορισμένες σοβαρές παθήσεις της πλάτης ο γιατρός να συστήσει κάτι τέτοιο.
Είναι αλήθεια ότι ένα σφιχτό και σκληρό στρώμα να είναι το καλύτερο για το σώμα μας. Όμως πόσο σκληρό πρέπει να είναι; Φυσικά αυτό εξαρτάται από τη σωματική διάπλαση του καθενός. Εκείνο που πρέπει ο καθένας να προσέξει είναι ότι το στρώμα πρέπει να ακολουθεί και να υποστηρίζει καλά το σώμα και όχι να το περιορίζει.

Όταν πρόκειται να αγοράσετε ένα στρώμα πρέπει να είστε σχολαστικοί όπως όταν πρόκειται να αγοράσετε παπούτσια. Για παράδειγμα δεν θα αγοράζατε παπούτσια εάν δεν τα φορούσατε και τα δοκιμάζατε.
Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να συμπεριφερθείτε όταν θα επιλέξετε το στρώμα σας. Δοκιμάστε το, ξαπλώστε πάνω του χωρίς να ντρέπεστε, γυρίστε, κινηθείτε, τεντωθείτε, μείνετε όσο χρονικό διάστημα θεωρείτε απαραίτητο.
Μη βιαστείτε να πάρετε απόφαση. Μην ξεχνάτε ότι στο στρώμα που τελικά θα αγοράσετε, θα περάσετε ξαπλωμένοι πάνω του ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας.
Κατά την επιλογή του στρώματός σας θα πρέπει να δείτε πόσο αναπαυτικό και ξεκούραστο είναι. Είναι αρκετά μαλακό αλλά παράλληλα και αρκετά σκληρό για να δίνει στο δικό σας σώμα την υποστήριξη που χρειάζεται; Είναι κατάλληλο για σας και προσαρμόζεται στο δικό σας σώμα; Μην ξεχνάτε ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό σώμα και πρέπει να βρούμε το στρώμα εκείνο που είναι κατάλληλο για μας.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε είναι οι διαστάσεις του στρώματος.Είναι αρκετά μεγάλο ούτως ώστε όταν γυρίζουμε στο κρεβάτι ή όταν τεντωνόμαστε, να μη δημιουργούνται προβλήματα;
Όταν πρόκειται για διπλό κρεβάτι, η σημασία των διαστάσεων του στρώματος είναι ακόμη μεγαλύτερη. Το ζευγάρι στο κρεβάτι πρέπει να έχει άφθονο χώρο για να μπορούν και οι δύο να κινούνται  και να γυρίζουν άνετα χωρίς να ενοχλούν τον άλλο.
Τέλος είναι απαραίτητο να αγοράζουμε στρώματα και κρεβάτια καλής ποιότητας. Πρέπει να αγοράζουμε από γνωστούς κατασκευαστές στρωμάτων καλή ποιότητας διότι δεν πρόκειται μόνο για το κόστος αλλά και για τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στην ποιότητα του ύπνου και της καθημερινής μας ξεκούρασης.
Όσον αφορά το μαξιλάρι, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι γενικά, δεν δίνουν σε αυτό τη σημασία που πρέπει. Όμως το μαξιλάρι παίζει και αυτό σημαντικό ρόλο στον καλό ύπνο.
Τα παλιά ή φθαρμένα μαξιλάρια, μειώνουν την ποιότητα του ύπνου. Είναι αναγκαίο να έχετε πάντοτε ένα μαξιλάρι καλής ποιότητας σε καλή κατάσταση. Επίσης κάθε λίγα χρόνια, τα μαξιλάρια πρέπει να αντικαθίστανται με καινούργια.
Τα καλύτερα μαξιλάρια κατασκευάζονται από ένα υλικό που είναι γνωστό με την ονομασία memory foam. Το υλικό αυτό προσαρμόζεται και διατηρεί το δικό σας ιδιαίτερο σχήμα προσφέροντας μεγαλύτερη ξεκούραση. Με το ίδιο υλικό κατασκευάζονται και στρώματα.
Συνοπτικά θέλουμε να τονίσουμε ότι για να κοιμούμαστε καλά χρειαζόμαστε άνεση, πολύ καλής ποιότητας κατάλληλο στρώμα και μαξιλάρι για το σώμα μας. Το μέγεθος του πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο σε πλάτος και σε μήκος για να μην περιορίζει τις κινήσεις μας κατά τον ύπνο.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι για καλό ύπνο, το υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι σκοτεινό, με κατάλληλη  θερμοκρασία χωρίς ζέστη ή κρύο και τέλος χωρίς θόρυβο.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα