Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Γιατί οι ναρκισσιστές ηγέτες είναι σαν τα κέικ σοκολάτας;

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιατί οι ναρκισσιστές ηγέτες είναι σαν τα κέικ σοκολάτας
Γευστικοί και ευχάριστοι στην αρχή, αλλά η υπερβολική δόση προκαλεί πονοκέφαλο.

Σε ένα επιφανειακό επίπεδο, οι άνθρωποι που είναι ναρκισσιστές, δείχνουν να είναι καλοί ηγέτες. Έχουν αυτοπεποίθηση, είναι εξωστρεφείς και δεν φοβούνται να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Όμως από τη στιγμή που αναλάβουν τα ηνία, η ελκυστικότητά τους πέφτει γρήγορα. Με τον τρόπο αυτό, λένε οι συγγραφείς της νέας έρευνας στο “Journal of Personality”, μοιάζουν περισσότερο σαν κέικ σοκολάτας:
«Η πρώτη μπουκιά ενός κέικ σοκολάτας είναι συνήθως πλούσια σε γεύση και υφή και εξαιρετικά ευχάριστη. Μετά από λίγο, όμως, ο πλούτος αυτής της γεύσης κάνει τον καθένα να αισθάνεται ναυτία. Η εμπειρία είναι παρόμοια όταν βρεθούμε υπό την ηγεσία ενός ναρκισσιστή».
Υποστηρίζοντας το μοντέλο του κέικ σοκολάτας, οι ερευνητές βρήκαν 142 φοιτητές που δεν γνωρίζονταν, για να λάβουν μέρος στη μελέτη. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι φοιτητές βαθμολόγησαν τις ηγετικές ικανότητες του άλλου. Εκείνοι που είχαν υψηλό σκορ στο ναρκισσισμό, έλαβαν από νωρίς θετικές αξιολογήσεις από τους συνομιλήκους τους για την ηγετική τους ικανότητα, αλλά αυτή η θετική εντύπωση ξεθώριασε. Η επιδείνωση της αντίληψης των ναρκισσιστών με την πάροδο του χρόνου εξηγήθηκε εν μέρει από την έλλειψη των λεγόμενων «μετασχηματιστικών ηγετικών ικανοτήτων» που έγιναν εμφανείς, δηλαδή από την αδυναμία τους να παρακινήσουν και να εμπνεύσουν τους άλλους.

Μια δεύτερη μελέτη ήταν παρόμοια, αλλά συμπεριλάμβανε φοιτητές που ήδη γνώριζαν ο ένας τον άλλον. Στην περίπτωση αυτή, οι ναρκισσιστές δεν έλαβαν θετικές αξιολογήσεις για τις ηγετικές ικανότητές τους από την αρχή, δεν υπήρχε δηλαδή περίοδος χάριτος για αυτούς, και καθώς η μελέτη συνεχίστηκε, έλαβαν περισσότερες αρνητικές βαθμολογίες από τους συνομηλίκους τους.
«Στο σύνολό τους, τα ευρήματα των δύο μελετών είναι σύμφωνα με το πρότυπο του κέικ σοκολάτας και αποδεικνύουν ότι οι αρχικές θετικές αντιλήψεις των συνομιλήκων της ναρκισσιστικής ηγεσίας, εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου και τελικά γίνονται αρνητικές», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πηγή: bps.org.uk
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα